ZAGREB - Čak 39 pobjeda u nizu tenisača Novaka Đokovića zapravo je rezultat prehrane iz koje je posljednjih mjeseci izbacio pizzu, kruh, tijesto i sve ostalo što sadrži brašno, odnosno gluten, tvrde stručnjaci!
Naime, Đoković ima celijakiju, bolest koja uništava tanko crijevo, što znači da je alergičan na gluten koji sadrži cijeli niz žitarica. Nerijetko jasni simptomi bolesti potpuno izostanu pa celijakija dugo ostane neprepoznata oboljelome, što se očito dogodilo i Đokoviću.
Šteti kondiciji
Prof. dr. Sanja Kolaček, prvo ime hrvatske medicine kad je riječ o celijakiji, ističe da ta bolest, koja u javnosti nije previše poznata, zaista može znatno štetiti kondiciji običnih ljudi, a sportašima još i više.
Potvrdila je kako je moguće da su izbacivanjem glutena iz Đokovićeve prehrane zaista porasle njegova snaga i eksplozivnost te su možda smanjeni bolovi u kostima i zglobovima i sanirana anemija koja često prati tu bolest za koju pacijenti nerijetko i ne znaju da je imaju.
Sam Đoković je potvrdio da je njegov nutricionist Igor Cetojević napravio jelovnik u kojemu više nema pšenice, raži i ječma nakon što se utvrdila njegova alergija na žitarice koje sadrže gluten, odnosno postavila dijagnoza celijakije.
- Izgubio sam na težini, ali to mi je samo pomoglo jer je moj pokret postao oštriji, a osjećam da imam više snage - rekao je Đoković.
Za razliku od Đokovića, mnogi uopće ne znaju da imaju celijakiju jer nemaju jače simptome ili oni potpuno izostanu, što ne znači da organizam ne stradava.
Prema procjenama, u Hrvatskoj oko 200.000 osoba uopće ne zna da ima celijakiju, odnosno da im je ugroženo tanko crijevo koje zato ne apsorbira dovoljno hranjivih tvari. Sami desetak tisuća ljudi ima toliko jake simptome da su potražili pomoć liječnika.
ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....