IZMJENE NA TELEVIZIJI

Otpor zbog prijedloga izmjena Zakona o HRT-u: Uprava se svim silama trudi da sačuva stečena mjesta

 Boris Kovačev/CROPIX

Aktualna uprava i uredništvo HRT-a upregnuli su sve snage kako bi pod krinkom javne rasprave o predloženim izmjenama Zakona o HRT-u osporili i srušili zakonske izmjene.

Poziv za dvotjednu javnu raspravu uredničke perjanice HRT-a i aktualna uprava očito su shvatili kao priliku da kroz najgledanije emisije informativnog programa - središnji Dnevnik i “Otvoreno” - vode neskrivenu kampanju obrane savršenosti postojećeg Zakon o HRT-u.

U nizu udarnih informativnih emisija prethodnih smo dana slušali zastrašujuća upozorenja kako se predloženim zakonskim izmjenama utjecaj njezina veličanstva politike vraća na Prisavlje.

Tko diže galamu

Načelno se s tom argumentacijom ne bi bilo teško složiti kad ne bismo znali tko diže galamu o povratku političkog utjecaja i ugrožavanju javnog interesa. Riječ je o upravi koja je podijelila opomene pred otkaze ljudima koji su ukazivali na zloporabe na HRT-u, a Dijani Čuljak, nakon što se javno doznalo da je godinama imala privatnu tvrtku koja je zarađivala na resursima HRT-a, toplo zahvaljivala na suradnji. Galamu diže urednica “Otvorenoga” Hloverka Novak Srzić, čije se ime spominje u aferi Core Media kao primateljice obilatih isplata na crno, te urednici središnjeg Dnevnika.

Gubitak neovisnosti

Ako se ima na umu tko su ljudi koji napadaju izmjene Zakona o HRT-u, postaje razvidno da ih ne muči utjecaj politike na televiziju, ni gubitak profesionalne neovisnosti, nego očuvanje statusa quo, stečenih upravljačkih i uredničkih pozicija koje će, usvoji li Sabor predložene zakonske izmjene, neminovno biti dovedene u pitanje.

Naime, predložene izmjene Zakona o HRT-u nužno donose preslagivanje upravljačke i uredničke strukture na HRT-u jer predlažu nov način izbora glavnog ravnatelja HRT-a. One predviđaju da glavnog ravnatelja HRT-a više ne bira programsko vijeće koje se kompromitiralo zakulisnim igrama i interesima, nepomirljivim međusobnim svađama i osipanjem, zbog čega ne može donositi legitimne odluke, već predlaže povratak na raniji, već viđeni model u kojem ravnatelja izravno bira Sabor. Od Sabora izabrani ravnatelj HRT-a imenovat će glavne urednike, pri čemu se i sadašnja vlast u potpunosti slaže s HDZ-ovom u jednome: da novinarima, snimateljima i ostalima koji stvaraju program nipošto ne treba dopustiti da utječu na izbor urednika, točnije da njihovo mišljenje o uredničkom kandidatu ostaje tek savjetodavnog karaktera, što u domaćoj praksi znači da će ga se ignorirati.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:30