POČETAK PREGOVORA

OTKRIVAMO: VLADA MAĐARIMA 'Nema više vođenja Ine po 'modelu Sanadera''

Smatra se da je stari dogovor dvojben zbog Sanaderove uloge
 Ranko Suvar / CROPIX

Puna tri i pol sata trajao je jučer prvi sastanak pregovaračkih timova Vlade i mađarskog MOL-a o budućnosti Ine. Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, i Mladen Pejnović, ravnatelj DUUDI-ja, s jedne, te Sandor Csanyi, predsjednik Upravnog odbora MOL-a, i Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine, s druge strane stola u rezidencijalnom objektu Vlade u Visokoj ulici dogovarali su kako će se i o čemu u budućnosti pregovarati.

“Zajedno smo se usuglasili da se INA treba razvijati u skladu s interesima Vlade RH. Usuglasili smo pravila igre oko načina pregovaranja i komuniciranja i malo smo detaljnije porazgovarali o svakoj temi koja je u okvirnom programu za pregovaranje koji je Vlada RH usvojila, a koji su kolege prihvatili.

FOTO: ZAVRŠILI PREGOVORI VLADE I MOL-a O INI Mađari sjeli u aute i otišli bez komentara

Područja pregovora

Naš je interes čuvati Inu i razvijati Inu da bude u skladu sa svim strateškim interesima RH i očito da su kolege iz MOL-a spremne na takvu suradnju”, kazao je Vrdoljak. Sljedeći sastanak je za mjesec dana, kada će zapravo početi pravi pregovori.

Dogovorili su se da će pregovorima biti obuhvaćena budućnost korporativnog ulaganja, kontrola troškova, investicija i raspodjela dobiti, razvoj i proizvodnja ugljikovodika, nabava i prerada nafte i proizvodnja naftnih derivata, veleprodaja i maloprodaja naftnih derivata te plinsko poslovanje. Aldott i Csanyi nisu davali izjave.

Vrh kompanije

Jučer započeti pregovori Vlade i MOL-a trebali bi biti drugačiji i po tome što tijekom njih neće biti neslužbenih sastanaka pregovarača.

Na taj se način želi izbjeći bilo kakva sumnja o “trgovanju”, pogotovo zato što se sada zna da je stvarni dogovor s MOL-om bivši premijer Ivo Sanader obavio mimo službenih sastanaka.

Sastanci Vladina povjerenstva bili su formalnost, dok se Sanader sa šefom MOL-a Hernadijem sastajao po restoranima i u središnjici HDZ-a i tamo vjerojatno sve dogovarao, pa i nakon ostavke.

Prva tema o kojoj bi hrvatski pregovarači željeli razgovarati promjena je sadašnjeg modela upravljanja Inom.

Prema neslužbenim informacijama, Vlada će zatražiti da se privremeno suspendira model koji se temelji na dogovoru koji je MOL postigao sa sada uhićenim i nepravomoćno osuđenim Sanaderom.

To znači da bi do završetka pregovora i konačnog dogovora dviju strana Inom opet operativno upravljala Uprava, a ne odbor direktora. Pravni stručnjaci, ali i Vlada, smatraju da je sadašnji model upravljanja Inom suprotan hrvatskom Zakonu o trgovačkim društvima.

NAKON PREGOVORA S VLADOM U POLICIJU Direktora MOL-a 2 sata ispitivali zbog sumnjive kupnje 1,6% dionica Ine

Strani konzultanti

Kako smo doznali, Vlada bi ovih dana trebala raspisati javni natječaj na kojemu će izabrati pravnog i financijskog savjetnika koji će joj pružati stručnu pomoć tijekom pregovora s MOL-om.

Očekuje se izbor međunarodnih konzultanata s referencama u industriji nafte i plina.

Vlada očito ne želi ponoviti grešku počinjenu tijekom prošlih pregovora s Mađarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:48