DUŽNICI ČEKAJU

Pada konačan dogovor Vlade i bankara: Nema poreza bankama, franak se fiksira na 5,8 kn?

Problem u dogovoru oko mjera pomoći nalazi se u različitosti stajališta oko kamatnog obračuna za ostatak kredita iznad spomenutog tečaja, to jest u balon-kreditu

ZAGREB - Predstavnici hrvatskih banaka sastali su se prije podne s premijerkom Jadrankom Kosor kako bi postigli konačan dogovor oko olakšavanja situacije za građane čiji su krediti valutnom klauzulom vezani uz švicarski franak.

Iako je tijekom prošlih dana bilo govora o kojim se mjerama pomoći radi, ništa još nije potvrđeno. Međutim, sa sigurnošću se zna da Vlada odustaje od poreza na banke te da će se tečaj franka zamrznuti za 5,80 kuna.

Problem u dogovoru oko mjera pomoći nalazi se u različitosti stajališta oko kamatnog obračuna za ostatak kredita iznad spomenutog tečaja, to jest u balon-kreditu.

Dok se predstavnici banaka svi slažu kako se taj dio treba kamatovati te na tome i inzistiraju, Vlada je strogo protiv toga. Uz to, nesuglasice su se pojavili i oko sniženja kamata na postojeće kredite. Bankari ističu kako su spremni kamate spustiti za najviše jedan postotni bod. Vlada se još nije oglasila oko toga.

No, oglasila se oporba koja smatra kako bi smanjenje kamata trebalo biti veće od onog predloženog od bankara. Vjeruju kako bi banke mogle izdržati i veće smanjenje, između 1 i 2,5 posto. Udruga Franak smatra da bi smanjenje trebalo biti još i veće, zahtijevaju minimalno 3 posto na sve kredite.

I dok financijsko stanje dužnika s kreditima u francima čeka konačan dogovor Vlade i predstavnika banaka, švicarska je valuta posljednja tri dana pokazala trend stabilizacije. Nakon rekorda od 7,16 kuna franak danas iznosi 6,62 kune što je dokaz da su švicarske mjere stabilizacije valute počele djelovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:27