TURBULENCIJE U STRANCI

OTKRIVAMO PLAN OPORBE U SDP-u: SEDAM KORAKA DO BERNARDIĆEVE SMJENE Pet ih je već obavljeno, doznali smo koja su dva preostala

 
Davor Bernardić
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Idući tjedan konačno će se definirati najnovija inicijativa čiji je cilj promjena vodstva SDP-a. Priprema se izjava u kojoj bi se izrazila i obrazložila potreba da se u SDP-u provede cijeli izborni proces, dakle da smijene Davora Bernardića i izaberu novog predsjednika stranke, ali i novo Predsjedništvo te Glavni odbor.

Dokument s takvom izjavom, tvrde nam upućeni SDP-ovci, ponudit će se na potpis svim načelnicima, gradonačelnicima i županima, saborskim zastupnicima, a vjerojatno i drugim značajnijim članovima stranke. Hoće li takva inicijativa uspjeti, uvelike ovisi o Zlatku Komadini, potpredsjedniku SDP-a i primorsko-goranskom županu koji ima najveći utjecaj na Erika Fabijanića, predsjednika Glavnog odbora. Naime, da bi se svrgnulo Davora Bernardića s čela stranke i izabralo novo vodstvo, Predsjedništvo treba takav prijedlog uputiti Glavnom odboru, a većina u tome tijelu mora ga prihvatiti.

Fronta nezadovoljnih načinom na koji se vodi SDP vrlo je široka, no još nema jedinstven pristup. Prema jednima, Bernardića bi trebalo pritisnuti da sam podnese ostavku i naći mu zamjenu. Po drugima, koji za sada imaju većinu u inicijativi za promjene, a tu je riječ o mlađim članovima stranke i većini gradonačelnika, za loše stanje u SDP-u nije odgovoran samo Bernardić nego cijelo vodstvo i trebalo bi ponoviti kompletne izbore.

Svi se, međutim, slažu da bi za stranku bilo najbolje kada bi se pretendenti na funkciju predsjednika SDP-a međusobno dogovorili tako da se kandidira samo jedan od njih.

Prvi korak u aktualnoj inicijativi za smjenu Davora Bernardića počeo je, praktički, onog trenutka kad je prethodna propala. To je bilo krajem prošle godine, kada je Peđa Grbin predložio da se na stranačkoj konvenciji otvori pitanje (ne)povjerenja Bernardiću, a Glavni je odbor to odbio. Bernardić je tada preživio, ali je nezadovoljstvo njegovim načinom vođenja stranke i dalje raslo.

Drugi korak, a to je bio početak razgovora o tome da bi ipak nešto trebalo promijeniti u stranci, dogodio se otprilike početkom travnja, kada je bilo jasno da neće biti nikakve suradnje između Bernardića i Kluba zastupnika SDP-a. Klub je, naime, većinom izglasao zaključak da se održi zajednička sjednica s Predsjedništvom SDP-a kako bi se dogovorile politike koje će zastupnici uime stranke provoditi u Saboru. Do takvog sastanka i razgovora nikada nije došlo, što je izazvalo potpuni revolt saborskih zastupnika.

Treći korak, kada se počelo ozbiljno razgovarati o tome kako promijeniti stranačko vodstvo, bio je isprovociran sjednicom Glavnog odbora početkom svibnja na kojoj su prihvaćena pravila za županijske izbore. Na toj je sjednici prihvaćen amandman Arsena Bauka da se ne može kandidirati onaj tko nije bio na pola sjednica stranačkih tijela, što je eliminiralo Ranka Ostojića iz utrke za presjednika splitske županijske organizacije, a zamalo i Gordana Marasa iz utrke za Zagreb. Tada je odlučeno i da SDP-ovci koji dulje od šest mjeseci nisu platili članarinu ne mogu sudjelovati na izborima.

Četvrti korak, a to je uključivanje u inicijativu za promjenama u stranci onih SDP-ovaca koji su se dokazali na izborima u svojim lokalnim sredinama, odigrao se paralelno s kampanjama za izbore u SDP-ovim županijskim organizacijama. Kako kaže jedan od naših sugovornika u SDP-u, tijekom izbora nezadovoljstvo je još više naraslo jer su se provodili uz dirigirano falsificiranje popisa članova, izbacivanje ljudi iz stranke te plasiranje neistina. Peđa Grbin je kao član Predsjedništva SDP-a tijekom izborne kampanje obišao veći broj županijskih organizacija i otvoreno dao podršku kandidatima iz Bernardićeve opozicije.

Peti korak učinjen je u četvrtak, kada su se u Saboru našli neki članovi Predsjedništva SDP-a, od Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića, Peđe Grbina i Vedrana Babića do Kristine Ikić Baniček i drugih, kako bi razgovarali o tekstu inicijative i dogovorili sljedeće poteze.

Šesti korak trebao bi se poduzeti idućih dana, a to je razgovor sa Zlatkom Komadinom kako bi se čula njegova razmišljanja i dobila podrška.

Sedmi korak slijedi idući tjedan, kada bi se inicijativa za promjenom stranačkog vodstva i izborima za sva stranačka tijela trebala SDP-ovcima punuditi na potpis, a onda proslijediti Predsjedništvu i Glavnom odboru.

SDP-ovi gradonačelnici otvoreno zazivaju promjenu vodstva

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke:

Nisam bio na sastanku o inicijativi za promjenu vodstva SDP-a. Ali, činjenica jest da je SDP u lošoj situaciji i da predsjednik stranke nije dorastao toj funkciji.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice:

Nemam informaciju da je krenula inicijativa za promjenu vodstva. SDP-u treba promjena cijelog vodstva, a stranka se mora presložiti i početi se baviti problemima građana i državom, a ne samo sobom.

Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega:

Nisam još dobio na potpis inicijativu za Bernardićevu smjenu. Davor Bernardić ne vodi dobro stranku, ali osim njega treba otići cijelo vodstvo. Najpoštenije bi bilo da se provede cijeli izborni proces ispočetka.

Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska:

Pričekajte da se inicijativa dogodi, onda o njoj možemo razgovarati, a ne o tome što je bilo na sastanku. Kad se bude nešto konkretno događalo, onda ćemo o tome razgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:24