OBRAČUN S VLADOM

Oštar napad s Kaptola zbog umjetne oplodnje: Vraća li se to '45. kad je vrijedilo 'NEMA BOGA!'

Monsinjor Valentin Pozaić s oltara je prokomentirao najavu novih izmjena Zakona o umjetnoj oplodnji

ZAGREB - Monsinjor Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, u jučerašnjoj se propovijedi na misi povodom trodnevne pripreme za proslavu blagdana bl. Alojzija Stepinca odlučio se obračunati s Vladom zbog najave novih izmjena Zakona o umjetnoj oplodnji kojima će biti dopušteno zamrzavanje zametaka.

Cijela je Pozaićeva propovijed objavljena na na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije .

- Pitanje poštivanja ljudskog života, na svim njegovim razvojnim razinama, pitanje je ljudskosti i pravednosti, pitanje je ljubavi prema čovjeku. Ljubav prema životu, kultura života, u temeljima je blagoslova obitelji i naroda. Novi je nadbiskup bio darovan kao svjetionik i kao predvodnik Crkvi i narodu Hrvata u već prijetećim kobnim vremenima - rekao je Pozaić u uvodu u propovijed te okupljene vjernike podsjetio na 'dva puta u životu - dobra i zla, o kojima od davnina govori 1. psalam'.

- Jedan je put kulture života, a drugi je, put pošasti smrti. Jedna strana drži da u životu postoje načela i vrednote koje su stalne, postojane, nepromjenljive, utisnute u samu narav čovjeka. Druga pak drži da ne postoji ništa stalno, trajno, sve je relativno u vremenu i mjestu i okolnostima. Ljudsko bi postojanje bilo uokvireno, prizemljeno u ovozemnu materijalnu postojanost tehnološkog razvoja - naglasio je Pozaić.

Dodao je kako 'smo se prošlih dana naslušali začudnih antropologija i sofizama o čovjeku. Govorkanja o prvenstvu nekih interesa jednih nad temeljnim pravom na život drugih '.

- Povod je bio novo-planirani zakon o umjetnoj, in vitro oplodnji. Sukladno zacrtanome, giljotina je proradila, nije zarđala: Glave članova 'Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju' već su se otkotrljale. Istini za volju: mandat im nije istekao, zakon se nije promijenio; promijenila se partija - tvrdi Pozaić.

Podsjetivši da su izjavu ministra zdravstva Rajka Ostojića o početku ljudskog života hrvatski biskupi ocijenili kao 'nestručnu, nehumanu, ideološki motiviranu', Pozaić je izmjene Zakona usporedio s vraćanjem komunističke ideologije na vlast.

- Vraća li se to '45., kad je vrijedilo: Drug komesar je rekao: 'Nema Boga!' i - nema Boga. Danas drug komesar kaže: 'Nema čovjeka-embrija!' i - nema čovjeka-embrija. Za jedne može biti, u razna doba – za druge ne. Ovisi o procjeni i samovolji pojedinca-partijca. Skojevci su opet u modi. Ignorancija i arogancija imaju pravo javnosti. Notorna je komunistička ideologija: sve što nije na liniji partije, tim samim je osuđeno kao rigidno i konzervativno, klero-fašističko - naglasio je Pozaić s propovjedaonice.

- Takvih smo se floskula naslušali 50 godina tijekom udružene zločinačke komunističke diktature u 20. stoljeću. Takvi se stavovi danas opravdavaju prizivom na 21. stoljeće. Po očitovanoj ignoranciji i aroganciji, koju do danas nitko nigdje nije demantirao, mogli bi pripadati u 21. stoljeće - prije Krista! Tamo nekamo gdje nema ni embriologije, ni Dekaloga, ni Hipokrata. Kako je moguće u državi Hrvatskoj, danas, zastupati tako ekstremno rigidne i zaostale, ideološki zaslijepljene partijske stavove? Jednostavno: Moguće je – jer u Hrvatskoj nije provedena lustracija.

Pozaić se osvrnuo i na 'Građansku inicijativu' i njihovu akciju 'I ja sam bio embrij', kojom aktivisti 'podsjećaju da svaki ljudski život počinje začećem, da je embrij od početka istinito ljudsko biće, baštinik dostojanstva i nepovredivih prava ljudske osobe, da ima pravo na poštovanje i temeljno pravo na život'. Nastavio je prisjećajući se 'da je s Markovog trga, gdje je putem elektronske pošte zaprimljeno silno mnogo zahtjeva za očitovanjem o takvoj izjavi, umjesto da stigne odgovor, predsjednik Vlade je prezreo primljene 'emaile' nazvavši ih 'spam' = smeće'.

- Valja se upitati znači li to da su za Predsjednika vlade i svi ti hrvatski građani, koji su se usudili iznijeti svoje mišljenje, također: 'spam' = smeće?! Koji si predsjednik vlade, demokratske, može to dopustiti, i opstati? Može onaj - totalitarne, iz '45.! Na prežalosnom sramotnom procesu, iz onih drugarskih, navodno antifašističkih vremena, čula se riječ čovjeka smirene savjesti, riječ Blaženika: 'Moja je savjest čista!' - istaknuo je propovjednik Pozaić na kraju propovijedi, zaključivši da je Stepinčeva 'savjest bila nježna, osjetljiva na dobro i zlo, Bogu i čovjeku vjerna'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:24