JUTARNJI U LJUBLJANI

OTKRIVAMO Svi hrvatski poslovi osumnjičenog gradonačelnika Ljubljane

Istražitelji su dosad najveći dokaz za malverzacije našli kod Ane Kučan, kćerke Milana Kučana
 Delo

Dok se slovenski kriminalisti ukopavaju u brdo dokumentacije koju su prekjučer izuzeli u pretresima kuća i ureda ljubljanskoga gradonačelnika Zorana Jankovića i njegovih poslovnih partnera te sinova Jure i Damijana, s hrvatske strane granice sve se glasnije postavljaju pitanja o poslovanju te slovenske dinastije unutar naših granica.

Kaotično poslovanje

Naime, Damijan Janković u Hrvatskoj je na čelu tvrtke E-Gradnja čije je poslovanje, u najmanju ruku, neobično. Iako u nazivu ima riječ “gradnja”, tvrtka je registrirana za posredovanje u trgovini, trgovinu na veliko i malo te popravak motornih vozila i motocikala. Nema nijednog zaposlenog, samo je 2007. u njoj radila jedna osoba - a to je Damijan Janković, ujedno i direktor tvrtke. Unatoč takvom poslovanju, tvrtka svake godine bilježi milijunske gubitke (oko 5 milijuna kuna minusa u posljednjih 5 godina).

Knjigovodstveni servis

U čemu se sastoji poslovanje E-gradnje teško je dokučiti. Prema podacima Sudskog registra, temeljni je kapital sa 20.000 povećan na 12,9 milijuna kuna. Poslovanje je kaotično. Tako su 2007. imali 271.600 kuna prihoda, a rashodi su im iznosili 1,97 milijuna kuna. U zadnjih pet godina nikada nisu imali prihode veće od 320.000 kuna, dok su rashodi uglavnom bili oko milijun kuna. Zbog toga nisu platili ni kune poreza na dobit, a unatoč takvoj financijskoj slici, količina novca na računu prošle im se godine značajno povećala. Tako su u proteklih pet godina na računu uglavnom imali između pet i pedeset tisuća kuna, da bi lani na njihov račun sjelo 15,1 milijun kuna.

Sjedište E-gradnje, koja je u 95-postotnom vlasništvu slovenske tvrtke Electa, dok preostalih pet posto drži Damijan Janković, ujedno i direktor Electe, nalazi se u stambenoj zgradi na adresi Zagrebačka cesta 205. Na portafonu nema natpisa tvrtke, a da se ona tamo nalazi svjedoči tek poštanski sandučić s nazivima više slovenskih tvrtki - tamo poštu primaju i Lesnina Inžinjering, Coopcostrutori, ETP Kranj... No, zapravo je riječ o knjigovodstvenom servisu Lente koji za sve te tvrtke obavlja financijsko-računovodstvene poslove. U servisu nisu bili pričljivi. Kažu samo da su zaduženi za računovodstvene poslove, te ne žele govoriti o poslovanju klijenta.

- Oni ovdje samo primaju poštu - odgovorila nam je djelatnica servisa.

- Zar ovdje nema nikoga iz tvrtke? Gdje su? - pitali smo.

- Pa dolje, u Sloveniji - kažu. Zagonetna tvrtka osim u financijskim izvještajima, kao da ne postoji. Nema traga ni jednom poslu, ni jednoj obavljenoj trgovini, ni jednoj izgrađenoj zgradi.

Paravan za muljaže

Moguće je da je riječ samo o tvrtki koja služi kao paravan za sumnjive financijske transakcije. Svjedoči tome i trag novca Jankovićeva sumnjivog poslovanja kojeg je Jutarnji jučer objavio, od općine Ljubljana, preko tvrtki Grep i Baza Dante do KLM Založbe, čiji je vlasnik sam ljubljanski grdonačelnik. Prema tim podacima, tvrtka E-Gradnja je spornom poduzeću Electa, oko koje se sada steže obruč

, prošle godine uplatila 723.000 eura. Nije poznato zašto.

Meta broj jedan

Odgovor na to pitanje potražili smo jučer i u Ljubljani. Dok je dan ranije sjedište Electe u samom srcu grada bilo kao užurbana košnica, puno deprimiranih radnika i 20-ak slovenskih kriminalista koji su od jutra do večeri pretresali ured, u petak je tamo vladala pustoš. Bez odgovora su ostali i naše kucanje i zvonjana na portafon i telefonski pozivi. Damijana Jankovića potražili smo i na kućnoj adresi, ali poduzetnik koji je upravo prekjučer postao otac, nije bio ni tamo.

- Nema ga kod kuće, sinoć je kasno došao - bilo je sve što je rekla starija gospođa, a ni traga ni glasa nije bilo ni od Jure Jankovića.

A ako već E-gradnja nije aktivna na hrvatskom tržištu, jest Electa, kompanija koja je danas u epicentru skandala. Od osnutka 1990. (a pokrenuo ju je tada Zoran Janković pa je poslije prodao sinovima, za što mu dan-danas plaćaju mrvicu više od 200.000 eura mjesečno), Electa je obavljala brojne poslove u Hrvatskoj, poglavito u Istri. Popis je podulji: u hotelu Pineta u Vrsaru su radili adaptaciju soba, u Umagu depadanse Stella Marisa, zatim pizzeriju u hotelu Kristal, 140 apartmana Vile Astra u Poreču, uređivali su poslovnice Istarske banke u Puli, Rovinju, Zagrebu, Bujama i Labinu te poslovne prostore rovinjskog Jadranturista, gradili Ininu crpku u Umagu te lokal Jadranturista na Katarini. Osim toga, Jankovići su preko Electe ušli u vlasništvo hotela Delfin u Omišlju.

- U poslovnim krugovima govori se da je to dio njihove poslovne strategije: slovensko građevinarstvo u kolapsu je i oni gledaju kako da se snažnije infiltriraju na tržišta zemalja bivše Jugoslavije. Hrvatska je meta broj jedan. Oni su morali pronaći izlaz iz ove situacije, jer ih pritišću veliki dugovi, a i optužbe za malverzacije s gradskim zemljištima, kazuje naš sugovornik.

Došao na posao

Za razliku od svojih sinova, Zoran Janković jučer se nije skrivao. Najnormalnije je došao na posao u poglavarstvo, ali vremena za hrvatske novinare nije imao.

Mnogo pričljiviji bio je Zlatko Sraka, jedan od aktera ove afere i vlasnik Energoplana te jedan od direktora Grepa, konzorcija koji je gradio kompleks Stožice. Inače, riječ je o svojedobno nagrađivanom poduzetniku, koji je također danas u priličnim financijskim dubiozama: tvrtka mu se nalazi pred stečajem zbog dugova od 266,28 milijuna eura, od čega Nova ljubljanska banka potražuje većinu - 97,79 milijuna. Sraka za Jutarnji kaže da je sretan što je policija obavila pretrese.

- To je najpametniji potez kako bi se sve raščistilo i kako bi se prekinula svakojaka nagađanja, kakvih uvijek ima kada su u pitanju ovakva javno-privatna partnerstva. Ja se istrage ne bojim, jer znam da je sve bilo korektno. Stožice je jedan od rijetkih projekata kod kojih se zna kamo je novac išao, vrijednost centra je oko 220 milijuna eura, 120 su dale banke i grad, a ostatak je od privatnih investitora. Sve je puklo s ekonomskom krizom, iz projekta se povukla srpska Delta, financiranje je presušilo i zamrlo, a rezultat je da je nestalo 90 posto slovense građevine. Završetak projekta, konkretno šoping centra je zapeo, ali sada smo u pregovorima s bankama i nadamo se da ćemo uskoro završiti i preostalih 15 posto projekta - rekao je.

Pusto gradilište

Do njegova najbližeg poslovnog partnera, Uroša Ogrina, vlasnika građevinske tvrtke Gradis skupina G i drugog direktora konzorcija Grep i još jedne od meta slovenskih istražitelja u ovom slučaju, jučer nismo uspjeli doći.

Da je nedovršeno samo 15 posto kompleksa, Zlatki Sraki ćemo morati vjerovati na riječ, jer centar Stožice velikim dijelom izgleda kao napušteno, nedovršeno gradilište. Garaža za 1600 automobila je sablasno pusta, stadion i sportska dvorana osim povremenih sportskih dogđaja uglavnom miruju, a budući šoping centar samo je groblje betona, čelika i armature.

Koliko je centar Stožice "prometan", dovoljno govori da je grupica mladića zaključila kako je plato na ulazu u dvoranu najpogodnije mjesto da sjede tamo pola dana i puše travu.

Istražitelji dosad najveći dokaz za malverzacije u gradnji Stožica našli kod Ane Kučan, kćerke Milana Kučana i velike Jankovićeve pobornice, čija je firma AKKA radila hortikulturno uređenje centra. Iz tih dokumenata navodno je razvidno da je konzorcij Grep dobio posao i prije natječaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:31