SPORNO IMENOVANJE

OTKRIVAMO Tri razloga zašto je Kolinda odbila komodora Tolića postaviti za vojnog savjetnika

Vojni kabinet više neće biti samostalni odjel. Bit će u sklopu Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost na čelu s Buljevićem
 Goran Mehkek, Srđan Vrančić/CROPIX

Odluka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da objedini nacionalnu sigurnost i obranu te za savjetnika za tu poziciju imenuje Josipa Buljevića u dijelu javnosti izazvala je velike nedoumice i kritike.

Predsjednicu se proziva jer više neće imati posebnog savjetnika za obranu, čime, tvrde kritičari, u potpunosti zapostavlja obranu i vojsku jer je, eto, na tu savjetničku poziciju postavila čovjeka koji o tome zna malo ili ništa. Prema našim informacijama objedinjavanje obrane i nacionalne sigurnosti samo je dio promjena koje nova predsjednica uvodi u svojem Uredu.

Nova strategija

Tako se najavljuje formiranje Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost kojem će na čelu biti Josip Buljević, a u sklopu njega bit će i Vojni kabinet kojem će na čelu biti časnik u rangu brigadnog generala. Dakle, Vojni kabinet više neće biti samostalni odjel kao do sada. Na čelu Vojnog kabineta u ovom trenutku je brigadni general Ivica Kinder.

Naši sugovornioci tvrde da je objedinjavanje obrane i nacionalne sigurnosti savim logičan potez i na tragu je modernih strategija koje ukazuju da je nacionalna sigurnost direktno povezana s obranom, a vojska je sastavni dio nacionalne sigurnosti. Primjenom ove nove strategije puno se lakše detektiraju ugroze i, ako dolaze izvana, lakše je u slučaju potrebe aktivirati vojne snage da na nju reagiraju. Današnje prijetnje za nacionalnu sigurnost više nisu konvencionalne, nego novi oblici međunarodnog terorizma, prekograničnog kriminala, proliferacije oružja za masovno uništenje, narušavanja sustava opskrbe energentima, opasnosti od raketnih i kibernetičkih napada te piratstva. To su ugroze o kojima predsjednicu savjetuje njen savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost. Za sva ostala pitanja, kao što su stanje zrakoplovstva, prijedlozi novih vojnih nabavki te imenovanja zapovjednika predsjednica se savjetuje sa svojim glavnim vojnim savjetnikom, a to je načelnik Glavnog stožera. On je osoba koja predsjednici daje sve informacije o stanju u vojsci. Osim toga, predsjednica se uvijek može konzultirati s ministrom obrane.

Tjedni referati

Dosad je bilo pravilo da načelnik Glavnog stožera svakog tjedna referira predsjedniku o svim bitnim stvarima koje se događaju u vojnom sustavu. Tim sastancima bili su prisutni ministar obrane i predsjednikov vojni savjetnik. Dakle, glavnu je riječ imao načelnik Glavnog stožera. Osim toga, predsjednik se u svim važnim pitanjima prije svega konzultirao s načelnikom kao svojim glavnim vojnim savjetnikom, a ne sa svojim vojnim savjetnikom. Nakon imenovanja Josipa Buljevića savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost mnogi su ostali iznenađeni činjenicom da na mjesto vojnog savjetnika nije izabran umirovljeni komodor Ivica Tolić. Njegovo se imenovanje smatralo gotovom stvari. Kako doznaje Jutarnji list, predsjednica je od umirovljenog komodora odustala iz nekoliko razloga.

Lobiranja sa svih strana

Najveći utjecaj na tu odluku je imao razgovor koji je provela s Tolićem. Prema našim informacijama, Tolić na tom razgovoru nije impresionirao predsjednicu. Nadalje, činjenica je da je Tolić izvan vojnog sustava punih sedam godina i jednostavno je izašao i svih tokova događanja unutar NATO-a i međunarodne vojne politike koja je Grabar Kitarović jako važna. Prema dostupnim informacijama, lobiranja kod Grabar Kitarović da imenuje Tolića svojim vojnim savjetnikom započela su i prije predsjedničkih izbora. Zanimljivo, lobiranja su išla od visoko pozicioniranih osoba iz HDZ-a, ali i iz SDP-a te Ministarstva obrane. Na te pritiske Grabar Kitarović je odgovorila ne izborom Tolića za svojeg savjetnika. U pojedinim medijima se špekulira kako bi Tolić mogao biti imenovan Buljevićevim savjetnikom te bi bio zadužen za vojna pitanja. No, u to je teško vjerovati s obzirom na rezultat njegova razgovora s predsjednicom.

Argumenti protiv Ivice Tolića

1. Ivica Tolić navodno nije impresionirao predsjednicu razgovarajući s njom

2. Izvan međunarodne vojne politike Tolić je punih sedam godina

3. Za njega se lobiralo i iz HDZ-a, ali i iz SDP-a te Ministarstva obrane

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 01:15