POD ISTRAGOM

OSJEČKI ŽUPAN NA UDARU USKOK-a Otkriveno zbog čega istražitelji terete Vladimira Šišljagića

ZAGREB - Osječko-baranjskog župana i predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagića Uskok tereti da je, uz pomoć dvojice suradnika, tijekom 2011. i 2012. županiju oštetio za najmanje 200 tisuća kuna, jer je od tvrtki kojima je odobrena županijska financijska pomoć čak 80 posto donacija primao natrag "na ruke".

"Na opisani su način prvookrivljenik i drugookrivljenik pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 142.000 kuna, a Osječko-baranjska županija je oštećena za najmanje 200.000 kuna", objavio je Uskok na svojoj internetskoj stranci. Iako ne navode imena osumnjičenika iz njihovih je funkcija jasno da je riječ o Šišljagiću i tadašnjem pročelniku Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije Martinu Marolinu.

U izvlačenje novca navodno je bio uključen još jedan muškarac koji je pronalazio tvrtke čiji su direktori, kako se sumnja, većinu donacija u gotovini vraćali lokalnim političkim moćnicima.

"Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik, kao župan Osječko-baranjske županije, i drugookrivljenik, kao pročelnik Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije, tijekom 2011. i 2012. godine, u Osijeku, zajedno i sukladno dogovoru, u namjeri da sebi pribave nepripadnu imovinsku korist na štetu županije, u više navrata, sami ili posredstvom trećeookrivljenika, pronalazili vlasnike trgovačkih društava kojima se isplaćivala financijska pomoć iz proračuna županije. Nakon obavljenih uplata na temelju donesenih rješenja o odobrenju financijske pomoći, prvookrivljenik i drugookrivljenik su osobno ili posredstvom trećeookrivljenika, od odgovornih osoba trgovačkih društava preuzimali do 80 posto isplaćenih iznosa", izvijestio je Uskok koji je istragu pokrenuo zbog zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nezakonitostima.

Šišljagić je u izjavi za Hinu danas kazao da ga nitko do sada nije kontaktirao ni tražio bilo kakve informacije, no da se u svakom trenutku spreman odazvati na poziv.

Potvrdio je da je Uskok još jesenas provodio neke istražne radnje u županiji te da je svim svojim pročelnicima naložio da na zahjev dostave svu potrebnu dokumentaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:12