IZBORI U NEDJELJU

OVO JE 12 VELIČANSTVENIH ZA EUROPSKI PARLAMENT Ako ne bude iznenađenja, oni će nas zastupati

Ako bi se ankete pokazale točnima, i ako ne bi bilo velikih iznenađenja s preferiranim glasovima, najviše šanse za EU fotelju imaju SDP-ovci

Na listama je doista šarolik izbor kandidata, poznatih europejaca kao što su bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula (SDP), Andrej Plenković (HDZ), padovska liječnica Nela Sršen koja je na listi Ivana Jakovčića, preko zagriženih euroskeptika poput Ruže Tomašić na HDZ-ovoj listi koja i u kampanji ne propušta naglasiti kako je ona “Hrvatica i da ne želi biti građanin svijeta i globalist”, pa do Damira Hršaka, profesora na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i glavni urednik međunarodnog znanstvenog časopisa “The Holistic Approach to Environment” jedinog kandidata na izborima za Europski parlament u Hrvatskoj koji je otvoreno rekao da je gej.

Najstariji kandidat na izborima je predsjednik Stranke umirovljenika Hrvatske – blok umirovljenici zajedno (SUH) liječnik iz Zagreba Emil Franjo Markanović koji je rođen 1933. godine. To znači da bi u slučaju da bude izabran u Bruxellesu ili Strasbourgu mogao napraviti party za svoj 80. rođendan, piše Slobodna Dalmacija.

Najmlađi i najstariji

Najmlađi kandidat je Ivan Pepić, deveti na “Listi hrvatskih suverenista” koju čini koalicija Akcije za bolju Hrvatsku (ABH) i stranke Jedino Hrvatska, koji je rođen za vrijeme Domovinskog rata u kolovozu 1991. godine.

Stručnjaci za odnose s javnošću nemaju dileme oko toga da kratak rok od raspisivanja izbora do održavanja odgovara velikim strankama te će one stoga pobrati i najveći dio kolača. Prema zadnjem istraživanju koje je za HRT provela Agencija Promocija Plus, najviše glasova dobiva SDP-ova koalicijska lista - šest mandata, zatim HDZ s pet mandata te Lesarovi Laburisti s jednim mandatom.

Ako bi se ankete pokazale točnima, i ako ne bi bilo velikih iznenađenja s preferiranim glasovima, najviše šanse za EU fotelju imaju SDP-ovci Tonino Picula, Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo, Sandra Petrović i Jozo Radoš, hadezeovci Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Stier, Ivana Maletić i Zdravka Bušić te Laburist Nikola Vuljanić.

- Građani nisu kvalitetno informirani ni o važnosti izbora, ni o mogućnostima glasanja, ni o svojim pravima. Kampanja kao i da ne postoji. Vlada se uopće nije trudila stvoriti preduvjete za kvalitetnu kampanju jer bi očito građanima morala ponuditi jasnije i konkretnije viđenje hrvatske uloge u EU – drži PR stručnjak Božo Skoko i ocjenjuje kako Vlada očito nije ništa postigla razdvajanjem kampanje za europske izbore od one za lokalne, osim gomilanja troškova, jer su se te dvije kampanje ionako spojile, a samim time europske teme pale u drugi plan.

Rijetki se dobro pripremili

- Tek rijetki kandidati kvalitetno vode kampanju poput Davora Stiera i Andreja Plenkovića iz HDZ-a, Tonina Picule iz SDP-a ili Drage Čuline iz Hrvatskih laburista, fokusirajući se na položaj Hrvatske u Europskoj uniji i zaštitu hrvatskih interesa u novom vanjskopolitičkom okruženju. Nažalost, mnogi drugi kandidati, posebno na listi SDP-a su doslovce zalutali tamo i nemaju nikakvih referenci da kvalitetno zastupaju Hrvatsku u tako važnoj instituciji – ocijenio je Skoko.

Najviše žena na listi, po sedam, imaju liste HSS-a i HSLS-a, Nezavisnih seljaka Hrvatske (NSH), te SDP-a, HNS-a i HSU-a. Najmlađa je lista kao što se moglo i očekivati Akcije mladih (AM) čiji kandidati i kandidatkinje prosječno imaju točno 28 godina. Za njima po mladosti slijedi Piratska stranka (PS) čiji su kandidati prosječno stari 35,66 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:31