ČEKA POMOĆ BRUXELLESA

OSTOJIĆ POTVRDIO DA GROZNE PRIČE NISU MIT 'Istina je, bilo je slučajeva da izbjeglice iskorištavaju tuđu djecu kako bi lakše prošli...'

 Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić dao je opširan intervju za Deutsche Welle gdje je objašnjavao kako hrvatska postupa za izbjeglicama, ali se požalio da Europska Unija financijski nije pomogla, a da cijela operacija zbrinjavanja i transporta koša milijune. Također, Ostojić je priznao da je zabiljženo nekoliko slučaja iskorištavanja tuđe djece kako bi što lakše prošli kontrolne točke.

Novinar Deutsche Welle je do te teme stigao nakon pitanja o izgubljenoj djevojčici koja je danima bila u parku u Velikoj Gorici.

- Zbrinuta je. Nađena je u Velikoj Gorici. Pretpostavljamo da je došla s prvim valom. Socijalni radnici su pokušali razgovarati s njom i nisu dobili nikakve podatke. Sad ćemo vjerojatno uspjeti razgovorima doći do nečega što će nam reći čije je to dijete. Nažalost, iskorištavala su se i tuđa djeca za prolaz, roditelji su slali samu djecu na rad u Njemačku. Imali smo slučajeve gdje su ljudi glumili da su stričevi te djece. Sprječavali smo to, a djecu su zbrinuli centri za socijalnu skrb - rekao je Ostojić koji se potužio da iz Bruxellesa Hrvatska još nije dobila ni eura:

- Prvih dana smo pokušali ispuniti ono što se tražilo od nas. Otvorili smo prihvatne centre i dodatne kapacitete na Velesajmu, ali je postalo jasno da registriranje prema europskim pravilima ne daje rezultat i da će se dogoditi nekontrolirani odlazak. Možemo govoriti samo o 48 sati situacije u kojoj smo prvoga dana dobili 1.370, a drugoga dana 10.700 izbjeglica. Popunjeni su kapaciteti i prešli smo na plan B – slanje u najbližu šengensku zemlju. Bez obzira na žicu i tenkove na mađarskoj granici, prolaz se morao otvoriti, i tako je otišlo 193.000 ljudi. Kada je Mađarska prestala raditi prihvat i tranzit, ruta je okrenuta prema Sloveniji. Do danas je kroz Hrvatsku prošlo više od 320.000 ljudi. Uz punu skrb koja Hrvatsku košta najmanje 2 milijuna kuna dnevno. Već 50 dana se oslanjamo na vlastite šatore, opremu, ljude. Do ovog trenutka nije dobiven niti jedan cent europske pomoći. Naše robne rezerve, volonteri, Crveni križ, sve je to na teret poreznih obveznika. Obećanje imamo i čekamo da bude potvrđeno. Ali za sve smo bili spremni, imali smo šatore, krevete, sve što je trebalo.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE

VLADA Još 11 milijuna kuna iz proračunske zalihe za zbrinjavanje migranata

Vlada premijera Zorana Milanovića je na sjednici u četvrtak, posljednjoj prije parlamentarnih izbora, odlučila izdvojiti još gotovo 11 milijuna kuna za podmirenje troškova zbrinjavanja migranata.

Prema toj odluci, Ministarstvu unutarnjih poslova iz proračunske će se zalihe isplatiti gotovo 6 milijuna kuna, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje gotovo 3 milijuna, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje 1,4 milijuna kuna, a Robnim zalihama 440 tisuća kuna.

Uredu zastupnice RH pred Europskim sudom za ljudska prava iz proračunske će se zalihe isplatiti 37,8 tisuća eura za troškove postupka u dva predmeta koji se pred tim sudom vode protiv Republike Hrvatske.

Izmjenom ranije odluke Vlade o isplati tzv. božićnice za umirovljenike, omogućeno je, pak, da se osobama koje su otvorile zaštićene račune, zbog blokade njihovih 'običnih' računa, taj iznos uplati na zaštićene račune, odnosno da ne može biti predmetom ovrhe.

Odobren je i aneks ugovora između države i HRT-a, kojim se, uz ostalo, omogućava osnivanje novog radijskog kanala Radija Sjever, dostupnog u Varaždinskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, te formiranja HRT centara Knin i Šibenik, u kojem će se izgraditi i TV studio.

Vlada je prihvatila odluku o donošenju Strategije za suzbijanje pogrešaka, zlouporabe i korupcije na području socijalne zaštite za razdoblje od 2015. do 2020., kao i uredbu o uvjetima, načinu i postupku raspolaganja tražbinama s naslova poreznog duga u predstečajnom i stečajnom postupku.

Na kraju posljednje sjednice Vlade premijera Zorana Milanovića pred nedjeljnje izbore, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podsjetila je na nedavnu nagradu za projekt e-građanin, odnosno projekt dostupnosti usluga javne uprave građanima, rekavši: "Čestitam svima nama.".

Premijer Milanović na to je odgovorio kako ovo nisu podaci Državnog zavoda za statistiku, "jer neki su protiv objave tih podataka". "Ovo nismo mi, ovo je UN. O ovome nisu odlučivali naši ljudi, ovo je međunarodni panel i to nešto govori, malo smo bolji nego što smo bili, to vide i drugi. Ovo je rezultat vašeg rada, hvala", pohvalio je Milanović svoje ministre na kraju, kao i na početku posljednje sjednice prije izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:42