POSLOVANJE FIMA MEDIJE

Ovaj tjedan i smjena Mladena Barišića?

ZAGREB - Iako se na koricama spisa o istrazi o poslovanju Fimi medije Nevenke Jurak još ne nalaze imena, ubrzo bi se na njima mogli naći sada već bivši državni dužnosnici zbog kaznenih djela zloporabe položaja i protuzakonitog posredovanja za koje je predviđeno i do 10 godina zatvora.

Popusti do 80 % cijene

Iako izravno nisu spominjali naredbu, svi sudionici sastanka u Vladi rekli su da je i Ivo Sanader spomenuo Fimi mediju, ali da ih je na sastanke s Nevenkom Jurak zvao Mladen Barišić i nakon toga se raspitivao kako ide zaključenje posla. Kako smo doznali iz izvora bliskih istrazi, ovaj tjedan trebala bi uslijediti i smjena Mladena Barišića.

Premijerka Jadranka Kosor odlučila ga je smijeniti s mjesta državnog tajnika ministra Šukera i ravnatelja Carinske uprave. Premijerka Kosor proslijedila je i Dinku Cvitanu, ravnatelju USKOK-a, na postupanje predstavku koju je protiv Barišića podnio Nezavisni sindikat carinika zbog korupcije u Carinskoj upravi.

Njihove molbe za sastanak s Bajićem i Cvitanom, prema izjavi Željka Popovića, predsjednika sindikata, nailazile na muk. Nakon što im je iskaz dao i Damir Mihanović, član Uprave Croatia osiguranja, istražitelje USKOK-a zaintrigirala je i tvrdnja o tome kako je Fimi medija uspijevala dobiti najpovoljnije cijene zakupa prostora na javnoj televiziji, te popuste koji su navodno iznosili i do 80 posto komercijalne cijene. Je li to zbog toga što je N. Jurak radila kao referent u marketingu HTV-a ili se radilo o svojevrsnom reketu prema medijima, tek treba ustanoviti USKOK.

No, konkretna kaznena djela za koja se USKOK uhvatio odnose se na članke 337. i 343. Kaznenog zakona i sumnja se da je zasad nepoznat netko, kao službena i odgovorna osoba u tijelima državne vlasti, iskoristio svoj položaj ili ovlast i pritom prouzročio štetu velikih razmjera, ali je i protuzakonito posredovao.

Zar si protiv Vlade?

USKOK ima izjave svih direktora sastanka održanog u proljeće 2007. u Banskim dvorima i svi iskazi potvrđuju da je Mladen Barišić bio čovjek koji je preporučivao poslovanje s Fimi medijom te da je poslovanje s tom tvrtkom bila tema sastanka na koji je pozvano 20-ak direktora.

Svi ispitani potvrdili su i da im je Ivo Sanader priopćio kako postoji interes da se posluje s jednom tvrtkom i da će im sve objasniti Mladen Barišić, ravnatelj Carine i bivši rizničar HDZ-a.

- Mladene, kako se ono zove tvrtka? - okrenuo se Sanader prema Barišiću i svom prijatelju koji ga je podsjetio: “Fimi media!” Već sutradan direktori javnih poduzeća bili su na sastanku u Carinskoj upravi gdje ih je Mladen Barišić upoznao s Nevenkom Jurak. Potom ih je Jurak počela obilaziti i dogovarati poslove, a među posljednjima bio je sastanak s Damirom Mihanovićem, članom Uprave Croatia osiguranja, koji je bio jedan od sudionika sastanka. Mihanović je Nevenki Jurak priopćio da će Croatia raspisati natječaj i da se posao neće sklapati mimo natječaja.

Nevenka Jurak je izišla iz sobe člana Uprave, a njemu je 35 sekundi nakon toga zazvonio mobitel. Zvao ga je Mladen Barišić i raspitivao se gdje je zapelo. Osim Mihanovića, neki direktori javnih tvrtki u USKOK-u su rekli da je razgovore počinjao riječima: “Zar si ti protiv hrvatske Vlade?”, a u kontekstu ugovaranja poslova s Fimi medijom.

Govorio u ‘šiframa’

Kako su rekli istražiteljima, Barišić je vrlo rijetko Fimi mediju izravno spominjao u razgovorima; govorio bi u “šiframa”. Inače, Barišićeva kći svojevremeno je radila kao tajnica

Tomislava Karamarka dok je bio ravnatelj SOA-e. Croatia osiguranje USKOK-u je predalo dokumentaciju o poslovanju s Fimi medijom.

Do sada su ispitani Vesna Bakran iz Hrvatske lutrije, Jozo Petrović iz Ine, Mario Crnjak iz HAC-a i Darko Beuk iz Hrvatskih šuma.

S Juricom Prskalom, šefom Uprave HAC-a koji je pritvoru, razgovor bi se mogao obaviti u Remetincu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:49