EPILOG LEX PERKOVIĆ

OSNOVANO POVJERENSTVO ZA UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA Za glasovali SDP-vci, protiv HDZ-ov Goran Marić

 CROPIX

Saborski odbor za zakonodavstvo podržao je danas prijedlog 50 SDP-ovih zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica vezanih za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

- U Hrvatskoj se ne vodi sudski postupak povezan s Đurekovićevim ubojstvom, pa ne postoji zapreka da se to povjerenstvo osnuje. Interes javnosti je da se sazna zašto Hrvatska protiv potencijalnih počinitelja i naručitelja tog ubojstva nije poduzela odgovarajuće korake - obrazložio je SDP-ov Peđa Grbin.

Odbor za zakonodavstvo podržao je osnivanje istražnog povjerenstva bez rasprave s pet glasova za, jednim suzdržanim i jednim glasom protiv. Za povjerenstvo su bili SDP-ovi članovi Odbora, suzdržan je bio nezavisni Josip Kregar, a protiv se izjasnio Goran Marić iz HDZ-a.

U HDZ-u su, podsjetimo, još prije, kad je premijer Milanović najavio da će SDP u Saboru predložiti osnivanje povjerenstva, rekli da je to “samo igra kako bi se pozornost odvukla s konkretnih problema u Hrvatskoj”.

- Neobično je što to predlaže SDP. Kako to da HDZ, čiji visoki dužnosnici govore da je postojao sustav zaštite komunističkih ubojica - ja ne znam za to, jer mi smo bili vrlo malo i kratko na vlasti - da taj isti HDZ nije predložio da se osnuje saborsko istražno povjerenstvo koje vodi opozicija? Neka ga oni vode, neka ga vodi njihov predsjednik - rekao je tada Milanović, predloživši za šefa povjerenstva Tomislava Karamarka.

Iz HDZ-a su tada poručili da neće nasjedati na provokacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:43