OŠTAR ISTUP

OTKUD MAĐARIMA TAKVE INFORMACIJE? 'Ima naznaka da presuda protiv Sanadera neće nužno zadovoljiti više sudove...'

Ustavni sud uskoro bi trebao odlučiti o presudi kojom je Sanader osuđen zbog primanja mita
 Sandra Šimunović/CROPIX i Globus

Postoje određeni znakovi koji ukazuju da nepravomoćna presuda koja je donesena u slučaju tužbe protiv Sanadera, neće nužno zadovoljiti standarde koje postavljaju viši sudovi, rekao je, među ostalim, ministar ureda mađarske vlade János Lázár, govoreći u utorak pred mađarskim parlamentarnim Odborom za nacionalnu sigurnost.

Premda Lázár govori o “nepravomoćnoj presudi”, evidentno je da misli na pravomoćnu presudu kojom je Sanader osuđen zbog primanja mita od strane predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija 2009., a o kojoj bi uskoro, prema nekim najavama, svoj pravorijek trebao reći hrvatski Ustavni sud. Lázár, pod čijom je ingerencijom i mađarska obavještajna zajednica, određeni je dio svojeg izlaganja posvetio baš sporu koji Hrvatska vodi s MOL-om po pitanju upravljanja Inom, te je naveo da se u Hrvatskoj provode protumađarske aktivnosti. “U Hrvatskoj se odvija dosad nezapamćeni pokušaj diskreditacije i ocrnjivanja ne samo šefa MOL-a Zsolta Hernadija, nego im je cilj i čitav menadžment MOL-a uvući u kazneni postupak”, rekao je.

On je također napomenuo kako se Hrvatskoj provode protumađarske aktivnosti koje predstavljaju sigurnosnu ugrozu za Mađarsku. Osim što je kao protumađarsku aktivnost ocijenio sudski postupak protiv šefa MOL-a Zsolta Hernadija, Lázár je sigurnosnom ugrozom ocijenio hrvatsko odbijanja da na interkonekcijskom plinovodu Slobodnica - Városföld omogući protok plina u smjeru Mađarske. Mađarska, naime, od Hrvatske traži da sagradi kompresorsku stanicu vrijednu oko 17 milijuna što bi im omogućilo povlačenje plina. To nije prvi put da Mađari iznose ovakve optužbe protiv Hrvatske. Mađarski premijer Viktor Orban u ožujku je optužio Hrvatsku da blokira transfer plina prema njegovoj zemlji.

Mađarska strana već više od pola godine vrši snažan pritisak na hrvatsku stranu da krene u gradnju kompresorske stanice u istočnoj Slavoniji jer bi to Mađarima omogućilo povlačenje plina iz Hrvatske u Mađarsku. Štoviše, pojedini naši sugovornici tvrde kako bi to mađarskome MOL-u omogućilo da se domogne jeftinog hrvatskog plina s Ininih polja. Kada su operateri plinskog sustava u Hrvatskoj i Mađarskoj, Plinacro i FGSZ, razgovarali o gradnji interkonekcijskog plinovoda, potpisan je aneks ugovoru u kojem se navodi da gradnja kompresorske stanice nije potrebna sve dok ne bude novog izvora plina u Hrvatskoj, odnosno dok se ne sagradi LNG terminal na Krku ili se Hrvatska ne priključi na neki novi dobavni pravac.

Nekoliko godina kasnije mađarska je strana promijenila priču te se Mađarska već potužila Europskoj komisiji da Hrvatska ne ispunjava direktivu 994 koja propisuje da svaka interkonekcija između dviju članica EU mora biti dvosmjerna. Mađari iznose ove optužbe iako imaju mogućnost povlačenja manje količine plina iz Hrvatske. Naime, u mađarskom mjestu Bata na interkonekcijskom plinovodu sagrađena je kompresorska stanica koja je izvan pogona. Kada bi je uključili, Mađari bi manje količine plina mogli povlačiti iz Hrvatske. Mađari su u nekoliko navrata predlagali da uključe tu kompresorsku stanicu, ali uz uvjet da trošak njezina korištenja plati Hrvatska, što je rezolutno odbijeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:41