DJELOMIČNO JOJ USVOJENA TUŽBA

OSTAJE IZA REŠETAKA Sisačka županica i dalje u pritvoru kako ne bi utjecala na svjedoke

 Goran Mehkek/CROPIX

Ustavni sud djelomično je usvojio ustavnu tužbu pritvorene sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i njezina odvjetnika Berislava Živkovića.

Druge mjere

Ukinuo je dio rješenja zagrebačkog Županijskog suda kojim je taj sud u srpnju osumnjičenoj županici, upravo zbog njezine funkcije, produžio istražni zatvor za još dva mjeseca zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

No, M. Lovrić Merzel i dalje će ostati iza rešetaka po drugom osnovu, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Ustavni sud zaključio je da njezina ustavna tužba po tom pitanju nema uporišta te da je Županijski sud valjano obrazložio taj dio rješenja.

Podsjetimo, Ustavni sud već je po njezinoj prvoj ustavnoj tužbi naznačio da bi sudac istrage trebao imati u vidu i druge mjere, tj. valjano objasniti zašto se opasnost od ponavljanja djela ne bi mogla spriječiti blažom mjerom, npr. zabranom obavljanja profesionalne djelanosti. Županijski sud pri produljenju pritvora dao je obrazloženje zašto to u ovom slučaju, jer se radi o izravno izabranoj predstavnici izvršne vlasti, ne bi bilo moguće.

Ponovno odlučivanje

No, Ustavni sud zauzeo je stav da je Županijski pogrešno tumačio mjerodavno pravo i propise te je predmet po pitanju “opasnosti od ponavljanja djela” vratio sucu istrage Županijskog suda na ponovno odlučivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:53