RAZLAZ SAVEZNIKA

Otkrivamo koji su stvarni razlozi emancipacije Friščićevih seljaka: HSS na izbore ide sam jer ga HDZ više ne želi

I HSS i HDZ tvrde da nikakve žestoke svađe među njima nije bilo
 Konjević/CROPIX

ZAGREB - HSS se borio gotovo šest mjeseci, ali se nije uspio izboriti za prijeizbornu koaliciju s aktualnim koalicijskim partnerom HDZ-om. Ta stranka, prema izjavi predsjednika Josipa Friščića, stoga na izbore izlazi samostalno.

- Iako smo četiri godine bili u vladajućoj koaliciji, kojoj smo dali svoj doprinos, ne bojimo se svojim programom izaći samostalno pred građane. Naše članstvo se u međuvremenu povećalo za trećinu. HSS će sigurno i u budućnosti biti stabilizirajući, konstruktivni i razvojni faktor na hrvatskoj političkoj sceni - izjavio je Friščić i zaključio:

- Kad ocjenjujemo protekle četiri godine u koaliciji, moramo priznati da je bilo problema i promašaja, ali i mnogo pozitivnih stvari. Nikakav raskol niti svađa nisu se dogodili u postojanim partnerskim odnosima, niti se takav rasplet situacije očekuje. HSS je jednostavno odustao.

HDZ nije imao vremena

Predsjedništvo HSS-a nedavno je započelo pripreme po izbornim jedinicama kao da ideja zajedničkog izlaska na izbore nije postojala.

- Inicijativa za zajednički izlazak na izbore došla je s naše strane, ali u HDZ-u nikada nisu našli vremena ozbiljnije se pozabaviti takvim prijedlogom. Sastajali smo se i u HDZ-u i u HSS-u, ali zajednička predizborna strategija nikada nije bila ozbiljnije razmatrana. Tako je bilo početkom godine, a danas se tih sastanaka rijetki uopće sjećaju - ustvrdio je viskopozicionirani HSS-ovac.

‘Nećemo se nuditi’

Ta je stranka danas u ubrzanim pripremama za izbore, a neki se lokalni čelnici HSS-a otvoreno žale da je “natezanjem s HDZ-om” izgubljeno previše vremena. Dosad su, kaže jedan nezadovoljni HSS-ovac, trebali biti oformljeni stožeri i trebalo je krenuti s pretkampanjom na terenu.

Samostalni izlazak na izbore ni u kojem slučaju ne znači da HSS iz desnog prelazi ili namjerava prijeći u lijevi tabor. Oni sve opcije drže otvorenima, ali zasigurno se neće nuditi tzv. Kukuriku koaliciji, niti očekuju bilo kakvu ponudu s njihove strane. HSS je član Europske pučke stranke i u svakom slučaju prirodnije im je sklapati desne nego lijeve koalicije.

HSS i Friščić za vladavine Jadranke Kosor bili su “partneri kakvi se mogu poželjeti”, priznaje viskopozicionirani HDZ-ovac, član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, i odmah nudi razloge za košaricu koju je HSS unatoč svemu dobio:

- Prvo, HDZ nikada nije na parlamentarne izbore izlazio u predizbornim koalicijama i stranački vrh koji bi to zagovarao mogao bi doživjeti fijasko unutar stranke. Nama je bitno zadržati imidž najveće parlamentarne stranke, a ako uđemo s nekime u savez, to je nemoguće.

Nisu od koristi

Isti izvor iz Hrvatske demokratske zajednice navodi da ankete pokazuju da HSS nema što dati u predizbornom savezu, a sigurno nosi šest mjesta u Saboru.

SDP i HNS: Ne mislimo o Friščiću

U SDP-u, po svemu sudeći, ne razmišljaju o mogućnosti povećavanja koalicije sa HNS_om, IDS-om i HSU-om.

- Imamo potpisani sporazum Saveza za promjene iz Kastva, i to su naši partneri - kazala je jučer glasnogovornica SDP-a Ivana Grljak.

Vesna Pusić (HNS) također je rekla da se u lijevoj koaliciji uopće nije dogovaralo o mogućnosti da se razgovara s HSS-om .

- To je nova stvar. Unutar lijeve koalicije u procesu smo dogovora, a kao predizborna koalicija nismo ni razmišljali o postizbornom koaliranju s bilo kime, jer nam je cilj samostalno osvojiti većinu u Saboru - rekla je Pusić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:47