KUKURIKU KOALICIJA

OTKRIVAMO HNS-ovu IZBORNU STRATEGIJU 'Ostat ćemo uz SDP, ali uz jedan uvjet'

Hrvatska narodna stranka spremna je sa SDP-om izići i na iduće parlamentarne izbore, ali uz važan uvjet
 Goran Mehkek/CROPIX

Unatoč unutarstranačkoj oporbi poput HNS-ovog međimurskog župana Matije Posavca, Hrvatska narodna stranka spremna je u koaliciji sa SDP-om izići i na iduće parlamentarne izbore, ali uz važan uvjet.

A to je potpisivanje preciznog predizbornog sporazuma u kojem bi se navelo između pet i deset konkretnih projekata čiju će realizaciju jamčiti Kukuriku koalicija u slučaju formiranja buduće Vlade, potvrdili su visoki dužnosnici HNS-a u razgovoru za Jutarnji list.

“Ne radi se o novom Planu 21 koji je bio preopširan nego o svojevrsnom javnom obećanju biračima što ćemo napraviti u slučaju pobjede. Ali to bi pomoglo i premijeru Zoranu Milanoviću jer bi točno znao što treba odraditi koji ministar i nitko ne bi mogao tvrditi da nije odgovoran za određeni projekt”, pojasnio je član Predsjedništva HNS-a.

Paralelno se odvijaju još tri procesa koja trebaju pomoći u reafirmaciji Hrvatske narodne stranke. Prvo, u HNS-u će snažno podržati kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Drugo, kandidatura ministrice Anke Mrak Taritaš za gradonačelnicu Zagreba osmišljena je kao pokušaj povratka HNS-a u glavnom gradu, koji je nekada bio biračko uporište te stranke. Nitko ne očekuje pobjedu Anke Mrak Taritaš, ali cilj je da ona pokuša vratiti HNS u Zagrebu na 7-8 posto podrške. I treće, vodstvo HNS-a planira dovršiti novu strategiju koja će u svim aspektima biti liberalna. “Poznato je da je HNS liberalan po pitanjima ljudskih prava ili manjinskih zajednica, a nova strategija predstavit će HNS liberalnom strankom i u gospodarstvu, zdravstvu ili privatizaciji javnih tvrtki”, rekao je sugovornik Jutarnjeg.

Tako će, recimo, zagovarati pravo svih građana na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u svim regijama, ali i to da, s druge strane, Vlada dopusti veći utjecaj privatnih klinika u zdravstvenom sustavu. Takvom liberalizacijom reducirale bi se liste čekanja i povećala kvaliteta zdravstvenih usluga, stav je HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:19