PETOGODIŠNJI MANDAT

OPROŠTAJ OD 12 HRVATSKIH EUROZASTUPNIKA S poslom su završili, ali će do lipnja primati plaću, plus 6200 eura otpremnine

Urede u Strasbourgu hrvatski su europarlamentarci već iselili, a stvari iz Bruxellesa moraju odnijeti do 27. lipnja
 Europski parlament

Jučer je praktički završio radni dio mandata prvih 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, iako će formalno taj mandat trajati do kraja lipnja, do kada će i primati plaće.

Oni su već spakirali svoje stvari iz ureda u Strasbourgu, jednog od dva sjedišta Europskog parlamenta gdje se 12 puta godišnje održavaju plenarne sjednice koje traju jedan radni tjedan.

Urede su morali osloboditi do četvrtka, a urede u Bruxellesu do 27. lipnja.

Izglasavanjem zadnjih paketa zakona jučer je završio petogodišnji mandat ovog parlamenta, koji će za Hrvatsku ostati važan jer je tijekom tog mandata uspjela zaključiti pristupne pregovore, postati članica EU i poslati svoje prve punopravne zastupnike u EU parlament.

Petogodišnji mandat

Tijekom proteklih pet godina Europski parlament održao je 76 plenarnih sjednica, izglasao 970 zakonodavnih akata i 1754 nezakonodavna akta, za koje je uloženo više od 45.000 amandmana, a ukupno je bilo čak 22.403 glasovanja.

Naši su zastupnici u svemu tome sudjelovali malo manje od godinu dana. Hrvatski će zastupnici imati pravo primati punu plaću do kraja lipnja, a nakon toga otpremninu u visini jedne mjesečne plaće za svaku godinu mandata, što u ovom slučaju znači oko 8000 eura.

I asistentima naših parlamentaraca ugovor vrijedi do kraja lipnja. Zastupnici će moći koristiti ured u Bruxellesu do kraja lipnja, a mandat onih koji budu izabrani na europskim izborima 25. svibnja počinje 1. srpnja.

Ogromne razlike

Saziv Europskog parlamenta od 2009. do 2014. godine bio je prvi u kojem su svi zastupnici imali jednake bruto plaće koje su isplaćene iz proračuna EU. Ranije su te plaće bile usklađivane s plaćama zastupnika u nacionalnom parlamentu, što je stvaralo ogromne razlike.

Primjerice, zastupnik iz Italije ili Švedske imao je plaću od oko 12.000 eura, a njegov kolega iz Bugarske manje od 1000 eura. Bilo je i bizarnih situacija, da asistent zastupnika ima veću plaću od svog šefa.

Trikovi za uštede

To je nagnalo mnoge parlamentarce da raznim trikovima uštede od raznih naknada koje dobivaju, ponekad i ilegalno. Novcem koji je namijenjen asistentima neki su plaćali članove obitelji, drugi su taj novac usmjeravali u proračun stranke.

Zastupnik sada ima bruto plaću 8000 eura, a nakon odbijanja EU poreza ostaje mu 6200 eura. Na to su zastupnici dužni plaćati poreze u svojim državama. Tako su zastupnici iz Hrvatske imali neto plaće oko 3700 eura mjesečno, što je manje nego plaća za najnižu poziciju administratora u europskim institucijama. Međutim, zastupnici dobivaju razne dodatke. Za svaki radni dan koji provedu u parlamentu, u Strasbourgu ili u Bruxellesu, dobivaju dnevnice od 304 eura, od čega moraju plaćati smještaj i hranu.

Biznis klasa

Na raspolaganju imaju 21.000 eura mjesečno za troškove asistenata, ali njima sada plaće isplaćuje Europski parlament ako su u Bruxellesu ili ovlaštena agencija ako su u Zagrebu.

Zastupnik dobiva i paušal od 4300 eura mjesečno za pokrivanje troškova ureda u svom gradu.

To pak ne mora pravdati nikakvim računima. Za svako putovanje pokrivaju im se troškovi prema cijeni karte, uključujući i biznis klasu. Za putovanja u inozemstvo godišnje im je na raspolaganju 4243 eura, ali moraju predočiti poziv za seminar ili neki sastanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:02