PRIOPĆENJE S PRISAVLJA

'OVRHE SU IZNIMKA I NUŽNO ZLO!' HRT se hvali kako čak 96 posto pretplatnika redovito plaća pristojbu

 Cropix

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija (HRT) priopćila je danas, nakon što se proteklih dana u medijima pisalo da ta kuća svake godine provede stotine tisuća ovrha, kako su ovrhe iznimka i nužno zlo jer od oko 1,2 milijuna pretplatnika, njih skoro 96 posto, redovito plaća pristojbu.

HRT-u ovrhe ne donose značajan prihod, one su odraz poštivanja zakona, principa i odgovornog poslovanja i izraz poštovanja prema 96 posto urednih platiša, ističe se u priopćenju.

Ocjenjuje se i da tako velikim postotkom redovitog plaćanja pristojbe građani Hrvatske pokazuju visoku razinu kulture plaćanja "kakvu ne bilježi niti jedna zemlja u regiji i šire, unatoč krizi i teškoj financijskoj situaciji".

Podsjeća se da pretplatnici HRT-a za 80 kuna mjesečno, ili 2,6 kuna dnevno, financiraju 15 televizijskih i radijskih HRT-ovih kanala, tri orkestra i jedan zbor, filmsku i glazbenu industriju te lokalne radijske i televizijske postaje.

Prošle godine prihod od pristojbe bio je milijardu i 182 milijuna kuna, od čega je za Odašiljače i veze izdvojeno 130 milijuna kuna (oko 10 milijuna kuna svaki mjesec), za Hrvatsko društvo skladatelja 26,7 milijuna kuna, a za Fond za poticanje pluralizma, iz čega se u 2012. financirao rad 19 televizijskih i 112 radijskih postaja u Hrvatskoj, 32,5 milijuna kuna.

Za Hrvatski audiovizualni centar iz pristojbe HRT-a je izdvojeno 18,9 milijuna kuna, što su sredstva bez kojih, napominje se, ne bi bilo brojnih filmova, među kojima su i "Zagonetni dječak", "Koko i duhovi", "Ljudožder vegetarijanac", "Noćni brodovi", "Sonja i bik", "Lea i Darija".

HRT podsjeća da je jedina televizija koja ima obrazovni, školski, znanstveni, domaći dokumentarni, religijski i program za manjine, a u sklopu koje djeluju Simfonijski, Tamburaški i Jazz orkestar, te Zbor HRT-a. Samo četiri HRT-ova tv kanala mjesečno emitiraju u prosjeku oko 180 tisuća minuta programa te skoro 15 tisuća minuta satelitskog programa, dodaje se.

Proteklih se dana u medijima pisalo kako HRT svake godine provede stotinu tisuća ovrha, da se svakoga dana na ime dugovanja prema HRT-u provedu 274 ovrhe te da HRT ima više od milijun ovršnih predmeta koji su u nekoj fazi ovršnog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:03