SUKOB S PREMIJEROM

OTKRIVAMO: LEKO I NA GLAVNOM ODBORU SDP-a KONTRIRAO MILANOVIĆU 'Ne, neću sazvati sjednicu Sabora sve dok nemaš 76 potpisa!'

Knin, 050815. Trg dr.Ante Starcevica.Sredisnja proslava i obiljezavanje Dana pobjede,domovinske zahvalnosti,branitelja i 20.obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. Predsjednik Sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanovic polozili vijence i zapalili svijece ispred spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95.Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Josip Leko, predsjednik Sabora, definitivno je odbacio mogućnost sazivanja još jedne konstituirajuće sjednice parlamenta ako prije toga ne dobije bar 76 potpisa zastupnika koji podržavaju ovu inicijativu, možda je glavna vijest s jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a.

Lekina odluka prilično je otežala situaciju Zoranu Milanoviću, čija strategija najprije uključuje konstituiranje Sabora, a zatim početak pregovora o novoj vladi.

Tako bi Milanović preduhitrio Kolindu Grabar-Kitarović u raspisivanju novih izbora i formiranju tehničke vlade, ali i pokazao kako može okupiti više od pola zastupnika, što Tomislav Karamarko ili Božo Petrov nisu sposobni.

Premijer smatra da se nova sjednica saziva automatski i kako nema potrebe sakupljati zastupničke potpise, međutim šef Sabora se suprotstavio ovakvom tumačenju.

Prema izvorima Jutarnjeg, Milanović je na sjednici Predsjedništva SDP-a pitao Leku namjerava li sazvati saborsku sjednicu, a ovaj je rekao da neće dok ne dobije 76 potpisa zastupnika.

Sada je Zoran Milanović u problemu jer raspolaže sa 72 potpisa. A nakon što je odbio prijedlog Mosta o tripartitnoj vladi, prisiljen je brzo sakupiti 76 potpisa potpore vlastitoj političkoj strategiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 16:15