NEDODIRLJIVI ŠERIF

Otkrivamo zašto je za hrvatsku policiju i pravosuđe Reno Sinovčić neuhvatljiv!

Reno Sinovčić nedavno je uhićen zbog prijetnji i ucjene, a zatim je u samo nekoliko sati pušten da se brani sa slobode
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Reni Sinovčiću, zadarskom poduzetniku, prijatelju ministra Božidara Kalmete, vlasniku brojnih nekretnina i tvrtki, gradske televizije i novina i predsjedniku Općinskog vijeća Novigrad, gotovo je nemoguće išta dokazati na sudu. Potvrdio je to i nedavni skandal na Županijskom sudu u Zadru.

Podignuta kaznena prijava

U samo nekoliko sati uhićen je zbog prijetnje svjedocima u sudskom postupku protiv iznuđivača Zlatka Lisice i zatim pušten da se brani sa slobode - jer “nema opasnosti od utjecaja na svjedoke”. Doista, tko bi očekivao da Sinovčić ponovo utječe na svjedoka kojeg je već dvaput pokašao podmititi, jednom izravno, a jednom preko članova obitelji, nakon čega mu je više puta zaprijetio, uglavnom izravno? Konačno, ovog je tjedna zbog prijetnje Državno odvjetništvo u Zadru i kazneno prijavilo Sinovčića. No, to tek treba dokazati na sudu...

Policija je i prije obrađivala kriminalnu povezanost Sinovčića sa Zlatkom Lisicom, no sve bi istrage protiv zadarskog moćnika završavale u ladicama lokalnog suda. Prema policijskoj dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, Sinovčića se zbog iznuda i ucjena istraživalo 1999.

Prijavio ga zbog reketarenja

Prijavio ga je Zdenko Peša, vlasnik trgovačkog obrta Fortuna u Zadru, tvrdeći da pune tri godine Sinovčiću plaća mjesečni reket na najam prostora u zgradi poduzeća Tankerska plovidba. Nakon toga provedena je i obrada nad Sinovčićem, a tužilaštvo je uspjelo nagovoriti svjedoka da Sinovčiću preda omotnicu s obilježenim novcem. No, sve je palo u vodu kad je Zdenko Peša, u nerazjašnjenim okolnostima, odustao od kaznene prijave i povukao prijašnji iskaz. Prethodno je policajcima priznao da strahuje za svoju obitelj jer “zna što su Sinovčić i braća Lisica radili nekim vlasnicima zadarskih lokala”. Policija je provela i kriminalističku obradu nad Damirom Lisicom, koja je dovela do kasnijeg uhićenja za pljačku Dalmatinske banke u Zadru. Sinovčić je i dalje ostajao nedodirljiv.

Nije ni čudo da mu vjeruju

Policijske bilješke napominju da se Lisica duže vrijeme bavi zelenaškim poslovima, što je teško dokazati jer svjedoci redovito mijenjaju iskaze. Tvrdi se da Lisica zajedno s bratom Vladom na sumnjiv način trguje ribom koju prodaje na gradskoj tržnici. Policija od kraja 90-ih sumnja u vezu između Sinovčića i braće Lisica, tvrdeći da se radi o skupini kojoj pripadaju i Z latko Ugarković zvani Patak, te Mile Parać, osuđivani narkodiler.

Suci Županijskoga suda u Zadru, ipak, vjeruju Sinovčiću. To se vidi ne samo po odbačenim prijavama policije i DORH-a, već i po tome što se, predvođeni predsjednikom suda Antunom Klišmanićem, redovito pojavljuju na Sinovčićevim poslovnim domjencima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:44