PREGOVORI TRAJU

OPĆI METEŽ OKO KADROVIRANJA Strenja-Linić priča jedno, Kovačić drugo, Karamarko treće, ministri će zamjenike i pomoćnike čekati još tjednima!

Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta još nije imalo ni prvu sjednicu
 Tomislav Krišto / EPH

Kako će točno funkcionirati Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta nije očito jasno ni članovima tog izvaninstitucionalnog tijela koje bi trebalo kadrovirati po državnoj upravi.

Točan način funkcioniranja nije jasan ni samim ministrima koji čekaju na svoje zamjenike i pomoćnike, pa nam je tako jedan od njih jučer u neformalnom razgovoru rekao kako bi bilo dobro da oni sami mogu izabrati barem troje najbližih suradnika, a ne da im to nameće neko stranačko tijelo.

Kontradiktorne izjave

I sami Mostovi članovi Vijeća jučer su bili poprilično kontradiktorni. S jedne strane Ines Strenja-Linić javno govori o tome da će se pomoćnici ministara birati javnim natječajem, s druge strane Ivan Kovačić za Jutarnji kaže da će se zamjenici ministara birati kao i sami ministri, odnosno principom 2+1, a zapravo ništa od toga ne stoji u Sporazumu o suradnji koji su potpisali Domoljubna koalicija, Most i Milan Bandić. Naime, u Sporazumu jasno stoji da resorni ministar predlaže svog zamjenika, a konačnu odluku o imenovanju donosi predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

Tu Vijeće, prema Sporazumu, ne bi trebalo imati nikakvu ulogu.

Pomoćnici ministara, pak, piše u Sporazumu, imenovat će se temeljem prijedloga koje utvrdi Vijeće za suradnju, prema unaprijed utvrđenim pravilima i sukladno zakonskim odredbama.

Prema istom Sporazumu Most će, po pravilima reciprociteta (14 ministara iz Domoljubne koalicije i šest iz Mosta) dati zamjenike u šest HDZ-ovih ministarstava, dok će Domoljubna koalicija dati zamjenike u šest Mostovih i svojih preostalih osam ministarstava. Vijeće će za pomoćnike predložiti više kandidata, i o tome vjerojatno govori Kovačić kada spominje 2+1 formulu, a ministar će potom izabrati jednog od ponuđenih iz redova one stranke kojoj pripada to mjesto prema utvrđenim pravilima vijeća za suradnju. No, nije jasno kako bi se to izvelo ako Strenja-Linić spominje javne natječaje za pomoćnička mjesta.

Lista od 300 ljudi

Znači li to da će se na natječaju birati tri kandidata, pa će dva poslije otpasti? Vjerojatno ne, ali budući da nemamo jasna pojašnjenja od ljudi koji bi trebali kadrovirati, sve je moguće. Tako je moguće da će ministri svoje zamjenike i pomoćnike dobiti tek za dva tjedna, kako spekuliraju neki HDZ-ovci, a možda i duže. Naime, za sva ta dužnosnička mjesta, ako će se birati između barem tri kandidata, trebat će sastaviti listu od tristotinjak ljudi.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko jučer se oko ovog pitanja oglasio na svom Facebook profilu. Napisao je da Vijeće nije nikakav novi Centralni komitet koji će odlučivati o svemu i biti iznad Vlade.

“Riječ je o tijelu koje će kroz razgovore i suradnju nastojati dolaziti do najboljih kadrova koji su nam potrebni u državnoj upravi i u Vladi. U protekle četiri godine imali smo Vladu i državnu upravu koji su bili podijeljeni na stranačke posjede kao nekad feudalni posjedi. Mi želimo za svako mjesto pronaći najbolje kadrove koje mogu predložiti Domoljubna koalicija i Most. O svakom od njih trebamo razgovarati i zajednički odlučiti”, poručuje Karamarko.

- Vijeće za suradnju neće donositi odluke koje bi se nametale izvršnoj vlasti, niti će biti nekakvo nadtijelo kako se to spekulira u javnosti. Izvršna vlast donosi odluke, a mi ćemo otvarati teme - kaže Ivan Kovačić, predsjednik Kluba zastupnika Mosta, i dodaje kako Vijeće neće imati ni predsjednika, nego će imati koordinatore iz Domoljubne koalicije i iz Mosta.

U Domoljubnoj koaliciji ulogu koordinatora imat će HDZ-ov Milijan Brkić, a pretpostavlja se da će ta uloga u Mostu pripasti Kovačiću, no on tvrdi kako Most tek treba odlučiti tko će preuzeti tu dužnost. Vijeće koje je regulirano Sporazumom o suradnji u reformskoj Vladi još se nije sastalo, a kako nam kažu HDZ-ovi članovi, vjerojatno ni neće prije srijede. A kada se sastanu onda tek trebaju dogovoriti kako će funkcionirati i na koji će način donositi odluke.

Tko će presuditi?

Kovačić kaže da će odlučivati konsenzusom, te da je osnovna funkcija Vijeća da se dogovara suradnja i razmjenjuju informacije.

- Poanta je da ne iznenadimo jedni druge, da ne saznajemo u novinama što je tko odlučio - pojašnjava Kovačić i napominje da se ministrima neće nametati kadrovi, nego će Most iz svoje kvote predložiti nekoliko rješenja za pomoćnike, a na ministru je koga će izabrati.

- Nećemo predlagati ili nametati nekoga s kim se ministar neće slagati - kazao je Kovačić, dodavši da će se zamjenici ministara birati na isti način kao što su se i ministri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:45