PODJELE

OTKRIVAMO DRAMU U MOSTU Četiri zastupnika inzistirala: 'Božo, daj potpise Milanoviću, dali su nam sve što su mogli!'

 Dragan Matić / EPH

“Naša jedina krivnja je što se još nismo slomili”, napisali su mostovci u jednom od svojih jučerašnjih obraćanja javnosti, ispričavajući se građanima kojima “pregovori s Mostom izgledaju kao loša sapunica” u trenutku kad je atmosfera u stranačkim prostorijama u Smičiklasovoj dosegla usijanje, a promatračima se činilo da je Most sam sebe digao u zrak.

Most se u utorak tresao tako da se to više nije dalo sakriti; razapet između lojalnosti prema svome lideru, vlastitih ambicija, naklonosti SDP-ovoj koaliciji ili, pak, HDZ-ovoj.

Uznemiren i ljutit

Sva kuloarska šuškanja koja su posljednjih tjedana neslužbeno kolala u novinarskim krugovima kako je Most raspolućen na desnu većinu koja uopće ne želi ni čuti za Vladu sa SDP-om i manjinu skloniju lijevima, tako je dobila epilog u konačnom ‘ne’ SDP-u.

‘Ne’ je izgovorio Božo Petrov pola sata nakon početka izvanredne sjednice Nacionalnog vijeća Mosta i pola sata prije no što je Most trebao nastaviti pregovore s Zoranom Milanovićem. Na sjednicu NV-a prvi je došao Nikola Grmoja, malo poslije njega užasno uznemiren i ljutit Božo Petrov. Kad je izašao pred novinare da priopći svoju odluku, Božo Petrov bio je blijed i neuvjerljiv:

“Pet tjedana smo prolazili preko puno stvari, uzimali su nam saborske zastupnike, Prgometa i druge članove. Smatrali smo da možemo nastaviti s njima razgovore, makar su nas i vrijeđali, nazivajući nas i fašistima, makar je i gospodin Podolnjak u Jutarnjem dobio onako lijepi marketing. Sve smo to zanemarili i rekli da ćemo biti dosljedni, da onaj tko potpiše papir mi s njime možemo računati na suradnju”, rekao je drhtavim glasom Božo Petrov i ovako objasnio što je zapečatilo razlaz s Milanovićevom koalicijom:

“Ovo što se dogodilo u zadnjih 48 sati tijekom pregovora s koalicijom Hrvatska raste, da SDP zove naše članove i članove NV-a i traži njihovu podršku ukoliko razgovori ne prođu dobro, da daju podršku SDP-u i Zoranu Milanoviću za mandatara, stvarno je previše. Mi to nećemo pretrpiti i jasno smo rekli da je toga dosta. Jednostavno ne mogu vjerovati da u trenutku kada razgovaramo o formiranju Vlade, mislite da sve ide dobro, predobro, da s druge strane možete očekivati ovako nešto.”

Tko je to pritiskao i koga ili je posrijedi alibi za napuštanje koalicije koja je većini članova Mosta ideološki neprihvatljiva? To je pitanje ostalo bez odgovora. Tek su Miro Bulj i Ines Strenja Linić izrijekom odgovorili da njih nitko iz SDP-a nije zvao. Ostali su redom šutjeli, bježeći pognutih glava od novinarskih ekipa: Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić na jednu stranu, Ružica Vukovac i Ljubica Ambrušec na drugu, Robert Podolnjak na treću...

Sve teče prema planu

A samo dva sata ranije, kad su novinari kontaktirali članove Mosta pokušavajući rasvijetliti informaciju oko napuštanja Miroslava Šimića, osječkog predstavnika stranke GOGO, optimistično su nas uvjeravali kako je Šimić okrenuo leđa odluci svoje matične stranke i bezrezervno podržao Petrova. “Sve teče po planu, nisam prorok, situacija se mijenja ne iz dana u dan nego iz sata u sat, ali sve upućuje na našu suradnju s koalicijom Hrvatska raste.”

‘Dobili smo osam mjesta’

Začeci drame koja će dovesti do totalnog preokreta, tvrde neslužbeni izvori bliski mostovcima, započela je u ponedjeljak navečer kada se otvorila pukotina između lijevih i desnih. Desnija, jača struja unutar Mosta, odbijala je dati potpis za Vladu s Milanovićevom koalicijom, smatrala je da to ne bi mogli preživjeti u svojim lokalnim zajednicama, izdajom svega za što su se u kampanji zalagali. Dio mostovaca, čiju jezgru čine Tomislav Panenić, Robert Podolnjak, Ivan Kovačić, Miroslav Šimić, Josip Katalinić i Ivan Lovrinović, zagovarao je davanje potpisa koaliciji Hrvatske raste.

“Božo, potpiši, dali su nam sve što su mogli, tražili smo osam mjesta, dobili smo premijera i sedam ministarstava, više od ovoga nećemo moći izboriti. Ako nismo za to, trebali smo reći - ne možemo s SDP-om, a ne ovako...”, navodno je rekao Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša koji se boji da bi u paktu s HDZ-om izgubio Omiš, kao i Ljubica Ambrušec u Gradecu, a Tomislav Panenić u Tompojevcima. Svi su oni željeli ostati vjerni Boži Petrovu... Davanje potpisa Milanoviću zagovarao je i Robert Podolnjak. Božo Petrov nije uspio postići konsenzus unutar samog Mosta. Zato je u ponedjeljak navečer najavio da će tražiti odgodu i još vremena kod predsjednice.

Idući dan, kad je predsjednica odgodila konzultacije za večernje sate, bilo je jasno da su započeli pregovori da se Most prikloni Domoljubnoj koaliciji. A Petrov se opet suočio s istim problemom, samo s druge ideološke strane; trebalo je uvjeriti lijevu opciju mostovaca da most može politički preživjeti savez s HDZ-om, a ne biti njegov puki privjesak. Ta je struja upozoravala da s HDZ-om ne bi tako dobro prošli; Karamarko nije popustio oko premijera i nudi svega tri ministarstva: pravosuđe, upravu i zdravstvo...

Sklopili novi pakt

Deset minuta do šest popodne, Petrov je agoniju koja je poprimila neviđene razmjere presjekao: Most je u paktu s Domoljubnom koalicijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:39