ŠOKANTAN ZLOČIN

Osječka udruga na godišnjicu ubojstva Mihaele Berak (21): Riječ je o policijskom zataškavanju! Pogledajte što su sve govorili...

‘I dalje smatramo da je u slučaju ubojstva Mihaele bila riječ o zataškavanju, ne samo ubojstva nego i načina na koji policija dobiva posao‘

Mihaela Berak; Maja Celing Celić i Sanja Kastratović iz udruge Adele; Marko Smažil

 CROPIX, Privatna arhiva

Na godišnjicu ubojstva Mihaele Berak, 21-godišnje studentice iz Osijeka, koju je hicem iz službenog pištolja usmrtio policajac Marko Smažil (28), članice Udruge Adela iz Osijeka, koja je i nastala kao reakcija na Mihaelino ubojstvo, najavile su za nedjelju održavanje prosvjednog Dugog ženskog marša.

‘Hvalio se futrolom...‘

- Naša je udruga nastala kao reakcija na ubojstvo Mihaele, ali i način na koji je policija komunicirala s javnosti. Rekli su da se Mihaela sama ubila, da ju je ubio sigurnosni metak, da ju je Smažil slučajno ubio dok je čistio pištolj… i posljednje, čega se drže već godinu dana je izgovorio načelnik policije Ladislav Bece, citiram: "Policajac se hvalio novom futrolom, pokazivao je, vadio pištolj, streljivo, vraćao, repetirao… i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku". Ovo ćemo vam stalno čitati i podsjećati vas na bešćutnost policije koja nikada javno nije izrazila sućut roditeljima i obitelji niti javno izrazila žaljenje. I ne, nisu nas uvjerili da se radilo o nespretnoj komunikaciji. Mi i dalje smatramo da je bila riječ o zataškavanju, ne samo ubojstva nego i načina na koji policija dobiva posao - rekla je Maja Celing Celić iz udruge Adela, podsjetivši kako se Smažilu sudi na Županijskom sudu u Osijeku na raspravi koja je zatvorena za javnost.

image

Maja Celing Celić i Sanja Kastratović iz udruge Adele

Vlado Kos/Cropix

Ponovila je kako traže "transparentno suđenje i primjerenu kaznu za ubojicu, ali i promjene u hrvatskoj policiji jer se kao građanke i građani u svojoj državi želimo osjećati sigurno."

Njezina kolegica Sanja Kastratović osvrnula se, pak, na slučaj ginekologa iz KBC-a Osijek koji je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja pacijentice, a u nedavno je završio i u istražnom zatvoru zbog prijave druge pacijentice da je nad njom počinio bludne radnje.

image

Maja Celing Celić i Sanja Kastratović iz udruge Adele

Vlado Kos/Cropix

- Taj je slučaj izazvao reakcije diljem Hrvatske, a Ženska mreža danas organizira akcije kojima od institucija traži da prestanu štititi nasilnike, silovatelje i ubojice te njima iskazuje podršku Dugom ženskom maršu koji će se održati 22. rujna 2024. na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u 10 sati na Trgu Ante Starčevića kao polaznom točkom. Odazovimo se akcijama i Dugom ženskom maršu zato što je dosta da nas sustav zlostavlja "po zakonu" - rekla je Kastratović, koja je još jednom prozvala KBC Osijek i Hrvatsku liječničku komoru da su štitili ginekologa i "svi odreda zloupotrebljavali su presumpciju nevinosti, što dodatno ovaj slučaj čini zastrašujućim."

Traže otkaze u bolnici

- Nakon što se podigla medijska buka oko ovog sramotnog slučaja te je još jedna žena prijavila ginekologa za bludne radnje, sustav je iznenada profunkcionirao. Kriminalistička obrada, izvanredni otkaz, a koji mi nikada nismo tražile, tražile smo samo da se ginekologa makne od žena, i hapšenje dogodilo se u četiri dana. Sada je KBC Osijek odmah tražio prvostupanjsku presudu, pokrenuo disciplinski postupak zbog nje, pa još jedan zbog druge optužbe, uručio doktoru izvanredni otkaz dok je na bolovanju, optuženog liječnika policija je kriminalistički istražila, sud odredio istražni zatvor zbog mogućnosti ponovnog počinjenja kaznenog djela te zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, i sve to u nekoliko dana. Stav udruge Adela je da sustav ovako treba funkcionirati uvijek. A da se vratim na ranije spomenutu presumpciju nevinosti - ovdje su je suspendirali, te najvrijednije iz ustavnog poretka doveli u pitanje svojom zloupotrebom - dodala je Kastratović.

Podsjetila je i na još jedan slučaj iz Zagreba, koji je "zbog različitih medicinskih i pravnih zavrzlama, otišao u zastaru a on je kombinacija porodničarskog nasilja, nasilja prema ženi, poreznog kriminala te kršenja propisa u zdravstvu, a uz žestoku manipulaciju pravosuđa koja je za cilj imala zaštiti liječnike optužene za nesavjesno liječenje, a čijoj zastari je pečat dao i današnji HDZ-ov kandidat za predsjednika Republike Dragan Primorac. Mi nećemo dopustiti da ovaj osječki slučaj postane primjer sličan tom slučaju, jer više je nego dovoljno bilo da institucije "po zakonu" uništavaju živote ljudi kojima trebaju služiti.‘‘

image

Sanja Kastratović iz udruge Adele

Vlado Kos/Cropix

Kastratović je poručila i da "Dugim ženskim maršem tražimo da ravnateljstvo i upravni odbor KBC-a Osijek te vodstvo HLK-a podnesu neopozive ostavke zbog štićenja ginekologa."

- Tražimo od ministra Vilija Beroša i Ministarstva zdravstva, ako već neće otići, a uzevši u obzir to da znamo gdje živimo, pa znamo da neće, da poduzme sve da odgovorni u HLK-u i KBC-u snose odgovornost, da ih zamijeni ljudima kojima neće na pamet pasti da zataškavaju kriminal u zdravstvu i ostatku sustava te da ozbiljno propita sposobnost HLK-a da obavlja povjerene im javne dužnosti - rekla je Kastratović.

image

Marko Smažil

Marin Franov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:20