POSEBAN ODNOS

PAKT SANADERA I KARAMARKA Ne žele se napadati, a tajno se dogovaraju preko Suića i Brkića?

 Ranko Šuvar/CROPIX

Gostujući u emisiji “Nedjeljom u dva”, Ivo Sanader nijedanput u šezdesetominutnom intervjuu nije spomenuo Tomislava Karamarka, aktualnog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Sanader je raspalio po mnogima, počevši od Jadranke Kosor i svojih dugogodišnjih suradnika, i optužio ih za urotu, utjecaj na pravosuđe te izdaju nacionalnih interesa zbog političkog dogovora o granici sa Slovenijom, ali u svemu tome na Karamarka nije izdvojio ni sekundu.

Opasno muljanje

Štoviše, kada je Mladena Bajića optužio da je 4. siječnja 2010. na sastanku s Jadrankom Kosor u Banskim dvorima, navodno, dogovoreno njegovo hapšenje, propustio je spomenuti da je tamo bio i Karamarko.

EKSKLUZIVNA SNIMKA: Sanader lagao o intervjuu za Jutarnji!

O istoj toj situaciji Sanader je početkom ove godine dao drukčiju izjavu, kojom je tada opasno kompromitirao aktualnog šefa HDZ-a. Tom prilikom razgovarao je s novinarom Danom Alexeom (kao što je Jutarnji list objavio u petak 28. rujna) koji o Sanaderu piše knjigu . Evo koga je Sanader apostrofirao kao krivce za svoje probleme:

“Istog tog dana, negdje predvečer, dogodio se susret Kosor, Bajića i Karamarka i postalo je očito kako pripremaju dići tužbu protiv mene. I zato su izmislili ove slučajeve kako bi me uništili”, žalio se Sanader ove zime u razgovoru s Danom Alexom.

To što je Ivo Sanader u “Nedjeljom u dva”, govoreći o istom slučaju, za koji tvrdi da predstavlja presudni trenutak svojevrsnog antisanaderovskog komplota, izostavio novoga predsjednika HDZ-a potvrđuje dvije stvari: prvo, bivši premijer je kod Aleksandra Stankovića opasno muljao, i drugo, Sanader na sve načine želi izbjeći sukob s Karamarkom.

Stabilna stranka

Uostalom, Sanader je u jednom od rijetkih javnih nastupa pozdravio Karamarkovo preuzimanje HDZ-a:

“Za političku stabilnost Hrvatske iznimno je važno da HDZ bude stabilna stranka jer je HDZ sigurno možda i najveća politička snaga Hrvatske. I u tom je smislu važno da se stabilizira i želim toj stranci pod vodstvom Tomislava Karamarka svako dobro”.

Strah bivšega premijera je prozaičan i direktno vezan za mogućnost da završi u zatvoru, ali i da ga njegova nekadašnja stranka tuži te zatraži da vrati 31 milijun kuna, koliko je pod njegovim vodstvom strpano u stranački crni fond.

To je vjerojatno i razlog trosatnog susreta u zagrebačkom kafiću Cro Pub, održanom 4. svibnja ove godine. Na sastanku u Cro Pubu bili su Ivo Sanader, Goran Suić, Višeslav Vukojević i Milijan Brkić Vaso. Nakon otprilike 45 minuta pridružio im se Vice Vukojević, a potkraj sastanka došao je i Zoran Gobac, koji se spominje kao donator dva milijuna eura za crni fond HDZ-a.

U to vrijeme pregovori u zagrebačkom kafiću Cro Pub doživljeni su kao pokušaj izbornog stožera Tomislava Karamarka da osigura što širu potporu. Ne prezajući ni od toga da se povežu s ne baš uglednim i popularnim bivšim dužnosnicima, kao što je Ivo Sanader.

Najpouzdaniji suradnik

Istodobno, Jadranka Kosor i njezini suradnici bili su uvjereni da je u tijeku opasna operacija kojoj je cilj kompromitirati i srušiti Zakon o kaznenom postupku. A da se to dogodilo, izvan snage bi se stavile optužnice DORH-a i USKOK-a protiv HDZ-a i njegovih najviših dužnosnika.

Prema nekim informacijama, u društvu se često viđaju Sanaderov odvjetnik Goran Suić i Karamarkov najpouzdaniji suradnik Milijan Brkić.

Također, pripadnik sadašnjeg vodsta HDZ-a, Oleg Butković, godinama je bio jedan od Sanaderovih političkih miljenika.

Za razliku od većine HDZ-ovaca, Butković je i dalje relativno blizak Sanaderu, jasno, u mjeri u kojoj to ne ugrožava karijeru toga perspektivnog mladog člana najjače oprobene stranke.

Međutim, Tomislav Karamarko je zainteresiran za nagodbu u postupku Fimi-Media, što bi značilo i bitno otežavanje pravnog položaja Ive Sanadera.

Karamarko je bliskim suradnicima najavio kako se u cilju spašavanja HDZ-a želi nagoditi s pravosudnim tijelima i na taj način olakšati kaznu koju će dobiti stranka. No, samo je jedan način kako se to može postići, a to je tako da se optuži Sanader. Prihvati li se Karamarkovo svjedočenje da je bivši predsjednik HDZ-a direktno dogovarao nelegalne isplate, a da o svemu tome nije bilo obaviješteno tadašnje stranačko vodstvo, povećat će se šanse za nagodbu.

Povrat novca

Prema sadašnjim dokazima, Sanader je odgovoran za HDZ-ov crni fond u koji je, ucjenama i pritiscima na različite tvrtke i pojedince, prikupljen 31 milijun kuna. HDZ će sigurno morati vratiti ovaj novac, no Karamarko zatim u ime stranke može tužiti Sanadera i zahtijevati povrat novca. Ako bi se to dogodilo, otvorio bi se novi problem za Sanadera. Nije riječ o beznačajnom pitanju jer HDZ može biti kažnjen sa osam milijuna kuna, ali, u slučaju nagodbe, moguće je bitno smanenje kazne - na 500 tisuća ili milijun kuna.

Pojednostavljeno, ako bi se Karamarko pokušao nagoditi s državom, još bi više otežao situaciju u kojoj je bivši predsjednik Vlade.

No, pitanje je koliko je ta strategija realna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:25