VELIKA PREVARA

OTAC KAMATARA ČALUŠIĆA ‘General HV-a i fantomski odvjetnik ukrali su mi deset tisuća eura’

Čalušić: Lukić se ponudio da će mi izvući zaplijenjeni novac. Kada sam htio naplatiti njegovu zadužnicu, bio sam 19. u redu plaćanja!

Kriminalistička policija istražuje Marka Lukića, umirovljenoga generala HV-a i predsjednika stranke Zavjet za Hrvatsku, zbog sumnje da je počinio prevaru tešku 75.000 kuna. Prijavio ga je Frano Čalušić, otac Mire Čalušića kojem se upravo sudi za lihvarske ugovore, a postoje indicije da on nije jedini prevareni. Prema Fininoj evidenciji, Čalušić je tek devetnaesti na listi prioriteta za naplatu dugovanja, a ukupni Lukićev dug premašuje 1,3 milijuna kuna.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaprimilo je početkom prosinca prošle godine kaznenu prijavu u kojoj Frano Čalušić optužuje umirovljenoga generala Lukića da mu je obećao pomoći “izvući” njegov novac koji su mu policajci zaplijenili u siječnju 2013., kada su uhitili njegova dva sina pod optužbama da su sklapali lihvarske ugovore.

Milijunski iznos

U pretrazi kuće Čalušićevih sudjelovao je i financijski inspektor koji je iz sefa mjenjačnice u sklopu kuće i sefova u stambenom prostoru oduzeo sav novac, kako višak koji nije bio evidentiran u poslovnim knjigama, tako i privatnu ušteđevinu tog poduzetnika. Iako nije bio pod istragom i premda ima dokaze o podrijetlu kuna i deviza, u policiji i Državnom odvjetništvu objasnili su mu da cjelokupni iznos (radi se o milijunskim brojkama) mora biti pohranjen u sefu Sektora kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici za slučaj da se utvrdi da je riječ o ilegalno stečenom novcu njegovih sinova.

Složeni slučaj

S obzirom na to da Frano Čalušić posjeduje mjenjačnice i da mu je gotovina osnovno sredstvo rada, našao se u poslovnom škripcu, no svjetlo na kraju tunela zasjalo je već nakon mjesec dana, kada mu se preko prijateljskih veza javio general Lukić, inače u braniteljskim krugovima cijenjen zbog uzornoga ratnog puta, kasnije vojne, a posljednjih godina i političke karijere. U kaznenoj prijavi stoji da je Lukić Čalušiću objasnio da ima odvjetnika u Splitu, specijaliziranog baš za ovakve složene slučajeve, kada treba vratiti vlasnicima imovinu koju im oduzme tijelo kaznenog progona.

Popis vjerovnika

- Ovdje se radi o očitom kršenju vaših prava i sudska će odluka biti donesena u vašu korist. Ne brinite, u roku od najviše tri mjeseca imat ćete svoj novac - obećao je umirovljeni general i dao Čalušiću da se potpiše na praznu punomoć za odvjetničko zastupanje, a onda spremio u džep 10.000 eura koje mu je Čalušić dao na ime odvjetničke nagrade i troškova fantomskog odvjetnika iz Splita. U kaznenoj prijavi stoji i ime svjedoka koji je bio nazočan tom susretu i primopredaji novca.

Mjeseci su prolazili, a Lukić se nije javljao. Čalušić nije dobio niti najmanju naznaku da se nešto događa po pitanju povrata njegova novca. Krajem travnja Čalušić je nazvao Lukića i pitao ga u kojoj je fazi njihov slučaj, a Lukić ga je uvjeravao da stvari idu svojim tokom.

- Sud koji odlučuje u vašem predmetu čeka očitovanje Državnog odvjetništva o pravnoj osnovi oduzimanja pokretnina - objasnio je Lukić.

Sve do kraja kolovoza ništa se novo nije dogodilo, a onda je Čalušić krenuo provjeravati službenim kanalima po svim sudovima i doznao da niti jedan odvjetnik iz Splita nije u njegovo ime poduzeo bilo kakav pravni korak. Tada se opet sastao s Lukićem.

- Čujte, pa prošlo je sedam mjeseci od našeg dogovora, a ne događa se ništa - prigovorio je Čalušić Lukiću, na što mu je ovaj odgovorio da mora provjeriti s odvjetnikom što se događa. Nakon tog razgovora, kako bi uvjerio Čalušića da ima dobre namjere, Lukić mu je dao vlastoručno potpisanu bjanko zadužnicu solemniziranu kod javnog bilježnika, koja glasi na iznos do 100.000 kuna.

- Evo, sada ste sigurni da vas ne želim prevariti. Ako se ispostavi da se komplicira stvar s odvjetnikom, krenite u naplatu - dao je dozvolu umirovljeni general poduzetniku Čalušiću, no već tada je znao da zadužnica nije naplativa. Početkom rujna Čalušić je pokušao doći do Lukića, ali bezuspješno. Potom je krenuo u naplatu, ali je ubrzo shvatio da je devetnaesti na popisu vjerovnika, a da je Lukićeva jedina nekretnina opterećena kreditima. Čalušić tako smatra da je dvaput prevaren, prvo dovođenjem u zabludu da će mu Lukić pomoći legalnim putem vratiti novac, a kasnije i izdavanjem nenaplative zadužnice.

Udbaška podmetanja

Ovog tjedna zagrebački krim policajci intenzivirali su istragu. Međutim, na naše pitanje o slučaju, Marko Lukić tvrdi da ne poznaje Franu Čalušića.

- To su klasična udbaška podmetanja. Ako nešto postoji, to će utvrditi sud. Nemojte me gnjaviti tim glupostima - bio je kratak Lukić. Ipak, nakon što smo objasnili da smo u posjedu kaznene prijave u kojoj se spominje njegova bjanko zadužnica, Lukić se ispravio i rekao da ga je Čalušić svojedobno tražio neke usluge, ali da on u tome nije htio sudjelovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:29