19 OSOBA PRIJAVLJENO

Pala mesna mafija: U Splitu otkrivena ilegalna klaonica s gotovo dvije tone lošeg mesa! Troje osoba u bijegu!

SPLIT - Višemjesečnom akcijom PNUSKOK-a, USKOK-a i splitsko-dalmatinske policije pala je "mesna mafija" međunarodna kriminalna skupina koja je distribuirala ilegalno meso na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske regije; kazneno je prijavljeno 19 osoba zbog počinjenja 15 kaznenih djela krijumčarenja mesa, davanja i primanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, udruživanja radi počinjenja kaznenih djela i razbojništava. Prijavljene su i dvije službene osobe, jedan veterinar i jedan djelatnik neimenovanog ministarstva.

Policija i istražitelji su u suradnji s Veterinarskom inspekcijom pronašli i jednu ilegalnu klaonicu na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu području Splita, gdje su zaplijenili i uništili 1668 kilograma mesa koje nije imalo potvrde o zdravstvenoj ispravnosti, a još pola tone ilegalnog mesa našli su u jednoj legalnoj klaonici.

Četiri su osobe privedene i određen im je istražni zatvotr u trajanju od mjesec dana. Tri se osoba i dalje nalaze u bijegu, a troje ih je već u pritvorima, po jedan u Austriji, BiH i Hrvatskoj. Devet osoba brani se sa slobode.

Detalje akcije iznio je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u PU splitsko-dalmatinskoj načelnik splitskog odjela PNUSKOK-a Petar Bradarić Šljujo.

- U akciji su sudjelovali, uz PNUSKOK i USKOK te policiju, pripadnici mobilne jedinice granične policije i granični policajci iz Trilja i Imotskog, Veterinarski ured Split te Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

Obavljen je niz pretraga objekata te je pronađena veća količina novca, oružja, svježeg i smrznutog mesa, mobitela, SIM kartica, raznih bilješki i dokumentacije. Ukupna šteta počinjena djelima procjenjuje se na više od 1,5 milijuna kuna, a samo od jednog osumnjičenika oduzeto je mesa u vrijednosti od 87 tisuća kuna. istu se osobu tereti i da je u Hrvatsku prokrijumčarila mesa u vrijednosti od oko 150 tisuća kuna - izvijestio je Bradarić.

Voditeljica Veterinarskog ureda Split Plamenka Kovač Levantin rekla je kako je meso neškodljivo uništeno, odnosno spaljeno u zagrebačkoj Agroproteinki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:36