BIJESAN JER JE IZGUBIO TUŽBU PROTIV PREDSJEDNIKA

Otkud Češekove optužbe: Glavaš se iz zatvora sveti Josipoviću jer mu je oduzeo generalski čin?

Osuđeni Branimir Glavaš na odluku predsjednika žalio se zbog navodne povrede njegovih ustavnih prava

Visoki upravni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom odbija zahtjev Branimira Glavaša da se poništi odluka predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ive Josipovića, kojom mu je 9. rujna 2010. oduzeo čin general-bojnika. Glavašu je čin oduzet zbog presude Vrhovnog suda kojom je zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva osuđen na osam godina zatvora. Odlukom predsjednika Republike, Glavaš je na taj način izgubio pravo predstavljati se kao general-bojnik, pravo na nošenje vojne odore s pripadajućim oznakama te druga prava vezana uz generalski čin.

Sud odbacio žalbu

Glavaš se na odluku predsjednika žalio zbog navodne povrede njegovih ustavnih prava, prava na obrazloženu odluku te, kako je naveo u svom zahtjevu, navodnog kršenja Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Glavaš je posebno naglasio da se čin može oduzeti samo djelatnoj vojnoj osobi, ali ne i pričuvniku, u kojem je statusu on bio kad mu je čin oduzet.

Visoki upravni sud odbacio je Glavašev zahtjev kao neosnovan jer mu, kako stoji u obrazloženju, odlukom predsjednika Republike nisu kršena Ustavom zajamčena prava, a čin mu je oduzet zbog pravomoćne presude za ratne zločine.

Burić i Glavaš sve znaju

Upravni je sud odbacio i Glavaševu tvrdnju da mu se, kao pričuvniku, nije mogao oduzeti čin jer, kako stoji u obrazloženju, Zakonom o službi u oružanim snagama propisano je da su vojne osobe djelatna vojna osoba, ročnik, pričuvnik i kadet, pa se dakle i pričuvniku može oduzeti čin jednako kao i djelatnoj vojnoj osobi. Visoki upravni sud presudu je donio 2. veljače, no ona je strankama u postupku otpravljena tek polovicom travnja. Činjenica da su stranke u postupku, pa tako i Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan, presudu zaprimile početkom ovoga tjedna vremenski se podudara s optužbom saborskog zastupnika HDSSB-a, Igora Češeka, koji je u Hrvatskom saboru optužio predsjednika Republike da živi u stanu otetom nakon Drugog svjetskog rata zagrebačkoj židovskoj obitelji.

S obzirom na to da je u HDSSB-u potpuno nemoguće da bi njihov saborski zastupnik, bez znanja predsjednika Kluba zastupnika Dinka Burića, ali i samog Glavaša, istupio samoinicijativno s tako teškom optužbom, očito je Češekov ispad bio osveta Josipoviću zbog presude Visokog upravnog suda.

Mlad i neiskusan

U HDSSB-u su zacijelo ocijenili da je najbolje da s takvom neistinom izađe upravo Češek kako se stranački “veterani” Burić, Vinković ili Drmić ne bi kompromitirali, te da se, s obzirom na Češekovu mladost (32 godine), mogu pozvati na njegovo neiskustvo.

Kada je u siječnju ove godine saborski zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković napao zastupnika SNS-a Vojislava Stanimirovića, povezavši ga sa slučajem silovanja Vukovarke, na koju je navodno i pljunuo, Dinko Burić hitno je zatražio stanku. Nakon pauze ispričao se zbog Vinkovićeva neprimjerenog istupa.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:35