ČVENK NA PANTOVČAKU

Oporba sutra kod predsjednika. Josipović: Ja ne mogu odrediti datum izbora

 CROPIX

ZAGREB - Cijeli četvrtak, dan uoči sastanka vođa svih parlamentarnih stranaka s predsjednikom Ivom Josipovićem, Ured na Pantovčaku trudio se objasniti kako su netočne najave da će se u tim razgovorima dogovoriti datum izbora.

Pričekati lipanj

- Predsjednik ne može predlagati niti određivati datum izbora, to ne spada u njegovu ustavnu nadležnost, stoga ne stoje nagađanja da će on posredovati u dogovaranju datuma izbora - objašnjeno je na Pantovčaku. Istodobno, međutim, u Uredu predsjednika ne opovrgavaju da će Josipović saslušati sve što će mu predsjednici parlamentarnih stranaka iznijeti o datumu izbora.

Što se, pak, tiče predsjednika Josipovića, on već dulje vrijeme tvrdi da treba pričekati 21. lipnja ove godine kada će se Europska komisija izjasniti jesu li pregovori između Hrvatske i EU napokon završeni. Tek kada se dozna odgovor Europske komisije, moći će se, prema njegovu mišljenju, preciznije razgovarati o datumu izbora.

Političko obećanje

Ako se u lipnju dobije pozitivan odgovor, tada bi vladajućem HDZ-u, smatraju na Pantovčaku, najviše odgovaralo da se izbori održe odmah na jesen. U suprotnom, HDZ bi, ko želi biti politički korektan, morao raspisati izbore jer nije ispunjeno njegovo glavno političko obećanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:30