ALARM S DEPONIJA U JAKUŠEVCU

PANIKA U ČISTOĆI Radnici vozili radioaktivni otpad kamionom po Zagrebu, a nisu imali pojma! Troje ljudi je ozračeno

Prema neslužbenim informacijama, vozač kamiona i još dvojica radnika ozračeni su i poslani na pregled

Stanovnici Jakuševca koji žive uz deponij zamalo su ozračeni radioaktivnim materijalom nepoznatog porijekla! Jedan od mnogih kamiona Čistoće, koji dnevno dovoze tisuću tona otpada iz svih dijelova grada na Jakuševac, prevozio je radioaktivnu tvar a da vozač to nije znao. Riječ je o običnom kamionu koji je zadužen isključivo za odvoz običnog, komunalnog otpada iz kućanstava.

Vijest ne bi ni došla u javnost da jedan od stanovnika Jakuševca to nije doznao od radnika na deponiju. Na stranicama Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost ubrzo smo vidjeli potvrdu nuklearanog incidenta koji se dogodio 25. veljače.

“Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost zaprimio je dojavu s deponija Prudinec/Jakuševac o povećanoj dozi radioaktivnosti na jednom od kamiona Čistoće. Dežurni službenik Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost utvrdio je da je brzina doze zračenja unutar kamiona povećana. Pozvan je stručni tehnički servis koji je izuzeo radioaktivnu tvar. Nakon izuzimanja kamion je ponovno provjeren te je pušten u redovan rad. Prema utvrđenom, ne postoji opasnost po zdravlje radnika i okoliš”, piše u priopćenju tog zavoda.

- Kada je kamion pokušao ući na deponij, senzori su počeli tuliti za uzbunu, mi smo odmah pozvali inspekciju i kamion je nakon toga odvezen. Ništa drugo ne znam, jer to je u nadležnosti Čistoće. Pitajte njih - kratko je rekao Zlatko Milanović, voditelj Holdingove podružnice ZGOS-a u čijoj je nadležnosti deponij na Jakuševcu. Najgore je što su odgovorne službe incident pokušale zataškati.

- Nazvao sam Zavod za radiološku sigurnost i upitao ih hoće li o tome obavijestiti javnost, jer ipak su bili ugroženi stanovnici Jakuševca i radnici Čistoće. Rečeno mi je da za to nema potrebe ?! - otkriva nam naš izvor. No da nije riječ o manjem incidentu govori informacija da su ozračena trojica djelatnika Čistoće: vozač kamiona i dva radnika!

- Oni su bili najdulje izloženi radijaciji. Pa bili su u tom kamionu cijelo vrijeme puta do Jakuševca. Navodno je radioaktivni materijal pokupljen iz dvorišta bolnice Rebro - otkriva nam naš izvor.

U Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost jučer nam nitko nije želio reći otkud potječe radioaktivni materijal te jesu li i u kojoj mjeri ozračeni radnici Čistoće.

- Ja ne predstavljam Zavod. Odgovore na vaša pitanja može dati samo ravnatelj Dragan Kubelka, ali on je do ponedjeljka u Luksemburgu, kao i dvojica njegovih pomoćnika - poručila nam je inspektorica Zavoda Katarina Šmalcelj, koja je bila zadužena za ovaj slučaj.

Žarko Momčilović, voditelj službe primarne reciklaže i odgovorna osoba za incidentne situacije u Čistoći, otvoreno nam je rekao kako “bi bilo najbolje da ništa ne objavljujemo”, opravdavajući taj naputak izjavom da bi “pisanje o tome moglo i druge navesti da radioaktivne tvari bacaju u kontejnere ili, još gore, u parkove, šume, vode...”

Ni u Čistoći nam nisu željeli otkriti detalje, ističući kako je sve u nadležnosti Zavoda za nuklearnu sigurnost. No ipak smo doznali da je radioaktivni materijal kamion pokupio na Žutom bregu, iznad nove bolnice u Dubravi.

Nitko ne zna koliko se radioaktivnog otpada proizvede i deponira

Sav radioaktivan otpad, koji prvenstveno nastaje u bolnicama, zubarskim ordinacijama, svagdje gdje se koriste rengenski uređaji, još se zbrinjava u Institutu Ruđer Bošković. No zabrinjava to što nitko od nadležnih zapravone zna koliko se nuklearnog otpada u Hrvatskoj proizvede. Još je manje poznato drže li se svi pravila o deponiranju. Potvrdila je to, među ostalim, prije dvije godine bivša ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić. Rekla je da “zapravo ne zna koliko se godišnje proizvede opasnog otpada jer poduzeća o tome ne šalju zakonski obvezatna izvješća”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:30