VLADA ODUSTALA OD IDEJE DA MINISTRE IMENUJE U NO INE

OTKRIVAMO Razriješio sukob Čačića i Linića: Milanović u vrh Ine postavlja svog najbližeg suradnika

Premijer želi smiriti odnose na relaciji Vlada - MOL, ali i one s mađarskom vladom koji su posljednjih mjeseci postali previše napeti
 CROPIX

Siniša Petrović, savjetnik premijera za europsko pravo, Željko Perić, vlasnik konzultantske tvrtke Caper i Mladen Proštenik, bivši visokopozicionirani djelatnik Ine, uskoro će biti imenovani u Nadzorni odbor Ine , saznaje Jutarnji list.

Prema našim informacijama, odluka o njihovom imenovanju dogovorena je na razini Vlade, a službena odluka mogla bi biti donijeta već sljedeći tjedan.

Pririsak iz Bruxellesa

- Ne mogu vam ništa reći o tome. Čuo sam i ja svakakve priče. Ne, ne mogu vam kazati jesam li s nekim u Vladi razgovarao o svom članstvu u Nadzornom odboru Ine - kazao nam je u srijedu Željko Perić, koji nije ni pokušao demantirati našu informaciju.

1. Siniša Petrović, savjetnik premijera za europsko pravo, Milanovićev je prijatelj još iz doba studentskih dana i osoba kojoj premijer neizmjerno vjeruje

2. Mladen Proštenik već je bio visokopozicionirani djelatnik u Ini, a već je nekoliko godina u mirovini u koju je otišao s mjesta savjetnika predsjednika Ine

3. Željko Perić vlasnik je konzultantske tvrtke Caper i član Nadzornog odbora Atlantic Grupe koja je u vlasništvu Emila Tedeschija, jednog od najbogatijih Hrvata

Ovim imenovanjem Vlada je napokon odustala od ideje da u Nadzorni odbor Ine imenuje ministra financija Slavka Linića i prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića. Vlada ih je željela postaviti na ta mjesta, ali nakon burne reakcije iz Bruxellesa gdje je zaključeno kako se ta imenovanja kose sa Zakonom o sukobu interesa, do njih nije došlo.

Ovim potezom premijer Milanović želi smiriti odnose na relaciji Vlada - MOL, ali i one s mađarskom vladom koji su u posljednjih nekoliko mjeseci dovedeni do usijanja. Prije svega javnim napadima i prijetnjama ministra Linića prema MOL-u i Upravi Ine. On je u posljednjih nekoliko mjeseci iznio nekoliko žestokih optužbi na račun mađarskog MOL-a i njihovog načina upravljanja Inom.

Ratno stanje

- Želimo Zakon o trgovačkim društvima primijeniti i u Ini, jer razlog da se tako nešto događa ne postoji. Nećemo prihvatiti ovakav odnos unutar Ine, to je nešto neprimjereno i neprihvatljivo - naglašavao je Linić. Ini je prijetio i zatvaranjem benzinskih crpki ukoliko MOL neće investirati u Hrvatskoj.

Također je MOL-u najavljivao ratno stanje ne bude li surađivala s Vladom. Čačić je s druge strane bio mnogo oprezniji u odnosu s mađarskom stranom pa je čak prije tri mjeseca kazao kako ima posla preko glave i da ne želi ući u Nadzorni odbor Ine. I na kraju, imenovanjem Petrovića, Perića i Proštenika u Nadzorni odbor Ine, Milanović je napokon razriješio višemjesečnu bitku za kontrolu nad tom tvrtkom koju su vodili Čačić i Linić.

Milanovićev prijedlog

Premda je to daleko izvan njegova resora, Linić je na svaki način želio ostvariti svoju utjecaj u Ini, a to mu je do sada uspijevalo zahvaljujući prijateljstvu sa sadašnjim predsjednikom NO-a Davorom Šternom. Čačić je pak pokušavao neutralizirati Linića, ali ovaj u svojim javnim nastupima nije propustio niti jednu priliku da govori o stanju u toj tvrtki. Navodno je Milanović dao mogućnost Čačiću da predloži svog kandidata za NO, pa se prvi potpredsjednik Vlade opredijelio za Mladena Proštenika.

Petrovića i Perića odabrao je sam Milanović koji je tako posve neutralizirao Linića, dok je Čačić ipak dobio jedno mjesto u NO-u. Zanimljivo je, podsjećaju dobro upućeni u zbivanja u našoj najvećoj naftnoj kompaniji, da je pokojni premijer Ivica Račan pred završetak procesa prve privatizacije Ine koju je sve vrijeme vodio Slavko Linić, nekoliko mjeseci prije završetka natječaja maknuo Linića i zatražio od Ljube Jurčića da dovrši proces. Milanović je sada postupio na sličan način kao i Račan i maknuo Linića od Ine.

Zastupanje premijera

Milanović sada u Inu šalje osobu od svog najvećeg povjerenja, Sinišu Petrovića, koji će probleme s Mađarima pokušati riješiti u tišini i neće se s njima javno prepucavati. To je ujedno i poruka MOL-u da će Petrović čvrsto zastupati premijerove stavove. Ovim imenovanjem Petrović će nadzirati dvije važne kompanije u kojima država ima strateške interese, Inu i Croatia Airlines.

Petrović je je prije nekoliko mjeseci menovan za predsjednika Nadzornog odbora Croatia Airlinesa, a sada ga, najvjerojatnije, čeka ista pozicija i u NO-u Ine. To dovoljno govori koliko Milanović u njega ima povjerenja. Petrović u ovom trenutku sjedi i u NO-u privatne tvrtke Atlantic Grupe u vlasništvu Emila Tadeschija, prijatelja premijera Milanovića. U istom Nadzornom odboru je i Željko Perić, također budući član Nadzornog odbora Ine.

Odbio mjesto u HŽ-u

Periću je prije nekoliko mjeseci ponuđeno mjesto direktora HŽ Holdinga, ali je on to odbio.

Mladen Proštenik već je nekoliko godina u mirovini. Bio je dugogodišnji djelatnik i direktor Sektora strateškog razvoja i istraživanja u Ini, a u mirovinu je otišao s pozicije savjetnika predsjednika Uprave te tvrtke.

Odlaze Hrvati koji su tražili smjenu Aldotta

Petrović, Perić i Proštenik u Nadzornom bi odboru trebali zamijeniti hrvatske članove Davora Šterna, Gordanu Sekulić i Damira Vanđelića.

Njih troje, te četvrta hrvatska predstavnica Maja Rilović, nedavno su uputili pismo premijeru u kojem traže smjenu predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta.

Zahtjev je uslijedio nakon izvanredne sjednice Uprave Ine na kojoj su odbijeni svi zahtjevi hrvatskih članova Uprave o usklađivanju internih dokumenata i načina rada Uprave sa Zakonom o trgovačkim društvima, Statutom Ine i Poslovnikom o radu Uprave. No, u Vladi su kazali kako nemaju ovlasti za takav potez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:31