REPOVI REFORME

Ostojić poručio Milinoviću: Ministre, prazne bačve najjače odzvanjaju!

Zbog reforme bolnica zaoštrio se sukob ministra zdravstva i šefa odbora za taj resor u Saboru
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Građanima je dosta galame i galamdžija - poručio je Rajko Ostojić, SDP-ov potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo, reagirajući na intervju ministra zdravstva Jutarnjem listu.

Isto radi i Šuker

Darko Milinović rekao je da “ne može razgovarati s Ostojićem kad ne razumije reformu i ne zna koliko ima bolnica, kao ni razliku između dopunskog i dodatnog osiguranja”. Ministar je bio ljut jer je Ostojić kritizirao reformu zdravsta i plan spajanja 16 zagrebačkih bolnica u šest. Jučer mu je Ostojić odgovorio.

- To je spin odnosno taktika koju često koriste dužnosnici HDZ-a. Prije desetak dana saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras je u TV emisiji vrlo argumentirano obrazlagao ministru Šukeru problem potrošnje i nezaposlenosti, a Šuker mu je odgovorio da “to ne razumije i ne zna ništa”. Nakon što je Maras rekao da je “upravo Šuker jedina osoba u studiju koja ne razumije ništa”, počela su prepucavanja i galama. Taktika je vrlo jednostavna: po svaku cijenu skrenuti razgovor s merituma i sve većih problema u Hrvatskoj. No, ja se ne hvatam na tu udicu i ne nasjedam na provokaciju. Uvijek pokušavam konstruktivno razgovarati jer se bavim vrlo ozbiljnim javnim radom, politikom, a ne politikanstvom - odgovara Ostojić Milinoviću. - Visina i jačina nečijega glasa i tona nemaju snagu argumenata, nemaju snagu činjenica. Uvijek sam otvoren za razgovor i raspravu, ali s podacima i argumentima, a ne galamom. Uostalom, držim se one narodne - prazne bačve najjače odzvanjaju. Nadglasavanje bi ipak trebao biti način komunikacije samo do završetka puberteta - kaže Ostojić.

Ne zna koliko ima bolnica

I dok Milinović kaže da će se njegove najave o smanjenju bolnica riješiti “novom mrežom zdravstvenih ustanova u kojoj je do sada bilo 66 bolnica“, Ostojić ga demantira i tvrdi da ministar “ne zna koliko Hrvatska zapravo ima bolnica”.

- Prema podacima HZJZ-a, kad je Milinović izabran za ministra zdravstva u mreži hrvatskih zdravstvenih ustanova bile su 74 bolnice i lječilišta (3 KBC-a, 4 kliničke bolnice, 7 klinika, 22 opće bolnice, 31 specijalna bolnica i 7 lječilišta bez obzira na njihovu veličinu i lokaciju odnosno (ne)iskazuju li aktualno bolničke krevete - kaže Ostojić.

Ministar ne zna razliku, podučite ga

Govoreći o dopunskom osiguranju koje se ukida za oko 370.000 građana kojima je donedavno taj trošak plaćan iz proračuna, Milinović je poručio Ostojiću da “ne razumije razliku između dopunskog i dodatnog osiguranja“. No, Ostojić kaže da treba podučiti aktualnog ministra.

- Zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj dijeli se na osnovno, dopunsko i privatno. Dopunsko u svim uređenim državama znači “dopunu na osnovno”. No, u Hrvatskoj dopunsko osiguranje služi samo i isključivo kao “oslobađanje od participacije”!? I, to je još jedan namet po kojem smo jedinstveni u svijetu. Čudi me, ali i zabrinjava kad ministar tvrdi da postoji razlika između dopunskog i dodatnog osiguranja - odgovara Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:45