MINISTARSTVO GRADITELJSTVA U AKCIJI

OTKRIVAMO Prva se ruši šesterokatnica na obali u Igranama! Akcija kreće u jesen

Iako je na početku svoga mandata ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak poručio da neće ići stopama svoje prethodnice Marine Matulović-Dropulić koja je problem bespravne gradnje rješavala bagerima, izgleda da će ti bageri uskoro opet imati posla.

Već za rujan najavio je rušenje kuća diljem Hrvatske, a prve će na redu biti one sagrađene bez dozvola nakon 21. lipnja 2011.

Nema podataka

Vlasnici kuća sagrađenih nakon toga datuma, što je propisano novim Zakonom o postupanju s bespravnim objektima, nikako neće moći dobiti dozvole. No, problem je što se još ne zna koliko ih je ni gdje su ti objekti.

- Te podatke upravo prikupljamo u suradnji s Državnom geodetskom upravom koja je nedavno pustila u rad Geoportal, koji će se s vremenom nadograditi i pokazivati točno stanje na terenu, odnosno ukazivati na sve bespravne gradnje. Još prikupljamo i podatke o područjima, ali iskustvo pokazuje da je najveći broj takvih objekata uvijek u obalnom području - objašnjavaju u nadležnom Ministarstvu.

Nakon njih na red dolazi najmanje 31.000 bespravnih objekata čiji su vlasnici davno dobili rješenja za rušenje, ali iz nekoga razloga nisu provedena.

- Rješenja su dobivali od 2000. godine naovamo, a zašto se nije provodilo rušenje ili legalizacija - možemo samo reći da nije bilo političke volje - odgovorili su nam iz Ministarstva graditeljstva.

Neće se žuriti

Na pitanje zašto su određena dva roka za legalizaciju - 31. prosinca 2012. i 30. lipnja 2013., iz Ministarstva odgovaraju da će do kraja godine objekte moći legalizirati 31.000 bespravnih graditelja s rješenjima za rušenje, a rok do 31. lipnja iduće godine za sve je ostale bespravne graditelje.

Premda je proljetos ministar Vrdoljak poručio da s rušenjima neće žuriti, sada je najavio da bageri kreću već u rujnu, a krenuli bi i prije da ne traje turistička sezona.

Prvi na udaru bit će oni objekti čija je gradnja u tijeku, a zatim i oni koji po ocijeni jedinica lokalne samouprave smetaju razvoju te sredine. Osim iz proračuna Ministarstva, doznajemo, ostatak novca potrebnoga za rušenje namaknut će se iz samog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:48