KRIZA U RAZKRIŽJU

OVI SU LJUDI NAJVEĆI GUBITNICI ARBITRAŽNOG SPORAZUMA 'Granica mi je odsjekla kuću - slovenske hitne službe više ne smiju do mene, a hrvatske ne mogu!'

 Hanza Media, Google Earth

Nekolicina slovenskih državljana koji žive u malom mjestu Razkrižje vjerojatno su najviše pogođeni presudom Arbitražnog suda - preko noći su se odjednom našli u Hrvatskoj, iako su gotovo cijeli život živjeli pod slovenskom upravom.

- Tužan događaj, ne znam što da učinim, razmišljam, gdje smo, što smo, ne mogu vam objasniti, meni nije bitno jesi li Slovenac, Hrvat ili bilo tko, meni su svi jednaki, kazao je Martin Baumgartner za portal 24ur.

Baumgartner je posebno razočaran odlukom Suda - njegova kuća je na hrvatskom dijelu katastra, ali jedina cesta koja vodi do nje je iz Slovenije - cesta po hrvatskom dijelu teritorija nije moguća jer se iza kuće nalazi brdo.

- Nemam mira, cijelu noć nisam spavao, hodam ukrug, ne znam što sad - hitne službe iz Slovenije sad ne smiju do naše kuće, a iz Hrvatske ne mogu, kazao je Baumgartner, koji je za izgradnju kuće dobio dozvolu i hrvatske i slovenske strane. No, Hrvatska mu je isključila priključak na struju iz Slovenije i spojila iz Hrvatske.

Obitelj Cimerman ima stambenu kuću i dio dvorišta na slovenskom, a sporednu zgradu na hrvatskom dijelu katastra. Zemljište su kupili za vrijeme Jugoslavije i nitko ih tada nije upozorio na katastar.

Obitelj Bedeković ima kuću na malom 'jeziku' hrvatskog teritorija koji ulazi duboko u slovenski katastar, tako da su im svi susjedi u slovenskom dijelu. Oni su jedni od rijetkih koji su se pripremili tako što su izgradili kućicu na slovenskom dijelu, kako bi tamo mogli prijaviti stanovanje.

Ukupno je oko 10 obitelji zatražilo 'popravak' granice na Razkrižju. Nadali su se da će Arbitražni sud uzeti u obzir njihove pojedinačne slučajeve, no do toga nije došlo.

Čelnik Općine Razkrižje Stanko Ivanušič rekao je za 24ur kako će na današnjem sastanku s premijerom Mirom Cerarom zahtjevati da se onima koji ne žele živjeti na hrvatskoj strani omogući zemlja na slovenskoj strani, te da im država plati izgradnju kuće kako bi im se osigurala sva prava koja im pripadaju, od pristupa zdravstvenom sustavu do školovanja djece u Sloveniji.

- Politika je ovdje mešetarila s ljudima, a nitko se nije zauzeo da bi se to granično pitanje riješilo kako treba, rekao je Ivanušič, koji jedino pravo rješenje vidi u pregovorima i dogovoru s hrvatskom stranom.

- Kad će jednom neke stručne komisije ići i kolčati tu granicu na terenu, vjerujem u zdrav razum, da će i jedni i drugi prepoznati potrebe ljudi, da granica neće ići kroz dvorišta i kuće, i da će poštivati načelo da se svako tko je na crti granice može odlučiti u kojoj državi želi živjeti, kazao je Ivanušič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:51