NOVI SPOR IZMEĐU HRVATSKE I SLOVENIJE

OSVETA DEŽELE Uložili prigovor zbog slavonskog kulena!

 Vlado Kos/EPH

Nakon problema s istarskim pršutom, varaždinskim kupusom i arbitraže oko terana i kranjske kobasice, Slovenija je Europskoj komisiji poslala prigovor na europsku zaštitu “Slavonskog kulena/kulina”! U trenucima kada su u Bošnjacima, gdje je registrirana ta Udruga, bili spremni otvoriti šampanjac i točiti slavonsku šljivovicu, zadnjeg dana roka za podnošenje prigovora 11. veljače u 13.30 sati u EK je stigao dopis iz Slovenije.

- Pa, ne znam što bih vam rekao a da ne opsujem, kao što se dogodilo kada sam čuo za taj prigovor. Nitko to nije očekivao, svi smo konsternirani i mislimo da je riječ o sumanutoj ideji Slovenaca. Nikada nisam čuo da oni proizvode kulen, a sada im smeta da mi registriramo naš tradicionalni proizvod - rekao je Andrija Matić, tajnik Udruge Slavonski kulen-kulin.

Zrno sumnje

Kako doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, u prigovoru se ne navodi što Slovenci vide problematično u toj registraciji zaštite geografskog podrijetla kulena. Činjenica je da sada počinje teći dvomjesečni rok u kojem će se oni morati očitovati što im smeta, a naši će članovi Udruge morati braniti kulen.

- Nakon 13 godina procedure oko zaštite nema sumnje da ćemo znati stati u obranu naših argumenata za zaštitu, ali sigurno je i da ćemo izgubiti još jednu proizvodnu godinu za plasman kulena na europsko tržište. Već smo imali pripremljenu promociju kulena uoči EP-a u Francuskoj i na njoj bi naši igrači Olić, Rakitić i Mandžukić govorili o kvaliteti njihova omiljenog specijaliteta iz zavičaja - kaže Matić. Dodaje da se jedino zrno sumnje u registraciju kod njega probudilo kada je vidio da je jedan od sedam ovlaštenih europskih konzultanata za nadzor projekta zaštite bio upravo iz Slovenije.

Tomislav Galović, najpoznatiji slavonski kulenar koji je prvi zaštitio kulen 1997. u Hrvatskoj, ne vidi u slovenskom prigovoru velik problem.

- Nema šanse da oni ospore naš tradicionalni kulen, ali svatko tko ima nekakav pravni interes može uložiti prigovor. Mi samo moramo poštovati tu uobičajenu proceduru i vrlo brzo će se vidjeti da imamo ono što je najvažnije za zaštitu, a to su teritorij, tradicija i tipičnost proizvoda - kaže Galović.

On je prije sedam godina upozorio naša nadležna ministarstva da u Sloveniji Celjske mesnine imaju u svom asortimanu proizvod “slavonski kulen”. No, nitko nije reagirao, a taj se kulen još proizvodi (http://www.celjske-mesnine.si/trajni-izdelki/).

Nema sumnje da Slovenci štite interese svoje mesne industrije, ali i da nam pomalo vraćaju za naš prigovor na kranjsku kobasicu. Arbitražom je Europska komisija tada odlučila hrvatskoj mesnoj industriji ostaviti 15 godina proizvodnje pod tim imenom, pa ne treba isključiti ni mogućnost da se to dogodi s industrijskim slavonskim kulenom iz Slovenije.

Mesna industrija

I prof. dr. sc. Danijel Karolyi s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji je radio na izradi projekta zaštite iznenađen je prigovorom Slovenije.

- Mislim da zaštita nije ugrožena nego je samo prolongirana dok se prigovor ne riješi. Kada vidimo u kojem smjeru ide njihova argumentacija, dogovorit ćemo način obrane. Pretpostavljam da oni štite interese svoje mesne industrije jer imaju takav proizvod - kaže Karolyi.

Valja napomenuti da i Mađarska ima sličan tradicionalni i industrijski proizvod i nije uložila prigovor, a i u Srbiji se proizvodi poznati sremski kulen koji planiraju zaštititi. Zanimljivo, nedavno je europsku zaštitu dobio baranjski kulen, ali Slovenci nisu uložili prigovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:03