UZ POMOČ EU FONDOVA

OPTIMISTIČNI MINISTAR GRČIĆ 'Iduće godine slijedi preokret u gospodarstvu'

Osijek, 110714.Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grcic oznacio je pocetak radova na Projektu Osijek.To je 72,5 milijuna eura vrijedan projekat poboljsanja vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka.Radove je trebao otvoriti premijer Zoran Milanovic ali zbog losih vremenskih uvjeta nije mogao helikopterom sletjeti u Osijek.Nakon otvorenja radova na Projektu Osijek gradonacelnik Osijeka Ivan Vrkic pokazao je gostima novoizgradjeni zapadni dio setnice uz rijeku Dravu.Na fotografiji: ministar Branko Grcic na svecanom otvaranju pocetka radova na Projektu Osijek.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je danas u Osijeku kako projekt poboljšanja vodne infrastrukture, "Projekt Osijek", najbolji primjer dobrog korištenja europskih fondova, a navodeći pojedine pozitivne ekonomske indikatore istaknuo je kako sve to iduće godine trebalo donijeti preokret u gospodarstvu.

Sve je više primjera dobrih i kvalitetnih investicija pa i izravnih stranih ulaganja, što uz indikatore oporavka u industrijskoj proizvodnji i izvozu, govori da se neke stvari ipak mijenjanju pa očekujemo da bi sve to Hrvatskoj iduće godine trebalo donijeti preokret, ocijenio je potpredsjednik Grčić u izjavi novinarima.

Upitan za komentar prognoza Svjetske banke o padu hrvatskog BDP-a za 0,5 posto ove godine i oporavku koji će uslijediti tek iduće godine, Grčić je napomenuo kako je Hrvatska nova članica EU, a sve druge zemlje s kojima se uspoređujemo od sedam do deset godina već koriste izdašna sredstva EU i različite druge programe pomoći.

To je ono što je njihova prednost i ne treba se čuditi što Hrvatska pomalo kasni, ali je sigurno da ćemo dostići te zemlje, uz pomoć europskih sredstava, a radi se o respektabilnim ciframa od oko 10,5 milijardi eura u idućih sedam godina, rekao je Grčić u izjavi novinarima nakon otvorenja radova na projektu Osijek.

Ustvrdio je kako je riječ o novcu koji će se uliti u hrvatsko gospodarstvo i sigurno doprinijeti oporavku, ali i upozorio kako taj oporavak neće biti moguć bez investicija privatnog sektora.

Na tome radimo, sve je više primjera dobrih i kvalitetnih investicija pa i izravnih stranih ulaganja, što uz indikatore oporavka u industrijskoj proizvodnji i izvozu, govori da se neke stvari ipak mijenjanju pa očekujemo da bi sve to Hrvatskoj iduće godine trebalo donijeti preokret, kazao je.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, komentirajući prognoze Svjetske banke, ocijenio je kako su očekivanja u Vladi uvijek za nijansu optimističnija nego od institucija poput Svjetske banke. Dodao je kako vjeruje da je dosta toga odrađeno i da je najlošije razdoblje iza nas, a da slijedi vrijeme rasta i novoga zapošljavanja.

Nakon otvorenja radova na projektu Osijek, vrijednom više od 72 milijuna eura, koji će se s 53 milijuna eura sufinancirati iz europskih fondova, potpredsjednik Grčić je kazao kako se projekti, ovisno o veličini i kompleksnosti, pripremaju i po nekoliko godina.

Ono što je radila prethodna Vlada bi se sada trebalo vidjeti, ali na žalost toga nema baš previše, a ono što radi ova Vlada će se sigurno vidjeti u mandatu iduće Vlade, ocijenio je Grčić

Dodao je kako se pripremaju projekti ne samo u području vodnoga gospodarstva, već i u obnovi željeznica, posebice koridora od Rijeke do granice s Mađarskom i od Zagreba do granice sa Srbijom, što su projekti vrijedni nekoliko milijardi eura, koji će biti novi impuls hrvatskome gospodarstvu, posebice građevinskom i industrijskom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:30