EKSKLUZIVA JUTARNJEG LISTA

Otkrivene veze Sanadera s Inom i Podravkom! Na tajnom sastanku dogovorena je kontrola štete...

Susret Sanadera s Polančecom i šefom Uprave MOL-a Hernadijem prvi je trag o ulozi bivšeg premijera u aferi prodaje Ine. Ali, što je Sanader radio na tajnom sastanku ako nije bio premijer...
 Tomislav Serdar/CROPIX

ZAGREB - Visoki izvor iz HDZ-a potvrdio je Jutarnjem listu ekskluzivnu vijest koja baca posve novo svjetlo na aktualnu priču o kontroverznoj prodaji Ininih dionica mađarskom MOL-u: potkraj rujna prošle godine u sjedištu HDZ-a sastali su se tada već bivši premijer Ivo Sanader, potpredsjednik Vlade na odlasku Damir Polančec i predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi.

Sagledavajući taj susret u današnjim okolnostima, logičnim se nameće cijeli niz pitanja. Primjerice: što je na tom sastanku tražio Ivo Sanader koji već mjesecima nije bio premijer niti je operativno sudjelovao u radu Vlade i političkom životu? Zašto je susretu nazočio Damir Polančec, premda su svi znali da će za nekoliko dana napustiti Vladu?

I na kraju, ako je Hernadija nešto zanimalo o tadašnjim gospodarskim i financijskim prilikama, zašto o tomu nije razgovarao s kompetentnim osobama, s premijerkom Jadrankom Kosor ili nekim drugim iz Vlade?

Jedan odgovor nameće se sam po sebi: bio je to susret kojemu je bio cilj “kontrola štete”. Naime, prošle su se jeseni sve češće mogle čuti optužbe da su Sanader i Polančec bez ikakvog političkog i ekonomskog razloga predali Mađarima upravljačka prava nad Inom, premda su oni postali vlasnici tek 47 posto dionica. Dodatne tenzije izazvale su tvrdnje čelnika Ine kako nitko od njih nije sudjelovao izradi pregovaračke platforme s Mađarima, kao i to da nitko od njih nikada nije vidio ugovor s MOL-om.

U to doba premijer Sanader i ministar Polančec energično su odbijali svaku pomisao da je ugovorom s Mađarima nanesena šteta hrvatskim interesima. Međutim, tada nije bio poznat ključni podatak: da je Polančec, u jeku pregovora s MOL-om, zatražio od Mađara kredit za dio menadžera Podravke, kojim su namjeravali kupiti 10 posto dionica tog prehrambenog diva. Upravo zbog isprepletenosti prodaje dionica Ine MOL-u te odobravanja kredita OTP-a i MOL-a menadžerima Podravke za kupnju dionica njihove tvrtke, susret između Sanadera, Polančeca i Hernadija, koji se odigrao u sjedištu HDZ-a, ima posebnu političku težinu. Nema sumnje da su ta trojica raspravljala o situaciji u kojoj su se našli i oni osobno, ali i MOL, Podravka i Ina.

Polančec je, između ostalog, tvrdio da nikada nije razgovarao s Mađarima o kreditu za kupnju Podravkinih dionica. Međutim, Hernardi je otkrio nešto sasvim suprotno: da je upravo Polančec, dok je pregovarao o Ini, zatražio od MOL-a i OTP-a kredit kojim bi se, kako je objasnio, Podravka obranila od neprijateljskog preuzimanja. No, ta opasnost, otkrilo se kasnije, nikada nije ni postojala. I na kraju, možda najvažnije, taj sastanak prvi put izravno povezuje Ivu Sanadera s aferama Ina i Podravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:38