NAJUČINKOVITIJI

OVO SU HRVATSKI SUPERDOKTORI Deset liječnika koji rade najviše, neki od njih prebace normu za čak 984 posto!

Među najmarljivijim liječnicima najviše je kardiologa, njih čak pet, slijede dva kirurga, dva internista i onkologinja
 CROPIX

Priznanje za najdoktora od ministra zdravlja Siniše Varge u ponedjeljak će dobiti deset liječnika hrvatskih bolnica koji su zajedno sa svojim timovima zaradili najveće iznose za bolnički proračun tijekom prosinca prošle te siječnja i veljače ove godine. Njihov pojedinačni učinak kreće se od gotovo četiri milijuna kuna do najmanje 2,2 milijuna, što je nerijetko i 1000 puta veći iznos od prosjeka zarade liječnika na odjelima na kojima rade.

Stručne edukacije

Uz priznanje, Ministarstvo će sanacijskim ravnateljima preporučiti da svakome od tih desetero liječnika, od kojih je troje iz KBC-a Rijeka i trojica iz KB-a Merkur, iz bolničkog proračuna isplate 10.000 kuna za stručno usavršavanje, odnosno edukaciju. U Ministarstvu su uvjereni da će bolnice postupno sve više plaćati edukaciju svojih djelatnika ne bi li se smanjio utjecaj farmaceutske industrije koja još uvijek prednjači u financiranju stručnog usavršavanja liječnika u Hrvatskoj. Preporučit će se također da se određenim iznosom nagrade i drugi članovi tima u kojima medicinske sestre imaju vrlo važnu ulogu.

Cijela priča oko praćenja učinka liječnika počela je trenutkom izlaska HZZO-a iz riznice i najavom drukčijeg načina plaćanja bolničkog posla. Naime, od početka travnja svakog se mjeseca smanjuje tzv. fiksni bolnički limit, a sve veći dio prihoda dolazi iz fakturiranja usluga. Ne bi li se vidjelo koliki dio posla radi pojedini bolnički odjel, ali i svaki liječnik, HZZO učinak mjeri ispostavljenim bolničkim fakturama, a svaka od njih ima “ime i prezime” kako liječnika tako i odjela na kojem je posao odrađen.

U budućnosti će to pokazati i koji dijelovi hrvatskih bolnica imaju premalo pacijenata da bi opstali, kao i gdje se koncentrira najveći dio pacijenata. Premda ova lista najdoktora sigurno ima i svojih mana u kriterijima koji će se “u hodu” morati dorađivati, jer, primjerice, veći dio poslova po klinikama i odjelima “piše se” na šefa i tako fakturira HZZO-u, ipak bi to mogao biti jedan od putokaza za buduću bolničku mrežu.

To je timski rad

I dosad se znalo da je transplantacijska medicina mahom koncentrirana u samo nekoliko bolničkih centara, a činjenica da su na vrhu po bolničkoj zaradi prof. dr. Stipislav Jadrijević i prof. dr. Branislav Kocman, koji, istina, rade i druge operacije, potvrđuje da je KB Merkur etabliran u tom poslu, ali i u abdominalnoj kirurgiji općenito.

- Kirugija je timski rad, a transplantacijska osobito. Istina, zbog toga su i cijene rada veće, ali ipak daleko od nekih europskih. No, moglo bi se reći da smo dijelom i na tržištu jer u našu bolnicu dolaze i pacijenti iz susjedne Bosne i Hercegovine koji svoje liječenje plaćaju, ali po istom cjeniku kao HZZO. Primjerice, složena višesatna operacija tumora u trbušnoj šupljini košta oko 35.000 do 40.000 kuna - kaže kirurg prof. dr. Stipislav Jadrijević, prvi na top-listi deset liječnika sa zaradom bolnici od gotovo četiri milijuna kuna. Koliko je to niska cijena i koliko treba raditi da bolnice zarade ta četiri milijuna govori podatak da kod privatnika, primjerice, jednostavna operacija hemoroida košta oko 12.000 kuna.

Puno posla, nažalost, u našim bolnicama imaju i intervencijski kardiolozi. Zbog toga ne čudi da ih je na ovoj top-listi čak petero, od kojih troje iz KBC-a Rijeka.

‘Svijetli u mraku’

Po “hodnicima” KBC-a Rijeka tako se nerijetko može čuti kako dr. Vjekoslav Tomulić “svijetli u marku” s obzirom na broj kardioloških intervencija koje on i njegov tim odrade tijekom jednog mjeseca. Naprosto, biti čak 1000 posto iznad prosjeka kolega u bolnici govori o tome koliko je donedavno bilo pacijenata koji nisu dočekali intervenciju, i to očito ne zato što liječnici ne bi pomogli nego zato što nisu imali dovoljno stentova, pacemakera ili defibrilatora za ugradnju. Činjenica da se bolnicama napokon počeo plaćati posao koji odrade podigla je i učinkovitost svih zdravstvenih djelatnika, što direktno utječe na zdravlje pacijenata.

1. Prof.dr. Stipislav Jadrijević

kirurg, KB Merkur FW

3,970 milijuna kuna ili 932% više od prosjeka kirurga

---------------------------------------------------------------------------------------------

2. Prof.dr. Branislav Kocman

kirurg, KB Merkur FW

3,949 milijuna kuna ili 926 više od prosjeka kirurga

---------------------------------------------------------------------------------------------

3. dr. Ivana Smoljan

kardiologinja, KBC Rijeka

3,769 milijuna kuna ili 1052 posto više od prosjeka kardiologa

---------------------------------------------------------------------------------------------

4. dr. Vjekoslav Tomulić

intervencijski kardiolog, KBC Rijeka

3,535 milijuna kuna il 984 posto više od prosjeka kardiologa

------------------------------------------------------------------------------------------------

5. dr. Marina Vidović

internistički onkolog, KBC Zagreb

3,039 milijuna kuna ili 848 posto više od prosjeka internista

------------------------------------------------------------------------------------------------

6. dr. Igor Žabić

internist (dijaliza), OB Koprivnica

2,763 milijuna kuna ili 364 posto više od prosjeka liječnika na dijalizi

--------------------------------------------------------------------------------------------

7. dr. Sandro Brusich

intervencijski kardiolog, KBC Rijeka LINKEDIN

2,670 milijuna kuna ili 820 posto više od prosjeka kardiologa

--------------------------------------------------------------------------------------------

8. dr. Vlasta Kupres

internistkinja, (dijaliza) OB Karlovac

2,462 milijuna kuna ili 308 posto više od prosjeka liječnika na dijalizi

--------------------------------------------------------------------------------------------

9. dr. Darko Vujanić

kardiolog, KB Merkur

2,248 milijuna kuna ili 628 posto više od prosjeka kardiologa

--------------------------------------------------------------------------------------------

10. dr. Šime Manola

interventni kardiolog, KBC Sestara milosrdnica

2,238 milijuna kuna ili 624 posto više od prosječnog učinka kardiologa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 15:12