KRITIKA NOVE VLADE

Oporbenjaci i stručnjaci protiv rasta PDV-a: Predstoji nam najveći socijalni udar na hrvatske građane

Vlada je u četvrtak odlučila kako će PDV porasti na 25 post, a podignut je neoporeziv dio dohotka s dosadašnjih 1800 kuna na 2200

ZAGREB - Vlada Zorana Milanovića donijela je danas jednu od najvažnijih odluka vezanih uz zahvate na hrvatskom poreznom sustavu te izgradnju proračunske konstrukcije za ovu godinu . Odlučeno je kako će Porez na dodanu vrijednost porasti na 25 posto te je podignut neoporeziv dio dohotka s dosadašnjih 1800 kuna na 2200.

Osim toga, Vlada je danas usvojila mjere i smjernice za izradu proračuna za 2012., koji bi trebao biti predstavljen za dva tjedna. Proračun se temelji na očekivanoj stopi gospodarskog rasta u ovoj godini od 0,8 posto i inflaciji od 2,5 posto. U sljedećoj godini Milanovićeva Vlada očekuje ubrzanje gospodarskog rasta na 1,5 posto, a u 2014. na 2,5 posto, dok bi stopa inflacije trebala ostati 2,5 posto.

Vladine projekcije govore da će ovogodišnji deficit proračuna iznositi oko 4,6 milijardi kuna, iako je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski ranije upozorio kako se proračun mora kresati za devet milijardi kuna .

Iako su članovi Vlade zadovoljni s donesenim odlukama, oporbenjaci i ekonomski stručnjaci iznijeli su brojne kritike na financijski plan Kukuriku koalicije.

Martina Dalić, bivša ministrica financija

Ovaj potez nepotrebna je intervencija u porezni sustav. Nije jasno što će biti s rashodovnom stranom proračuna, a nema ni raspodjele po ministarstvima, što znači da Vlada još nije odlučila kako će riješiti rashodovnu stranu. A što se tiče spašavanja izmjenama Zakona o porezu na dohodak, na plaći od 5000 kuna povećanje će biti 50 kuna, a ali će teret PDV-a biti za 90 kuna veći.

Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista

Povećanje neoporezivog dijela plaće na 2200 kuna donijet će malu korist za tek 44.000 zaposlenih. Trebalo je uvesti 4. stopu poreza na dohodak jer će ove tri uništiti srednji sloj.

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta

Da ne potonemo potpuno, moramo skresati 15 milijardi kuna, i to pod uvjetom da nam javni dug ne raste! Mislim da ni ova Vlada nema hrabrosti za prave uštede. Ubrzo će nas agencije poklopiti s “junk” (smeće) rejtingom, što će dovesti do rasta kamata na zaduživanja pa će ovih 4,6 milijardi kuna uštede pojesti kamate. To je smiješno.

Željko Lovrinčević, ekonomist i bivši savjetnik Vlade Jadranke Kosor

Prihodna strana je precijenjena. Inflacija će biti viša od 2,5 posto, a rast mnogo manji od predviđenih 0,8 posto u 2012. do 2,5 posto u 2014. godini. Ovo je prvi put da rashodi nisu raščlanjeni po kategorijama. Prvo što će kreditne agencije tražiti jest da im se rashodi predoče po stavkama, detaljno.

Općenito je najavljeno smanjenje rashoda za zaposlene u javnim tvrtkama te subvencije HŽ-u i poljoprivredi. To će se teško provesti. Opet se vraćamo na pitanje Zakona o radu. Osim toga, pravi udar dogodit će se 2013. godine. Tad nam na naplatu dolaze vanjski dugovi i povećanje osnovice plaća za javni sektor. Dakle, ako se broj zaposlenih ne smanji, dogodit će se potpuni kolaps! I što onda? Država će se opet morati zadužiti, ali po mnogo skupljim kamatama jer će nam rejting biti snižen.

Jadranka Kosor, bivša premijerka

Ovo je jedan od najlošijih dokumenata Vlade i Ministarstva financija. Povećanje PDV-a prouzročit će rast svih cijena, to je udarac na one koji najteže žive! A kad smo kod međustopa, što je dječja hrana? Djetetu od tri mjeseca u prehranu se uvodi sva hrana. A djeca u dobi od godine dana jedu sve. Tko će nam reći pripada li u međustopu za masti i ulja margarin?

Ivan Šuker, bivši ministar financija

Predstoji nam najveći socijalni udar na hrvatske građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26