MISTERIJ DUGOG SASTANKA

OTKRIVAMO O ČEMU SU RAZGOVARALI MILANOVIĆ I PREDSJEDNICA 'Karamarko je napravio veliki propust i razotkrio Raškovića'

Dokument koji je Karamarko potpisao nastao je povodom postupka revizije invalidnina koje je radio MUP
 EPH

Objava dokumenta Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) o ratnom putu zastupnika SDSS-a Mirka Raškovića što ga je početkom 2008. kao tadašnji ravnatelj potpisao Tomislav Karamarko u ponedjeljak je, kako doznajemo, bila jedna od tema razgovora predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović za vrijeme konzultacija o mandataru za novu Vladu.

Odavao informacije

Povod za otvaranje ove teme tijekom polusatnog sastanka s predsjednicom bio je njen zahtjev Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost da provede nadzor u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji zbog objave tog dokumenta. Tijekom sastanka, za koji nam izvor iz Pantovčaka kaže da je u cjelini bio vrlo konstruktivan, Milanović je navodno skrenuo pažnju na to da je najveći propust učinio Karamarko koji je kao šef tajne službe širokom krugu ljudi otkrio informaciju da je Rašković u vrijeme rata, dok je boravio u Kninu, odavao informacije hrvatskim tajnim službama.

U represivnom sustavu, doznajemo, već pripremaju očitovanje Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost. U tome očitovanju vjerojatno će skrenuti pažnju na činjenicu da je dokument s Karamarkovim potpisom neklasificiran što znači da svi mogu izvršiti uvid, a to je protivno propisima koji reguliraju rad obavještajnog sustava po kojima se mora štititi identitet njihovih suradnika.

Revizija invalidnina

Dokument koji je Karamarko potpisao nastao je povodom postupka revizije invalidnina koje je radio MUP. Za taj je postupak trebalo pojasniti Raškovićev status, no Karamarko je to učinio tako da je otkrio njegovu ulogu suradnika naših tajnih službi, i još taj podatak učinio dostupnim ljudima koji su na tom postupku radili u MUP-u, zatim u Ministarstvu branitelja te Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Naime, na reviziji invalidnina radilo je povjerenstvo koje je bilo sačinjeno od dvanaest članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:49