SPORNI SASTOJCI

OPREZ, OVAJ JE SLATKIŠ POTENCIJALNO OPASAN ZA DJECU! U adventskoj lizalici aditivi koji izazivaju hiperaktivnost

Vlasnica tvrtke koja proizvodi lizalicu kaže da u proizvodu nema ničeg zabranjenog i da aditive nabavlja od renomiranih tvrtki
 Neja Markičević / EPH

Šarena i zamamna lizalica tvrtke Fantasia iz Sesveta, koja se može pronaći na raznim sajmovima diljem zemlje, u sebi krije dva vrlo problematična aditiva - E123 i E124. Oba su navedena na deklaraciji proizvoda, a tamo je i upozorenje za roditelje: konzumacija te bezazlene lizalice može dovesti do pojave hiperaktivnosti u djeteta.

Riječ je o aditivima koji u našoj zemlji, kao ni u zemljama EU, nisu zabranjeni, no mogu biti opasni za zdravlje. Naime, aditiv E123, poznatiji pod nazivom Amarant, kod laboratorijskih životinja doveo je do stvaranja bubrežnih kamenaca i induciranih pobačaja. On je u SAD-u zabranjen.

‘Bolje ih izbjegavati’

E124, s druge strane, kod djece može izazvati poremećaj aktivnosti i pažnje djece. Stručnjaci savjetuju: bolje ih je izbjegavati.

- Oba se aditiva u posljednje vrijeme nastoje izbjegavati kad je riječ o proizvodnji hrane namijenjene djeci jer su vrlo problematična. Ako u kombinaciji s njima imamo i benzoate, onda je sve još gore i na proizvodu tada obvezno mora pisati da izazivaju hiperativnost. Recimo to jednostavno: pedijatri su potvrdili da dvije lizalice mogu dovesti do pojave alergija kod djece koja su tome sklona - kaže Ivana Vinković Vrček s Instituta za medicinska istraživanja, koja je i koautorica knjige “Što se krije iza E-brojeva”.

Upozorenje na ambalaži

Kaže kako su studije Sveučilišta u Southamptonu pokazala kako azo-boje, a oba ova aditiva spadaju u njih, zajedno s konzervansima jako brzo dovode do razvoja hiperaktivnosti kod djece. Na osnovi tog istraživanja komisija Europske unije donijela je odluku da se na proizvodima koji ih sadrže mora nalaziti upozorenje, no roditelji ta upozorenja uglavnom uopće ne čitaju prije nego što djetetu daju, primjerice, lizalicu. Pravila Unije prenijela je i naša zemlja, pa tako Pravilnik o prehrambenim aditivima određuje kada se na ambalaži moraju nalaziti upozorenja. To se, tvrde proizvođači, poštuje.

- Istraživanja su pokazala da E123 može uzrokovati alergiju, urtikariju i rinitis, a sumnja se i da, kao i ostale azo-boje, može uzrokovati hiperaktivnost kod djece. Problem je u tome što je puno aditiva dopušteno, iako nisu dobri, posebno za djecu, stare i bolesne ljude. Nije sve to tako bezopasno kako se možda čini - ističe I. Vinković Vrček.

S njom se slaže i toksikolog Franjo Plavšić, koji ističe kako aditivi poput ovih mogu dovesti do cijelog niza zdravstvenih problema kod djece: od alergija do astme.

- Roditelji bi trebali čitati što piše na deklaracijama i birati one proizvode koji nemaju, ili barem imaju što manje aditiva. Naši zakoni slijede europske pa ne zabranjujemo one tvari koje u Uniji nisu zabranjene. Zbog toga se ne možemo osloniti na državu da će se brinuti za naše zdravlje - mi to moramo raditi sami - ističe Plavšić.

Šestomjesečne kontrole

S druge strane, vlasnica tvrtke koja proizvodi lizalicu sa spornim aditivima, Štefica Blaženić, kaže kako se u njezinu proizvodu ne nalazi ništa zabranjeno. Aditive nabavlja od renomiranih tvrtki iz Hrvatske i Slovenije, kaže, a kontrole se obavljaju svakih šest mjeseci. Zbog toga je sigurna kako su svi njezini proizvodi zdravi.

- Netko bi trebao pojesti valjda 15 kilograma lizalica da mu se dogodi nešto loše. Radimo prema pravilima, nema nepoznatih supstanci, a Zavod za javno zdravstvo provjerio je sve naše proizvode i svi su u redu. Stojimo iza naše deklaracije, a u ponudi imamo i one lizalice u kojima se koriste prirodna bojila i dobre su za zdravlje. Imam četvero djece, svi su u djetinjstvu uživali u našim lizalicama i nikome nije bilo ništa - kaže Š. Blaženić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 00:03