LOŠ ZRAK

OTKRIVAMO: KOJI SU KVARTOVI U ZAGREBU NAJZAGAĐENIJI ‘Udišemo otrovne plinove’

Stručnjaci smatraju kako se onečišćenje može zaustaviti ograničenjem cestovnog prometa
Zagreb, 140513.Oko 12.30 iz dimnjaka toplane na Tresnjevci desetak minuta je ispustan gusti crni dim koji je vjetar kasnije odnio prema centru grada.Iz HEP-a porucuju da je tijekom ispitivanja goraca doslo do kratkotrajnog ispustanja (u trajanju od oko 60 sekundi) oneciscujucih tvari u zrak, cija je kolicina unutar granica dopustenih Uredbom o razinama oneciscujucih tvari u zraku.Foto: Ivan Balaband / CROPIX
 Ivan Balaband / CROPIX

Srčani problemi, virusne i bakterijske infekcije pluća i rizik obolijevanja od respiratornih bolesti kod starijih osoba i djece samo su neke od opasnosti koje prijete Zagrepčanima zbog zagađenog zraka.

Prema najnovijim podacima objavljenima u sklopu prijedloga Akcijskog plana poboljšanja kvalitete zraka u metropoli, koji krajem ovog tjedna ide na raspravu u Gradsku skupštinu, svih 790 tisuća stanovnika izloženo je prekomjernom onečišćenju.

Kvaliteta zraka u Zagrebu oznčena je II. kategorijom, odnosno, zrak je onečišćen dušikovim dioksidom, lebdećim česticama aerodinamičnog promjera manjeg od 10 mikrometara, benzo(a)pirenonom, odnosno česticama manjim od 2,5 mikrometra, kao i ozonom koji je u nižim slojevima atmosfere dio gradskog smoga i šteti dišnim putevima.

Druga kategorija

Stručnjaci smatraju da se koncentracije čestica u gradu već dulji niz godina kreću na granici prve i druge kategorije te da se povećane količine dušikova dioksida povezuju s oboljenjem od alergija i povećanim brojem hitnih intervencija kod kardioloških bolesnika.

- Zdravstveni učinci lebdećih čestica ovise o njihovoj koncentraciji u zraku, ali i o veličini čestice. Na lebdećim česticama mogu biti vezani mnogi štetni spojevi poput benzo(a)pirena koji je kancerogen - tvrdi Gordana Pehnec iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Slično nam je potvrdila i načelnica Sektora za kvalitetu zraka Državnog hidrometeorološkog zavoda Cleo Kosanović.

Devet lokacija

- Epidemiološke studije pokazale su da postoji povezanost između dnevnih koncentracija ozona i smrtnosti, hitnih slučajeva te boravka u bolnici zbog bolesti dišnog sustava - ističe Cleo Kosanović.

Kvaliteta zraka u gradu prati se na devet lokacija koje se nalaze uz glavne gradske prometnice. Najviša izmjerena količina dušikova dioksida zabilježena je u centru grada.

Prema izvještaju prijedloga Akcijskog plana mjerenja, u posljednjih 5 godina nije došlo do povećanja ali ni do smanjenja onečišćenja zraka, što je loša vijest s obzirom na striktne ekološke standarde.

Stručnjaci smatraju da su potrebne drastičnije mjere kako bi se smanjilo zagađenje zraka u gradu te da najveći problem predstavljaju ložišta na drva, gust promet i dvije toplane koje za zagrijavanje koriste lož-ulje.

- Uvođenjem područja ograničenja cestovnog prometa, korištenjem javnog gradskog prijevoza te unapređenjem biciklističke infrastrukture može se znatno smanjiti onečišćenje zraka - tvrdi Cleo Kosanović.

Grijanje

- zrak je najzagađeniji u gradskim četvrtima Trešnjevka sjever, Trnje i Donji grad zbog mnoštva lokalnih izvora zagađenja (najveći problem ložišta na drva koja bi trebalo smanjiti najmanje za 30 posto)

- U 5 godina nije došlo niti do smanjenja niti povećanja onečišćenja zraka

- onečišćenje ljeti 2x manje u odnosu na zimske mjesece

Promet

Novi Zagreb Zapad zbog velikog broja avenija

- Slavonskoj aveniji 39.243 mj. br. vozila

- Jadranskoj aveniji 22.286 mj. br. vozila

- najveće opterećenje imaju Remetinečki rotor

- križanja Jadranski most: Selska, dnevno prođe preko 80 tisuća vozila.

- križanja Savska: Ulica grada Vukovara i Savska ‡ Slavonska 60 tisuća vozila na dan

Onečišćenje u Zagrebu se prati na 9 lokacija:

- Zagreb 1: križanje Ulice grada Vukovara i Miramarske ceste

- Zagreb 2: križanje Maksimirske i Mandlove ulice,

- Zagreb 3: križanje Sarajevske ulice i Kauzlarićevog prilaza,

- Đorđićeva ulica,

- Ksaverska cesta,

- Siget Dom zdravlja,

- Prilaz baruna Filipovića,

- Susedgrad,

- Peščenica

Posebne lokacije

- Vrhovec: za praćenje utjecaja energetskog postrojenja Elektrane ‡ toplane Zagreb (EL-TO),

- Jakuševec: za praćenje utjecaja odlagališta otpada Jakuševec,

- Mirogojska 16: za praćenje utjecaja cestovnog prometa na području rezidencijalne zone Mirogoj

- Mjerna mreža Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:19