POŠTO ŽIVOT?

OŽIVLJAVANJE 1000 PLUS 150 KUNA PO UDARU DEFIBRILATORA Cijene Hitne pomoći

 Nikola Vilić / CROPIX

DUBROVNIK - Zavod za hitnu medicinsku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije jedan je od ukupno 14 u Hrvatskoj koji su odredili cjenik pružanja usluga koje ne spadaju u hitne intervencije, javlja Slobodna Dalmacija.

Hrvatski Zavod za HMP na uvođenje naplate potaknuo je čak milijun prošlogodišnjih intervencija koje nisu imale oznaku hitnosti.

Takav trend prisutan je i u Dubrovniku gdje su u travnju na Hitnoj zabilježili 4000 intervencija, od čega samo 320 hitnih. Ravnatelj Županijskog zavoda Luka Lulić kaže kako građani ipak ne moraju strahovati od prisilnih naplata.

U ispostavama Zavoda u Dubrovniku, Metkoviću, Pločama, Korčuli, Čilipima, Slanom, Janjini i Veloj Luci liječnicima je dužnost upozoriti pacijenta da će mu se svaka usluga povrh hitne naplaćivati po utvrđenom cjeniku, ako bude na tomu inzistirao.

Ipak nisu baš svi oslobođeni plaćanja. Naplati podliježu strani turisti iz zemalja koje s Hrvatskoj nisu potpisale Konvenciju o socijalnom osiguranju. Za pacijente iz zemalja potpisnica te konvencije pak nema naplate, osim u slučaju da, primjerice, zatraže intervenciju zbog grlobolje koja ne spada na listu usluga Hitne medicinske pomoći – pojašnjava ravnatelj Lulić.

Prvi pregled liječnika prema cjeniku Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije naplaćuje se 300 kuna, kontrolni pregled liječnika, te konzultacije 200 kuna, a prvi pregled u kućnom posjetu liječnika 400 kuna. Cijena snimanja EKG-a s analizom iznosi 150 kuna, a pisanje recepata i uputnica 50 kuna.

Cjenikom Zavoda opskrba veće rane uz lokalnu anesteziju i šivanje stajat će 300 kuna, vađenje stranog tijela iz oka, uha, nosa i drugih otvora 200 kuna, dok se previjanje veće rane i vađenje konca naplaćuje 150 kuna. Imobilizacija s postavljanjem je 200 kuna, tretman opekline drugog stupnja s više od 20 posto prekrivene površine tijela 250 kuna, dok se injekcija procjenjuje na iznos od 50 do 150 kuna. Infuzija stoji 200 kuna, cijepljenje cjepivom (bez cijene cjepiva) košta 50 kuna, antišok terapija 500 kuna, defibrilacija po učinjenom udaru 150 kuna, postupci oživljavanja 1000 kuna, a intubacija 500 kuna.

Za davanje kisika na masku platit ćete 150 kuna, a jednokratnu kateterizaciju 300 kuna. Posebno se pak naplaćuje dežurstvo timova hitne pomoći, i to od 1000 do 1500 kuna, plus 30 kuna po svakom prijeđenom kilometru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:52