ŽESTOKA REAKCIJA MILANOVIĆEVOG MINISTRA

'OTPUŠTALI SU I UPROPASTILI PROIZVODNJU, A SAD IM JE DRŽAVA SKUPA! Linić žestoko napao poslodavce

Porezi su visoki? Jesu, ali je to cijena naših promjena, poručio je ministar Slavko Linić
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić ne odustaje od uvođenja poreza na nekretnine.

„Tko kaže da porez na nekretnine neće ići?“, upitao je Linić novinare uoči sjednice Vlade, koji su ga podsjetili da je HNS, vodeći koalicjski partner SDP-a, protiv uvođenja tog poreza u ovom trenutku.

'GRAĐANIMA ĆEMO OTPISATI 5,7 MILIJARDI KAMATA, A DUG ĆE MOĆI PLATITI NA RATE' Linić o Vladinom rješavanju dužničke krize

„O tome će nešto reći uži kabinet, pa se stripite“, kazao je Linić, čime je zapravo potvrdio pisanje Jutarnjeg lista da, unatoč protivljenju HNS-a, na prezentaciju u uži kabinet Vlade tijekom ovog mjeseca šalje dorađenu verziju zakona o porezu na nekretnine.

Linić je dodao i kako je rasprava o tom zakonu bila duga. U ponašanju medija, po svemu sudeći, vidi pokušaj destibilizacije vladajuće koalicije. Stranke, poručio je Linić, ne moraju imati jednak stav, a na Vladi je da odluči što i kako dalje s uvođenjem poreza na nekretnine.

No, da unutar Vlade dvije vodeće stranke i dalje idu u različitim smjerovima, barem kada je u pitanju oporezivanje nekretnina, jutros je ponovno potvrdio i HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. On je ponovio da HNS nije odustao od svog stava, a to je da se porez na nekretnine ne uvodi prije nego što se Hrvatska vrati na put gospodarskog rasta.

Linić se osvrnuo i na drugu fazu fiskalizacije, koja je krenula 1. travnja. Naime, od oko 35.000 onih koji bi trebali uvesti fiskalne blagajne, to je dosad učinilo njih samo devet do deset tisuća.

„Kao što vidite, plaćati porez je nešto što nije bilo uobičajeno. To i jest tragedija ove zemlje, da Ministarstvo financija pokazuje da ljudi smatraju da mogu poslovati ako ne plaćaju obveze, ako ne daju za mirovine građanima, ako ne daju za plaće državnim službenicima, ako ne daju za zdravstveni sustav. U Hrvatskoj je to normalno. Onog trenutka kad smo počeli s uvođenjem fiskalizacije, otpor je bio stravičan. On je još uvijek prisutan. Građani su ti koji razumiju da onaj tko posluje u Hrvatskoj mora plaćati porez. Porezi su visoki? Jesu, ali je to cijena naših promjena", poručio je Linić i dodao kako Vlada želi građanima jamčiti da će se boriti protiv onih koji ne plaćaju porez.

Linić se složio i s ocjenom da je država preskupa, no podsjetio je da je Hrvatska u 22 godine stvorila 1,3 milijuna umirovljenika. To su, kaže, troškovi neuspjele tranziicje, koju, kroz visoke poreze, sada plaćaju građani. Ministar financija uputio je kritiku i poslodavcima.

"Poslodavci danas pričaju da je preskupa država. Ma nemojte, a gdje smo bili 22 godine? Tko je stvorio 1,3 milijuna umirovljenika? Najvećim dijelom poslovni sektor koji je neuspješno privatizirao i zatvarao. Jesu li oni sudjelovali u ovako skupoj državi? Jesu. Koga sada to kritiziraju? Sami sebe?" - rekao je Linić te istaknuo da su poduzetnici slali ljude prije vremena u mirovinu jer su otpuštali, uzimali tvornice radi imovine, te upropaštavali proizvodnju.

Linić je na kraju rekao i da se proračun u prva tri mjeseca puni manje u odnosu na plan i to za 3-4 posto. No o drugom rebalansu je još prerano govoriti, budući da je tu riječ samo prvom tromjesečju, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:20