MUP vs. PANTOVČAK

OSTOJIĆ UJUTRO 'Mađari drže naš oteti vlak, a predsjednica ide u Budimpeštu' MUP NAVEČER 'Dogovorili smo povratak vlaka još prije tjedan dana'

Nakon što je predsjednica objavila da je dogovorila povrat vlaka, stiglo je neobično priopćenje MUP-a
 Vlado Kos/CROPIX

>>> NOVO 00:07 Kasno u srijedu MUP je objavio nadopunu ranijeg priopćenja koju prenosimo u cijelosti.

'Na spomenutom sastanku dvojice policijskih direktora, g. Dominića i g. Pappa, jedna od tema je bila i povrat vlaka, za što je g. Papp obećao da će realizacija uslijediti u narednim danima. O održanom sastanku sačinjen je i zapisnik, odnosno donijeti su zaključci, koje je istoga dana (1.10.) potvrdila i mađarska policija. Također, večeras tijekom večeri mađarski policijski časnik za vezu kontaktirao je načelnika Ureda glavnog ravnatelja policije te izvijestio kako je nastavno na sastanak dvojice direktora policija i dogovora o povratu vlaka, realizacija dogovorena za sutra ujutro.'

--------------------------------------

Nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u srijedu u Budimpešti poslije susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom novinarima kazala da je 'nakon današnjih konstruktivnih razgovora, mađarska strana odlučila Hrvatskoj vratiti vlak koji je već tri tjedna na njezinom teritoriju', u srijedu navečer je Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da je povratak vlaka dogovoren temeljem sastanka šefova hrvatske i mađarske policije prije tjedan dana.

'Mogu vam reći da je nakon današnjih konstruktivnih razgovora mađarska strana odlučila vratiti vlak Hrvatskih željeznica u Hrvatsku. To je dokaz da se problemi rješavaju u okviru konstruktivnog dijaloga, a ne sukobima i prebacivanjem odgovornosti', rekla je predsjednica u izjavi za hrvatske novinare koji prate njezin posjet Mađarskoj nakon sastanka s Orbanom.

Nekoliko sati kasnije, iz MUP-a je stiglo vrlo kratko priopćenje.

'Temeljem bilateralnog sastanka glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića i direktora mađarske policije Károly Pappa, koji je održan 1. listopada u Letenyu, za sutra 8. listopada u 10 sati dogovoren je povrat privremeno zadržanog vlaka HŽ-a u Mađarskoj. Povrat će biti na graničnom prijelazu Beremend - Baranjsko Petrovo Selo', stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Zanimljivo je da u srijedu ujutro, u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada', ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić dogovor od 1. listopada koji navodi Ravnateljstvo policije nije spominjao, već je upravo 'oteti vlak' naveo kao argument protiv posjeta predsjednice Mađarskoj.

'U situaciji kad imate zemlju koja drži oteti vlak, s kojim se radilo na humanitanom koridoru, koja je sagradila zid na granici s RH, njima dolazito na poklon, to nije apsolutno primjereno, a pogotovo najave iz Višegradske skupine, u kojoj bi zemlje iz Europske unije sudjelovale u vojno-policijskoj akciji koja bi došla na našu granicu', rekao je Ostojić.

Predsjednica mu je na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim predsjednikom Janosom Aderom poručila da ne vidi razloga za prozivku.

'Savjetnik predsjednice za vanjsku politiku još je prije mjesec dana razgovarao s premijerovim savjetnikom za vanjsku politiku i ako (u Vladi) nisu znali za posjet Mađarskoj, to je njihov unutarnji problem. Ne vidim razloga za Ostojićevo prozivanje, jer ministar unutarnjih poslova baš i nema neke ovlasti u području vanjskih poslova', rekla je predsjednica.

Također je zanimljivo da je na ovoj konferenciji mađarski predsjednik u jednom trenutku iznenadio novinare kad je na pitanje hoće li Mađarska pokazati dobru volju i uskoro vratiti Hrvatskoj vlak uzvratio da ga je pitanje 'iznenadilo, jer je mislio da je taj vlak već odavno vraćen u Hrvatsku'.

Inače, u srijedu navečer neslužbeno nam je u mađarskoj vladi potvrđeno da je za postupanje oko zadržanog vlaka nadležno mađarsko državno odvjetništvo, a ne policija. Također doznajemo da je u srijedu poslijepodne odaslan nalog za postupanje i puštanje vlaka natrag u Hrvatsku.

Kao što je poznato, riječ je o vlaku kojim su 18. rujna dovezene izbjeglice do mađarsko-hrvatske granice i koji je potom pogreškom ušao na teritorij Mađarske. Nakon toga vlak je odvezen na najbliži kolodvor u Mađarskoj, u grad Magyarboly.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:35