BESKRAJNI DAN

OTKRIVAMO KAKO SU ODABRALI OREŠKOVIĆA Milijan Brkić nazivao je iz hotela HDZ-ovce i govorio im: 'Čuo sam se s Grmojom, sve smo dogovorili!'

 Boris Kovačev / EPH

Psihijatar iz Metkovića proveo nas je kroz četrdeset šest dana političkog roller coastera: od vrha do dna vinuo je obje koalicije; namamio čelnike za isti stol zazivajući tripartitnu vladu, istodobno pregovarajući sa Zoranom Milanovićem, a obećavajući se Tomislavu Karamaku - dobio je sve. Nudili su mu mjesto premijera, brojna ministarstva, Hrvatsku narodnu banku... Plesao je po rubu, nije gubio živce. Milanović je vikao, Karamarko se žalio, no Božo Petrov je smireno ponavljao:

- Želimo reformsku vladu, nestranačkog premijera...

I dok je demistificirao velike političke lidere, najviše je, zapravo, ogolio samog sebe: pogubio se u zahtjevima, planovima, stranama. Još u ponedeljak je pregovarao sa SDP-ovim čelnikom, a u utorak popodne izjurio je iz ureda predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović. Bez izjave, nervozan, otišao je u središnjicu u Smičiklasovoj, odakle je nekoliko minuta kasnije poručio:

- Prekidamo pregovore s koalicijom Hrvatska raste.

Omiljeni hotel

Već je istu večer u tom istom uredu, u Smičiklasovoj, sjedio sam s Karamarkom. Prvi put su se njih dvojica susrela nasamo. Sastanak je potrajao skoro do ponoći. Šef HDZ-a ponudio mu je nestranačkog mandatara, HDZ-ov prijedlog, i Petrov je bio oduševljen izborom, ali još nije imao odgovor.

- Moram sutra pitati Nacionalno vijeće - neodlučno mu je odgovorio. Tek jučer ujutro u središnjici Mosta okupili su se članovi Nacionalnog vijeća kako bi odlučili podržavaju li uopće suradnju s Domoljubnom koalicijom.

Za to vrijeme glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić sjedio je na drugom kraju grada u uglu kavane hotela Panorama. Ispijao je espresso i nazivao HDZ-ovce.

- Čuo sam se s Grmojom, sve smo dogovorili... Hvaljen Isus i Marija - ponavljao je na mobitel Brkić. Sat vremena kasnije u taj će zagrebački hotel u vlasništvu Anđelka Leke, u čijem se hotelu Sheraton čelnici HDZ-a najčešće okupljaju, početi pristizati članovi Predsjedništva HDZ-a te 50-ak članova Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Tajili su ime

- Moraš doć’ potpisat’ - govorio je Brkić HDZ-ovcima. Istodobno u središnjici HDZ-a njihovi djelatnici skupljali su opremu, Karamarkova tajnica pripremala je materijale za Vijeće, a fotoreporteri su stajali ispred očekujući Karamarka. No, šef HDZ-a jutro je, čini se, opet proveo u društvu Petrova, kao i večer prije. U Panoramu su oko deset počeli pristizati HDZ-ovci Tomislav Čuljak, Ivan Šuker, Miro Kovač, Damir Jelić... ispijali su jutarnje kave. Ime mandatara kojeg će predložiti Nacionanom vijeću su tajili, a u medijima se pojavilo ime Damira Vanđelića. HDZ-ovci su se, pak, šalili:

- E-Vanđečlić na Božić.

U hotelu se u jednom trenutku pojavio čovjek nalik na Vanđelića, pa su se fotoreporteri okupili oko prostorije u koju je ušao iščekujući ga, ali konobar im je objasnio da je to direktor nabave hotela te da se ne preziva Vanđelić. Pojavio se u hotelu i Milan Bandić, ali na objedu s Anđelkom Lekom, te je kasnije novinarima, poslije konzultacija kod predsjednice, rekao da još od utorka zna ime mandatara, koje je, zajedno s HDZ-ovcima, tajio. HDZ-ovci su ujutro, okupljeni u dvorani hotela, čekali da mostovci odluče jesu li za suradnju s njima te podržavaju li njihov prijedlog za mandatara. U jednom se trenutku iz Mosta pojavila informacija da i dalje žele Petrova za mandatara, pa su se HDZ-ovci na trenutak uznemirili, ali to je brzo demantirano. U uredu predsjednice oko 14 sati počeli su se okupljati zastupnici, prvi su bili najavljeni predstavnici manjina, koji su došli zajedno, osim Erimne Lekaj Prljeskaj i Mirka Raškovića, koji su dan prije dali podršku Domoljubnoj koaliciji.

‘Ne znamo tko je on’

Otkako su glasovi na parlamentarnim izborima 2015. izbrojani, situacija se mijenjala iz dana u dan pa iz sata u sat.

- Beskrajni dan - komentirali su zastupnici.

Jučer, u petom krugu, nešto poslije podneva, više ni sami zastupnici nisu znali kome da daju podršku. Dan prije govorili su da podržavaju Petrova za mandatra, iako nikad s njim nisu progovorili ni jednu riječ, a sad se pojavilo ime koje neki nikada nisu ni čuli.

- Sad ne znamo više tko je taj mandatar - ponavljali su jučer. No, bliski suradnici predsjednice Grabar-Kitarović znali su o kome je riječ: točno u 17.40 sati na Pantovčak je kročio novi hrvatski mandatar Tihomir Orešković, a uz njega su bili Petrov i Karamarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:25