NAKON JOSIPOVIĆA OSRAMOTIO SE I JANDROKOVIĆ

Opet gaf: Umjesto ministra, Poljskoj sućut izrazio tajnik

Hrvatska je pokazala manjak sućuti prema zemlji koja u drugoj polovici iduće godine predsjeda Europskom Unijom
 Reuters

ZAGREB - “Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković primio je veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj, Wieslawa Tarku, te mu ponovio sućut u povodu pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog . Također je izrazio žaljenje zbog nemogućnosti hrvatskih dužnosnika da nazoče pogrebu zbog obustave zračnog prometa u Europi.”

Nejasan Mesićev zahtjev

Šturo priopćenje koje u svom nastavku ponavlja floskule o “dobrim bilateralnim odnosima” zapravo krije još jedan ozbiljan hrvatski vanjskopolitički gaf. Dakle, ne samo da hrvatski predsjednik Ivo Josipović nije otišao na sprovod poljskog predsjednika Kaczynskog, već je ispriku u ime države ambasadoru, između redaka (kako stoji u priopćenju), iznio niskopozicionirani Vladin dužnosnik. Tako je posljednji ispraćaj Lecha Kaczynskog, koji je u Poljskoj imao težinu povijesnog događaja par excellence, pokazao potpunu nekoordiniranost hrvatske vanjske politike.

Gafovi su počeli već od zahtjeva bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da i on bude dio izaslanstva na pokopu - iako za to nema pravog razloga, zemlju, naime, sada predstavlja novi predsjednik.

Nedavno imenovani tajnik

Predsjednik Josipović je pak najavio odlazak, da bi zatim, navodno zbog nemogućnosti leta do Krakova, odustao od puta. U Krakov su došli gotovo svi državnici iz regije, i to većina automobilom. Josipović je od toga odustao. Nejasnim također ostaje zašto se na put nije zaputio ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Ali barem je morao pokazati diplomatski takt i pozvati poljskog ambasadora te mu se osobno ispričati. Zašto je za to odredio tek nedavno imenovanog državnog tajnika, nije baš jasno.

Vulkan ih nije spriječio - estonski premijer u autu 1300 km

- Danilo Türk Slovenski predsjednik je zajedno sa suprugom krenuo na put automobilom (udaljenost do Krakova je oko 500 km).

- Traian Basescu Rumunjski predsjednik je na putu koristio službeni helikopter i automobilsku kolonu te stigao u Krakov.

- Andrus Ansip Estonski premijer je na pokop došao iz Tallina prevalivši automobilom put od 1300 kilometara (dvostruko duže nego iz Zagreba).

Hoće, pa neće

Hrvatski državni vrh, na dan pokopa, okupio se na obilježavanju 65. obljetnice proboja logoraša iz Jasenovca

- 15.4., četvrtak: Potvrđuje se da će hrvatsko izaslanstvo voditi predsjednik Ivo Josipović, želju za odlaskom na pokop izražava i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

- 16.4., petak: Vulkanski oblak onemogućava letove, u Sloveniji se priprema alternativni scenarij za odlazak u Krakov.

- 17.4., subota: Postaje jasno da nema leta do Krakova, zemlje u okruženju organiziraju prijevoz. Hrvatski predsjednik otkazuje posjet.

- 18.4., nedjelja: Hrvatsku na sprovodu predstavlja ambasador. Ondje su Rumunji, Česi, Estonci...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:01