RAZDVOJILI BRAĆU

OSVETA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB Prijavili udomitelje koji su otkrili sramotno posvojenje

Centar je trojicu braće bez ikakvih priprema rastavio i dodijelio posvojiteljima u tri različita grada grada. ‘Noćima nismo spavali. Djeca su vrištala dok su odlazila, molila nas da ih zaštitimo, a mi smo mogli samo stajati i gledati. Ta nam lica nisu izlazila iz glave’, kažu šokirani udomitelji
 Goran Mehkek / Cropix

Centar za socijalnu skrb Vinkovci, čiji su stručnjaci krajem prošle godine odlučili tri biološka brata u dobi od četiri, šest i sedam godina, bez adekvatne pripreme, posvojiti u tri različite obitelji na tri različita kraja države, podignut će kaznenu prijavu zbog zlostavljanja i zanemarivanja djece te pokrenuti postupak oduzimanja licence udomiteljima koji su prije posvojenja brinuli o dječacima i koji su javno iznijeli cijeli slučaj!

Udomitelji, o kojima prije tri mjeseca socijalna radnica tog centra nije imala ružne riječi, bit će, čini se - uz djecu! - glavne žrtve jer su se usudili reći što se događa. Djelatnici Centra, čiju su odluku i postupke nezavisni stručnjaci jednoglasno ocijenili katastrofalnim, proći će nekažnjeno.

Teški uvjeti

- Ne znam što bih rekao... Pokušavam sve ovo razumjeti, ali ne mogu - kaže udomitelj.

Podsjetimo, Jutarnji je list početkom prošlog prosinca pisao o trojici braće s vinkovačkog područja koji su u srpnju 2012. godine oduzeti biološkim roditeljima. Ustanovljeno je da su rasli u teškim socijalnim uvjetima te da roditelji ne mogu brinuti o njima. Stoga je pred sudom pokrenut postupak za oduzimanje roditeljske skrbi, a djeca su smještena kod udomitelja.

Kod njih su živjeli do sredine listopada 2013. godine. Prema riječima udomitelja, jako su se dobro prilagodila i iznimno napredovala.

Dana 16. listopada, kažu udomitelji, bez ikakve ranije najave i pripreme, na vrata im je došla socijalna radnica, rekla im da se pozdrave s djecom jer odlaze na posvojenje, skupila njihove stvari i odvela ih. Više ih nisu vidjeli.

- Noćima nismo spavali. Djeca su vrištala dok su odlazila, molila nas da ih zaštitimo, a mi smo mogli samo stajati i gledati. Ta nam lica nisu izlazila iz glave. Nismo mogli razumjeti što se dogdilo! Zar je ovo način? Da smo barem znali, da smo mogli pripremiti djecu, reći im da će im se dogoditi nešto lijepo, da će dobiti mamu i tatu, porazgovarati s posvojiteljima, ispričati im bitne stvari o djeci, pomoći im. Ovako... - pričao nam je udomitelj.

Da bi stvar bila gora, kako se kasnije ispostavilo, Centar je istoga dana djecu narpasno odvojio od udomitelja i zauvijek ih odvojio jedne od drugih: jedno je dijete posvojeno na krajnji jug Hrvatske, drugo na sjeverni Jadran, a treće u središnju Hrvatsku!

750 posvojitelja

Socijalna je radnica tvrdila da nije imala drugog izbora jer se radilo o kompliciranom slučaju krajnje zapuštene djece. Uz to, dodala je, radilo se o “fizički različitim dječacima među kojima nije bilo nikakve povezanosti”. Tvrdila je da nisu mogli naći jednog posvojitelja za svu trojicu te da među 750 posvojiteljskih parova, koliko ih ima u registru posvojitelja, nisu mogli naći ni jedan koji bi bio zainteresiran za barem dvojicu braće. No, na pitanje koliko ih je kontaktirala, nije imala odgovor.

Ministarstvo socijalne politike nakon tog je slučaja u vinkovački Centar poslalo nadzor. Kako neslužbeno doznajemo, utvrđeno je da nema nikakvih dokaza koliko je posvojitelja kontaktirano ni da li je uopće tražen način da braća ostanu zajedno - ako ne u istoj obitelji, barem u istom gradu, kako bi mogli redovito kontaktirati.

Također, socijalna je radnica u razgovoru s nama tvrdila da su djeca bila dobro pripremljena za posvojenje i da su imala najmanje šest susreta s potencijalnim posvojiteljima “kojima su trčali u zagrljaj”, dok su udomitelji to oštro negirali. I nadzornici su, neslužbeno doznajemo, ustanovili da nema ni jedne bilješke koja bi dokazala da su djeca bila pripremljena ili da su postupno upoznavala buduće roditelje.

- Međutim, ispostavilo se da takvim postupcima nije prekršen ni jedan postojeći propis. Postojeća je regulativa toliko općenita i daje tako široko diskrecijsko pravo socijalnim radnicima da je ovakav postupak s njom u skladu. Mi smo tom centru i ranije poslali naputak kojim ih upozoravamo koliko je važno da biološka braća ostaju zajedno i da se posvajaju skupa kad god je to moguće, no dok se ne promijene propisi, ne možemo ništa drugo poduzeti - kaže ministrica socijalne politike Milanka Opačić.

Sporni im udomitelji

Dodaje da Ministarstvo posljednjih godinu dana pokušava edukacijama i stručnim konferencijama utjecati na struku kako bi ih upoznala s najboljom praksom i osvjestila njezinu važnost. Istovremeno, podsjeća, u postupku je donošenja novi Obiteljski zakon, koji će pratiti i novi Pravilnici, kojima će se pak mnogo detaljnije propisati potrebna priprema i djece i posvojitelja, a izrijekom će se propisati da se biološka braća ne smiju razdvajati kad god je to moguće.

Nakon što je cijeli slučaj izbio u javnost i nakon što je napravljen nadzor, Centar jei poduzeo određene korake. Međutim, nije se fokusirao na svoje postupke ni na dobrobit djece, već na udomitelje i njihove motive da s pričom izađu u javnost.

Odgovornost Centra

Prema informacijama kojima raspolažemo, u kontaktu s dva od tri posvajateljska para napravili su izjave u kojima posvojitelji tvrde da su im djeca rekla da su kod udomitelja bila gladna te da ih je udomitelj šibom istukao po nogama. Dvoje posvojitelja je takve izjave potpisalo, a treći par u tome nije sudjelovao. Temeljem tih izjava, Centar pokreće kazneni progon udomitelja zbog zlostavljanja i zanemarivanja djece te, automatski, postupak oduzimanja udomiteljske licence.

- To je toliko strašno za nas da nemam riječi. Imamo stotinu svjedoka koji će reći suprotno. Mi imamo seosko imanje, sa životinjama i vrtom, i reći da su djeca bila gladna... - kaže udomitelj.

Je li tužba Centra utemeljena, utvrđivat će, čini se, sud. Utvrdi li se da je bez osnova, udomitelji će ipak platiti cijenu: teško je sa sebe skinuti sumnju, a iluzorno je očekivati da će ikada više dobiti licencu i baviti se djecom.

Ako se pak dokaže da je prijava utemeljena, držanje djece 15 mjeseci kod takvih udomitelja također će biti odgovornost Centra. Očito svjesni toga, u Centru su premjestili dvije djelatnice iz udomiteljskog tima na druge poslove. Iako tvrde da je s posvojenjem sve bilo u redu, ipak je s tih poslova maknuta i socijalna radnica koja je vodila postupak trojice braće.

Dječaci od listopada žive potpuno odvojeno, stotinama kilometara odvojeni jedan od drugoga. Koliko smo uspjeli saznati, međusobno se ne viđaju. Bilo je pokušaja da se spoje, kao i da se podvrgnu vještačenju kako bi se ustanovilo kolike je posljedice odvajanje ostavilo na njih, međutim ti pokušaji nisu uspjeli. Zasnovana posvojenja su konačna i o njihovu se razvrgavanju ne razmišlja, jer stručnjaci procjenjuju da bi time nastala još veća šteta.

Ministarstvo i ranije upozoravalo Centar koji nije htio da se spoje brat i sestra

Ministarstvo socijalne politike poslalo je vinkovačkom Centru za socijalnu skrb službeni naputak o najboljoj praksi, koja podrazumijeva iznimnu važnost spajanja i nerastavljanja biološke braće tijekom posvojenja, još tijekom 2012. godine, nakon još jedne sporne odluke o posvojenju.

Stručnjake šokiralo neznanje Centra

Kako je Jutarnji list tada pisao, radilo se o slučaju posvojiteljskog para koji je prvo posvojio dječaka, a nakon što su saznali da je roditeljska skrb oduzeta i nad njegovom biološkim sestrom, željeli su posvojiti i nju. Međutim, Centar ih je odbio - čak i nakon naputka Ministarstva - s objašnjenjem da je “sebično tražiti da posvoje i biološku sestru svojeg sina jer mnogi posvojitelji čekaju te je pošteno da svatko dobije barem jedno dijete!”.

Stručnjake je šokiralo bazično nerazumijevanje instituta posvojenja, čiji je cilj pronaći najbolje moguće roditelje djeci bez roditeljske skrbi, a ne pronaći djecu što većem broju potencijalnih posvojitelja.

Posvojitelji digli tužbu

Održavanje bratskih i sestrinskih veza pritom ima iznimnu važnost. Centar je to potpuno ignorirao i djevojčici već pronašao nove posvojitelje, upoznao je s njima i krenuo u završnu fazu posvojenja. Međutim, posvojitelji njezina brata digli su tužbu u ime dječaka i na kraju dobili spor te spojili brata i sestru, koji danas odrastaju zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 15:12