OLUJA U HRVATSKOJ

OPREZ, OPASNOST JOŠ NIJE PROŠLA! Crvena uzbuna još je na snazi, nevrijeme i dalje prijeti

Meteorolozi su u ponedjeljak ponovno putem Meteoalarma objavili čitav niz upozorenja zbog izuzetno opasnog vremena koje je najavljeno u dijelovima države. Gledajući kartu cijele Europe, jedino su u Lijepoj našoj prisutna crvena upozorenja, a ona vrijede za cijelo priobalje
 Cropix/Meteoalarm

Nakon što je u ponedjeljak veći dio Hrvatske zahvatilo jače nevrijeme i uzrokovalo brojne probleme, ostatak dana će situacija biti vrlo slična te se očekuje još kiše, grmljavine, a ne treba isključiti ni mogućnost tuče pa ni pijavica.

Vjetar u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj umjeren, povremeno i jak sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka, na udare i olujna bura, na preostalom dijelu umjereno i jako jugo, ali u postupnom okretanju na buru.

Meteorolozi su u ponedjeljak ponovno putem Meteoalarma objavili čitav niz upozorenja zbog izuzetno opasnog vremena koje je najavljeno u dijelovima države. Gledajući kartu cijele Europe, jedino su u Lijepoj našoj prisutna crvena upozorenja, a ona vrijede za cijelo priobalje.

Izdana su zbog mogućih jačih grmljavinskih proloma oblaka koji sa sobom mogu donijeti i više od 90 litara kiše po četvornom metru.

Na fotografiji: Upozorenja Meteoalarma za ponedjeljak

Crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno. 'Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere', upozoravaju u Meteoalarmu.

Diljem Jadrana vrijede i žuta upozorenja zbog jakih ili olujnih udara vjetra, koji može puhati i brže od 65 kilometara na sat. Jak se vjetar očekuje i u sjeverozapadnom dijelu države, za koji također vrijedi žuto upozorenje, što znači da je riječ o potencijalno opasnim vremenskim uvjetima.

Za područje sjeverozapada unutrašnjosti, ali i šire karlovačko područje te Liku i Gorski kotar vrijede i narančasta upozorenja zbog moguće obilnije kiše. Narančasta uzbuna znači da vremenski uvjeti mogu biti opasni.

Na Zavižanu samo 5 stupnjeva, u Istri osjet hladnoće ispod nule

Kao što je i najavljeno, u ponedjeljak je u cijeloj državi osjetno osvježilo. U 14 je sati tako, primjerice, u Zagrebu izmjereno 17, u Osijeku 18, Rijeci 19, a Splitu 22 Celzijeva stupnja.

U isto je vrijeme najhladnije bilo na Zavižanu, gdje je izmjereno tek 5 stupnjeva.

Prema informacijama istarskog meteo portala Istramet , na najvećem su hrvatskom poluotoku temperature u odnosu na nedjelju pale za 10 do 12 stupnjeva, a dodatnom osjećaju hladnoće pridonosi olujna bura, koja je ponegdje na udare dosezala i preko 100 kilometara na sat.

Na Raspadalici, popularnom mjestu iznad Buzeta s kojeg uzlijeću paraglajderi, bilo je 10 stupnjeva, ali spomenuti osjet hladnoće iznosio je zapanjujuća 3 stupnja ispod nule.

Postupno smirivanje, ali i dalje nestabilno

U utorak se očekuje postupno smirivanje vremena, iako će i dalje biti pretežno oblačno uz mogućnost povremene kiše.

Sunčana su razdoblja moguća ponajprije u istočnoj Slavoniji. Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te lokalne pljuskove i grmljavinu, osobito na sjeveru i jugu.

Vjetar slab do umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni. Na većem dijelu Jadrana puhat će umjerena i jaka, na udare olujna bura, na južnom dijelu istočnjak u okretanju na buru.

Temperatura zraka između 11 i 16, u Slavoniji i Baranji od 15 do 21. Na Jadranu jutarnja temperatura između 15 i 20, a najviša dnevna od 19 do 25 °C.

Meteoalarm za utorak ima tek nekoliko žutih upozorenja. Za sjeverozapadni dio unutrašnjosti zbog moguće obilnije kiše, za Istru, sjeverno primorje i dobar dio Dalmacije zbog jake bure, a za najjužniji dio države zbog mogućih pljuskova s grmljavinom.

Na fotografiji: Upozorenja Meteoalarma za utorak

U nastavku tjedna najviše sunčana vremena očekuje se u srijedu kada će biti i najtoplije. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak. Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremeno su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, češći u četvrtak i petak, dok je u srijedu vjerojatnost za pljuskove mala. Puhat će većinom umjerena, u srijedu još i jaka bura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 23:04