Slovenija - Hrvatska

Pahor: Ljubljanska banka i dalje problem

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Premijer Borut Pahor potvrdio je kako Slovenija neće blokirati Hrvatskoj nijedno od tri neotvorena poglavlja koja bi se trebala otvoriti na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju. U intervjuu HTV-u priznao je da još uvijek postoji problem Ljubljanske banke.

- Ono što me zabrinjava jest poglavlje sloboda kretanja kapitala. Neke izjave s hrvatske strane - da Ljubljanska banka neće moći doći na hrvatsko financijsko tržište jer nije riješeno pitanje deviznih štediša, znači da Hrvatska kao nova članica EU-a diskriminira jednu državu. To je u suprotnosti pravilima kluba kojem se pridružujete. Zato moram s premijerkom Kosor, objema vladama i parlamentima naći rješenje za taj problem, a mogućnost postoji - rekao je Pahor.

Rješenje bi se, prema njegovom mišljenju moglo pronaći u pregovorima o sukcesiji pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu. Izrazio je nadu da će se se to pitanje riješiti do 9. srpnja, do Croatia summita i susreta s premijerkom Kosor. (S. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:44